Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Προκλητικά πανηγύρια, μποναμάδες στο κεφάλαιο και δικομματικοί ψευτοκαβγάδες

Απέρριψε η κυβέρνηση την τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων

INTIME NEWS

Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ψηφίστηκε χτες το σχετικό νομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που προβλέπει τη μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» (και αυτό μόνο για τους «παλιούς» - πριν το νόμο Κατρούγκαλου - συνταξιούχους, για όσο θα πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα και θα «υπεραποδίδουν» οι υπόλοιπες αντιασφαλιστικές ανατροπές), μεταφέρθηκαν χτες τα πανηγύρια και οι λαθροχειρίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί «μη περικοπής των συντάξεων».

Η κυβέρνηση, μάλιστα, που έχει προσδώσει στο άρθρο 1 του σχετικού νόμου πλέον τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων», την ίδια ώρα που έστηνε μία ακόμα προκλητική προπαγανδιστική παράσταση, απέρριπτε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και η οποία προβλέπει την αναδρομική κατάργηση όλων των διατάξεων, τροπολογιών, νόμων και αποφάσεων που οδήγησαν σε περικοπές συντάξεων μέχρι σήμερα, τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων χωρίς αυτές τις περικοπές και την κατάργηση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση το νόμο - λαιμητόμο Κατρούγκαλου, τον καθορισμό του κατώτερου ορίου της σύνταξης στο 80% του κατώτερου μισθού των 751 ευρώ, την επαναφορά της 13ης και 14ης, κύριας και επικουρικής σύνταξης. Η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή ούτε την αποκατάσταση έστω των συντάξεων χηρείας.

Η κοροϊδία απογειώθηκε χτες όταν το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για «χαρμόσυνη μέρα», «χιλιάδες συνταξούχων που σήμερα θα χαμογελούν» και πως «έρχεται η ώρα να ανταμειφθούν για τις θυσίες» τους. Την ίδια ώρα βέβαια η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει όλες τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη δραστική περικοπή των συντάξεων, διατηρεί σε πλήρη ισχύ όλους τους μνημονιακούς νόμους μείωσης των συντάξεων και συμπλήρωσε το «παζλ» με το νόμο Κατρούγκαλου, που στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και των αξιώσεων του ΣΕΒ ενταφιάζει την Κοινωνική Ασφάλιση και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού, για να μετατρέψει τις συντάξεις σε φιλοδώρημα.

Η πρόκληση στο λαό συνεχίστηκε και με τον σκυλοκαβγά που στήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσιπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, για το ποιος μείωσε περισσότερο τις συντάξεις, ποιος επέβαλε τα πιο αντιλαϊκά μέτρα, ποιος είναι το «νέο» και ποιος το «παλιό», ενώ από τον τσακωμό δεν έλειψε και η συμφωνία των Πρεσπών, με σαφή την επιδίωξη να στήσουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και να εγκλωβίσουν στη λογική του «μικρότερου κακού».

Οσο κι αν προσπάθησαν όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ταυτίστηκαν όσον αφορά το κύριο μέρος του νομοσχεδίου, το οποίο και υπερψήφισαν, δηλαδή την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου δράσης των επιχειρήσεων της ιδιωτικής ασφάλισης.

Παράλληλα, εκθείασαν όλοι μαζί την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας η οποία προβλέπει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των βιομηχάνων, των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, για να προσλαμβάνουν εργαζόμενους έως 25 ετών. Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου να εμφανίζει την τροπολογία ως ένα ακόμα μέτρο που τάχα «κάνει τη διαφορά» με τη ΝΔ, και αμέσως μετά το λόγο να παίρνει ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, για να πει πόσο θετική είναι η τροπολογία, που «δίνει κίνητρα» στις επιχειρήσεις, ζητώντας το «θετικό αυτό μέτρο», της επιδότησης των επιχειρήσεων, να επεκταθεί και σε όσους εργαζόμενους είναι 55 ετών και άνω, πρόταση που βέβαια δεν απέρριψε η υπουργός.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ υπερψήφισε το άρθρο 1.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ