Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου

sotiriapsarou.gr

Στις 12/1/2019, στο Θέατρο «Φούρνος», ανεβαίνει ξανά η «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου. Η συγκεκριμένη παράσταση πρωτοπαίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στον ίδιο χώρο την άνοιξη του 2016. Η «Ισμήνη», ο ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου, είναι μέρος της συλλογής «Τέταρτη Διάσταση» (1956 - 1972).

«Η "Ισμήνη" είναι ένα συγκλονιστικό σχόλιο του συγγραφέα πάνω στην "Αντιγόνη", μέσα από τη ματιά της επιζώσης αδελφής της τραγικής ηρωίδας», σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης. «Ανατρεπτικό και "αιρετικό" κείμενο», μας δείχνει την "άλλη όψη" των πραγμάτων, παρουσιάζοντας μιαν άλλη αλήθεια και μιαν άλλη διάσταση του γνωστού μύθου... Η φθορά, ο θάνατος, ο ανομολόγητος έρωτας, το καθήκον, η ματαιοδοξία της δόξας, οι χαμένες ζωές, η ματαιότητα της εξουσίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που εκφράζονται ανάγλυφα και μέσα από εξαίσιες εικόνες, δίνοντας στο κείμενο μια ιδιαίτερη ζωντάνια και θεατρικότητα. Τελικά, μέσα από το έργο αυτό του Ρίτσου η Ισμήνη αναδεικνύεται σε τραγική ηρωίδα, μέσα από την αδυναμία της να ζήσει όπως θα επιθυμούσε, σε συμφωνία με την προσωπική της κοσμοθεωρία».

Στο ρόλο της Ισμήνης η Μαριάνθη Σοντάκη. Δίπλα της, στο ρόλο του νεαρού αξιωματικού, αποδέκτη του ποιητικού παραληρήματος της ηρωίδας, ο Στράτος Χατζηηλίας. Βιολοντσέλο παίζει «ζωντανά» στην παράσταση η Καίτη Πάντζαρη.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Σκηνικός χώρος - κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος. Μουσική σύνθεση: Πλάτων Ανδριτσάκης. Κινησιολογική επιμέλεια: Εφη Καρακώστα. Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος.

Θέατρο «Φούρνος» (Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολη Εξαρχείων - τηλέφωνο κρατήσεων 210.64.60.748). Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ