Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΕΔ
Με τερτίπια εξαπατώνται χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν πάρει σπίτι από τον ΟΕΚ

Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει σήμερα πως χιλιάδες οικογένειες αντί να παίρνουν πίσω χρήματα που έχουν καταβάλει για τα σπίτια τους, όπως προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβαρύνονται για πολλά χρόνια ακόμα με πολλές χιλιάδες ευρώ

Μια επιχείρηση που κυριολεκτικά αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης χιλιάδων οικιστών δικαιούχων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που έχουν πάρει σπίτι μέσω των στεγαστικών προγραμμάτων, αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Για την ακρίβεια, μιλάμε για 35.000 με 40.000 εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα που έχουν πάρει σπίτι, έχουν αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του ποσού προς τον ΟΕΚ και με βάση υπουργικές αποφάσεις και ρυθμίσεις του 2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα έπρεπε να μένουν πλέον στα σπίτια τους χωρίς την αγωνία και το άγχος της εξόφλησης του χρέους.

Ομως, κυβέρνηση, υπουργείο Εργασίας και Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) (διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του πρώην ΟΕΚ) αντί να υλοποιήσουν τις δικές τους ρυθμίσεις και να απαλλάξουν αυτούς τους ανθρώπους από την οικονομική θηλιά που τους έχουν βάλει, τη σφίγγουν ακόμα περισσότερο, κάνουν διάφορα ανεξήγητα και απίθανα τερτίπια και βάζουν τον κοσμάκη στη διαδικασία να πληρώνει δόσεις δανείου για τα επόμενα 30 χρόνια και για ποσά πολλών χιλιάδων ευρώ!

Η απίστευτη αυτή υπόθεση - για την οποία ο «Ριζοσπάστης» έχει σωρεία στοιχείων στη διάθεσή του - έχει ως εξής:

-- Το Φλεβάρη του 2017 δημοσιεύεται κοινή υπουργική απόφαση με θέμα: «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ως άνω οφειλών». Την απόφαση υπογράφουν η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.


Σε αυτήν προβλέπεται: «Αν μέσω των προβλεπόμενων στο συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης (προσωρινό παραχωρητήριο), κατά την ημερομηνία έκδοσης του οριστικού παραχωρητηρίου, έχει καταβληθεί ποσό που φτάνει ή υπερβαίνει το 60% της ως άνω οριζόμενης τιμής παραχώρησης, τότε πραγματοποιείται έκπτωση 40% επί αυτής και ο δικαιούχος αιτείται άρση της υποθήκης της κατοικίας του.

Το τυχόν υπερβάλλον καταβληθέν ποσό, πέραν του 60%, επιστρέφεται στον δικαιούχο εντός χρόνου που ορίζεται από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, ανάλογα του προς επιστροφή ποσού και όχι πέραν των πέντε ετών».

Με απλά λόγια, εάν ένας οικιστής του ΟΕΚ τη μέρα που παίρνει το παραχωρητήριο έχει πληρώσει το 60% του ποσού που οφείλει στον Οργανισμό, τότε το υπόλοιπο ποσό διαγράφεται, γίνεται άρση της υποθήκης και το σπίτι τού ανήκει εξολοκλήρου. Επιπλέον, εάν κάποιος έχει καταβάλει παραπάνω από το 60%, η διαφορά τού επιστρέφεται σε χρήμα.

Εκείνη την περίοδο, στελέχη της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ σε επισκέψεις τους σε πόλεις όλης της χώρας όπου παρουσίαζαν ακριβώς όλα τα παραπάνω, έκαναν θριαμβευτικές δηλώσεις για τις φιλολαϊκές ρυθμίσεις. Οπως για παράδειγμα η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μ. Καραμεσίνη, όταν το Μάη του 2017 σε εκδήλωση στην Καρδίτσα δήλωνε: «Σε πολλές δε περιπτώσεις ο ΟΑΕΔ θα επιστρέψει και χρήματα στους οικιστές που έχουν τυχόν καταβάλει ποσό μεγαλύτερο από τη χρεούμενη αξία της κατοικίας». Οπως ακόμα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Αν. Νεφελούδη, ο οποίος τον Οκτώβρη του 2017 δήλωνε από την Καλαμαριά: «Ενώ μέχρι πριν από τις ρυθμίσεις υπήρχε ως μόνη μέριμνα για τους δικαιούχους του πρώην ΟΕΚ η έκπτωση του 50% για τους πολυτέκνους, έχουν πλέον προστεθεί στην κατηγορία των εκπτώσεων και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που αυξήθηκαν μέσα στην κρίση, π.χ. τωρινοί χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με ΑμεΑ, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, που έχουν έκπτωση 20%».

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες σπιτιών στο Ολυμπιακό Χωριό φεσώνονται με τεράστια ποσά από τον ΟΑΕΔ
Εκατοντάδες ιδιοκτήτες σπιτιών στο Ολυμπιακό Χωριό φεσώνονται με τεράστια ποσά από τον ΟΑΕΔ
Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν και σε άλλες περιοχές όπως στη Λάρισα, στο Ολυμπιακό Χωριό, στη Μεσσήνη, στην Κέρκυρα, στα Γρεβενά, στην Ελευσίνα και αλλού, όπου δηλαδή υπήρχαν ή δημιουργούνταν νέα στεγαστικά προγράμματα.

Τι γίνεται στην πραγματικότητα

Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει σήμερα πως όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν έχουν καμία εφαρμογή, αλλά προφανώς με πολιτική απόφαση, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, λαϊκές οικογένειες, επιβαρύνονται για πολλά χρόνια ακόμα.

Οπως στην περίπτωση δικαιούχου εργατικής κατοικίας στο Ολυμπιακό Χωριό στο Μενίδι, ο οποίος, ακούγοντας και γνωρίζοντας όλες αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, πήγε στον ΟΑΕΔ, αφού είχε αποπληρώσει περισσότερο από το 60% του ποσού για το σπίτι του, προκειμένου να κάνει την αίτηση ώστε να αρθεί η υποθήκη και επιπλέον να εισπράξει τη διαφορά που είχε καταβάλει πάνω από το 60%, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος για ένα ποσό 20.860 ευρώ που ήταν το τελικό τίμημα παραχώρησης είχε καταβάλει μέχρι τη στιγμή που πήρε το οριστικό παραχωρητήριο (30.11.2018) ποσό ύψους 15.276 ευρώ. Δηλαδή, είχε καταβάλει 2.760 ευρώ παραπάνω από το 60%! Και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα έπρεπε να πάρει πίσω αυτά τα λεφτά και φυσικά το σπίτι να του ανήκει εξολοκλήρου χωρίς καμία υποθήκη.

Υπέβαλε, λοιπόν, την αίτηση αλλά τον περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη. Διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν έχει λαμβάνειν τίποτα, αλλά πως θα πρέπει να πληρώσει και 5.584 ευρώ! Η μόνη ...«διευκόλυνση» ήταν ότι αυτό το ποσό μπορεί να το καταβάλει σε 360 από 240 δόσεις που προβλεπόταν αρχικά... Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ που εξέτασε την αίτηση που υπεβλήθη απάντησε με έγγραφό του την ίδια μέρα που του εδόθη το παραχωρητήριο (30/11/2018), δηλαδή πριν από λίγες μέρες, ότι «με βάση τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης και το αίτημα του δικαιούχου οικιστή η υπηρεσία εγκρίνει: ΝΕΑ ΟΦΕΙΛΗ 5.584,61 ευρώ. Δόσεις καταβολής 360 άτοκες μηνιαίες. Ποσό δόσεως 359Χ15,5 και 1Χ20,11».

Το γιατί συμβαίνει αυτό, πρέπει να το απαντήσει ο ΟΑΕΔ. Εάν ισχύει μόνο η Κοινή Υπουργική Απόφαση και δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό, τότε εύλογα δημιουργούνται πολλά ερωτήματα. Μήπως αυτό συμβαίνει με στόχο να μην επιστραφούν χρήματα σε όσους τα δικαιούνται και να μη διαγραφούν τα υπόλοιπα των οφειλών;

Η ουσία, πάντως, είναι ότι αντίστοιχες περιπτώσεις με την παραπάνω (και για τις οποίες ο «Ριζοσπάστης» έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή του) υπάρχουν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα. Περιπτώσεις που είτε θα έπρεπε να διαγραφεί το υπόλοιπο χρέος προς τον ΟΕΚ είτε να επιστραφούν ακόμα και χρήματα σε όσους έχουν καταβάλει πάνω από το 60% του συνολικού ποσού.

Κλιμάκωση των πλειστηριασμών

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το ξήλωμα και στα τελευταία απομεινάρια στο όποιο καθεστώς δικαστικής προστασίας και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Κάτι που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, αφού το λεγόμενο «πλαίσιο προστασίας» που διαφημίζει, έγκειται σε «παρεμβάσεις» όπως η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Πρόκειται για μια ακόμη απάτη ολκής, καθώς η θηλιά των εκβιασμών θα σφίγγει, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί που διευκολύνονται είναι οι τράπεζες, προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα πλέον οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά - και με προϋπόθεση ότι έχουν εξασφαλίσει τη δικαστική απόφαση για προστασία από πλειστηριασμούς - υποχρεώνονται στην καταβολή ελάχιστης δόσης στις τράπεζες στο 5% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 8.000 ευρώ και 10% στο κλιμάκιο πάνω από τα 8.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η σημερινή κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις όπως:

-- Αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων των τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι.

-- Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.

-- Αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

-- Εγκαινίασε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς και την ένταση της κρατικής καταστολής, με αυστηροποίηση του αντιλαϊκού οπλοστασίου που εφαρμόζεται για την «απρόσκοπτη» διενέργειά τους κ.ά.

-- Θωράκισε παραπέρα το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα funds και άλλα «κοράκια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ