Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
9η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες - ισχυροποιούμε το ΜΑΣ»

Με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα για τους αγώνες που έρχονται, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αντιπροσώπων Φοιτητικών - Σπουδαστικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα, συνελεύσεων ετών και τμημάτων, ολοκληρώθηκε η 9η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στις 2 Δεκέμβρη.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση που έκανε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, και θα συνεχίσει σε επόμενα φύλλα του να δημοσιεύει υλικά από την Πανελλαδική Συνάντηση.

Υπερασπιζόμαστε τις δικές μας ανάγκες!

«1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό των σχολών μας! Φέρνει νέο κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την Εκπαίδευση, παγιώνει την υποχρηματοδότηση των σχολών μας και μαζί με αυτή τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, σε υποδομές, συγγράμματα και εργαστηριακό εξοπλισμό! Με το νέο κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση κλείνει το δρόμο προς τη μόρφωση για τους μετεγγραφέντες και τους εστιακούς φοιτητές, πετώντας τους έξω από τις σχολές και τις εστίες. Ενώ την ίδια στιγμή δίνει προκλητικά πακέτα εκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω χρηματικών ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών και δεκάδων άλλων διευκολύνσεων! Στους ομίλους μειώνουν τους φόρους ενώ για τις οικογένειές μας μόνο αυτοί αυξάνονται. Μάλιστα, με θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει ως φάρμακο στην υποχρηματοδότηση τις χορηγίες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων! Να εξαρτιέται δηλαδή το δικαίωμά μας στη μόρφωση από τους κάθε λογής ομίλους - "φιλάνθρωπους" που θα έχουν λόγο στο πρόγραμμα σπουδών και θα καθορίζουν την έρευνά μας για τα δικά τους κέρδη!

Ο Κ. Θεοδωρόπουλος
Ο Κ. Θεοδωρόπουλος
Απέναντι στην πολιτική τους προτάσσουμε τον δικό μας αγώνα, για άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας! Δεν ανεχόμαστε να αμφισβητούνται ακόμα και τα βασικά ώστε να μπορέσουμε να σπουδάσουμε. Να τα πάρουν από τους επιχειρηματικούς ομίλους και το ΝΑΤΟ και να τα δώσουν για την κάλυψη των μορφωτικών μας αναγκών!

2. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί αποφασιστικά τη μεγαλύτερη επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων! Την ίδια στιγμή προσβάλλει τη νοημοσύνη και δοκιμάζει την υπομονή μας, προσπαθώντας να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του δημόσιου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης σε αντίθεση με τη ΝΔ που προτάσσει ευθέως την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με την αναθεώρηση του άρθρου 16. Εχουμε πείρα από τέτοιες κοκορομαχίες! Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα κάλπικα καβγαδάκια τους, η όλη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το θέμα, γίνονται για να κρύψουν ότι στην πράξη και οι δύο:

  • Φτιάχνουν το πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Με τις εργολαβίες, τα δίδακτρα, την έρευνα και τα δίχρονα προγράμματα κατάρτισης καθ' υπόδειξη των εταιρειών, την εισβολή των επιχειρήσεων στις προπτυχιακές σπουδές μέσω επώνυμων εδρών και μνημονίων συνεργασίας κ.λπ.
  • Υλοποιούν τις οδηγίες της ΕΕ για αναγνώριση των δεκάδων ιδιωτικών κολεγίων στη χώρα μας και την εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των πανεπιστημίων - ΤΕΙ.
  • Είναι υπέρ της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως συμβαίνει ήδη στην Υγεία με τα υποβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία να στέλνουν πελατεία στα πανάκριβα ιδιωτικά.

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ δεν νοιάζονται για τους χιλιάδες Ελληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό αλλά για το πώς θα οικονομήσουν οι έμποροι της γνώσης από Ελληνες και αλλοδαπούς φοιτητές, πώς θα εμπεδωθεί ότι η Παιδεία είναι πανάκριβο εμπόρευμα και όχι δικαίωμα.

3. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της όταν πρόκειται για τις διεκδικήσεις μας, ενώ τα ανοίγει διάπλατα προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό και φέρνει νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ενισχύει την υποχρηματοδότηση, εντείνει την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων και υποβαθμίζει τις σπουδές μας! Μάλιστα, προχωράει ένα βήμα παραπέρα στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στις σχολές, ανοίγοντας το δρόμο για τη γενίκευση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, όπως, για παράδειγμα, με τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ της Μακεδονίας!

Γι' αυτό και πρέπει μέσα από κάθε έτος και σχολή να ακουστεί ένα μεγάλο ΟΧΙ στο νέο νομοσχέδιο και ένα μεγάλο ΝΑΙ στην πραγματική, ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας! Που σημαίνει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας, κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, πρακτική άσκηση και έρευνα προς όφελος των οικογενειών μας και του λαού, ένα πτυχίο για κάθε επιστημονικό αντικείμενο!

4. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εναρμονίζει το πτυχίο μας με την εργασιακή ζούγκλα που θα αντιμετωπίσουμε ως αυριανοί εργαζόμενοι. Προχωρά στην αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, κάνει το πτυχίο διαβατήριο για την ανεργία και εμάς πελάτες σε ένα ατελείωτο κυνήγι πιστοποιητικών για να δουλέψουμε! Διαμορφώνει εργαζόμενους και επιστήμονες κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων και στρώνει το κόκκινο χαλί στους ομίλους για να αυξήσουν τις μπίζνες μέσα στις σχολές! Γι' αυτό και πετάει, σε αγαστή συνεργασία με τις διοικήσεις, έξω την παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο των καθηγητικών σχολών σε πιστοποιητικό επί πληρωμή. Γι' αυτό και πολλαπλασιάζουν τα εμπόδια στους αποφοίτους μηχανικούς με πολλαπλές εξετάσεις και πανάκριβες πιστοποιήσεις, βάζοντάς τους να δουλέψουν ως δόκιμοι μηχανικοί χωρίς δικαιώματα! Γι' αυτό και μιλάνε για ίδρυση δικηγορικής σχολής μετά τη Νομική και για περιορισμό του ποσοστού των αποφοίτων που περνάνε τις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος!

Εμείς όμως έχουμε διαφορετική γνώμη! Κόντρα στα σχέδιά τους θέλουμε όλη η γνώση να είναι μέσα στο πτυχίο! Το πτυχίο μας να είναι μοναδική προϋπόθεση για πλήρη πρόσβαση στο αντικείμενο εργασίας με δικαιώματα! Θέλουμε ουσιαστική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών μας για να μας κατοχυρώνεται με ουσιαστικό τρόπο όλη η απαραίτητη γνώση μέσα στο πτυχίο καθολικά και δωρεάν!

Στην ίδια κατεύθυνση, κυβέρνηση και διοικήσεις προχωράνε σε αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, με συγχωνεύσεις μαθημάτων, κατάργηση εργαστηρίων, εισδοχή νέων μαθημάτων με περιεχόμενο προσαρμοσμένο στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων! Χρειάζεται να παρακολουθήσουμε στενά αυτές τις εξελίξεις μέσα σε κάθε τμήμα! Να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή εκλεγμένων συνδικαλιστών στα όργανα διοίκησης ως άλλο ένα μέσο πίεσης, αποκάλυψης του χαρακτήρα αυτών των αλλαγών. Να οργανώσουμε τη μαζική απάντηση του συλλόγου, με βασικό αίτημα την ουσιαστική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών μας στην υπηρεσία των αναγκών μας. Το παράδειγμα της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ είναι χαρακτηριστικό, όπου οι συναγωνιστές μας κατήγγειλαν και αποκάλυψαν από την πρώτη στιγμή το χαρακτήρα των αλλαγών, επεξεργάστηκαν πλαίσιο αιτημάτων, διεκδίκησαν ουσιαστική αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών, οργάνωσαν τον αγώνα τους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών και κινητοποιήσεις. Ετσι κατάφεραν να πετύχουν σημαντικές τροποποιήσεις με βάση τις διεκδικήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεμπέρδεψαν μια και καλή με την αντιδραστική κατεύθυνση των αλλαγών. Γι' αυτό είναι υπόθεση του συλλόγου τώρα να μην επαναπαυτεί αλλά πιο δυναμικά να οργανώσει τον αγώνα του για ουσιαστική αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών.

5. Αντί για Ερευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών γίνεται έρευνα κατά παραγγελία των επιχειρήσεων και του ΝΑΤΟ. Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστές θέλουν να χρησιμοποιήσουν την έρευνά μας για τους σκοπούς τους, που είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών! Να κάνουμε πρακτική άσκηση, έρευνα, να θέτουμε τις γνώσεις μας στο πώς θα βελτιωθούν οι πολεμικοί εξοπλισμοί, πώς θα δικαιολογούνται τα εγκλήματά τους στην κοινή γνώμη! Να αξιοποιούμε τα νέα τεχνολογικά δεδομένα για την ανάπτυξη των πολεμικών συστημάτων του ΝΑΤΟ, ώστε πιο αποτελεσματικά να δολοφονεί τους λαούς! Αυτό αποδεικνύουν τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν ήδη υπογράψει το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και οι συνεργασίες συγκεκριμένων καθηγητών με το ΝΑΤΟ! Εμείς θέλουμε να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενό μας, με σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό. Δεν ανεχόμαστε το μυαλό μας, οι κόποι μας να αξιοποιούνται για να σπέρνουν δυστυχία, θέλουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και τις ανάγκες του λαού μας για την ευημερία και την πρόοδό του. Παλεύουμε για Ερευνα που να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού μας, κόντρα στο σχέδιο της κυβέρνησης η Ερευνα να υπηρετεί τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια!».

Επιτίθενται στο άσυλο και στους αγώνες μας

«Ολοι όσοι καταλαβαίνουν πως "αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο", αλλά νομίζουν πως "δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά", τους καλούμε να σκεφτούν:

Εάν "δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στις σχολές" γιατί η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ στους φοιτητές που κινητοποιούνται, συλλαμβάνει αγωνιστές, συκοφαντεί την πάλη μας;

Εάν "οι απεργίες δεν έχουν αποτέλεσμα" γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με εργατοπατέρες, τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ έκαναν τα πάντα για να υπονομεύσουν το ενιαίο απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων και να τους τρομοκρατήσουν; Φτάνοντας στο σημείο ασφαλίτες να τους απειλούν με όπλα, να παρακολουθούν και να φρουρούν συνέδρια Εργατικών Κέντρων από τους ίδιους τους εργαζόμενους, να βγάζουν 9 στις 10 απεργίες παράνομες!

Αλλωστε γι' αυτό κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και Νέα Δημοκρατία από κοινού επιτίθενται στο άσυλο και στους αγώνες μας. Δεν τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας ούτε για τη διακίνηση των ναρκωτικών μέσα στα πανεπιστήμια! Αλλωστε, διακίνηση ναρκωτικών γίνεται ακόμα και στις πιο καλά φρουρούμενες περιοχές, μέχρι και λίγα μέτρα απόσταση από αστυνομικά τμήματα στην πόλη της Αθήνας! Ενώ η ίδια κυβέρνηση που τη μία μέρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το φαινόμενο, την αμέσως επόμενη διαλύει με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση τα "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης, καλλιεργεί την ανοχή στα ναρκωτικά, προαναγγέλλει τη "χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση βλάβης στους πανεπιστημιακούς χώρους", δηλαδή τη μετατροπή των ΑΕΙ σε χώρους κρατικής διανομής της πρέζας! Αυτό που πραγματικά τους ενόχλησε και τους ενοχλεί είναι το δικαίωμά μας να οργανώνουμε μέσα από τους συλλόγους μας την αντεπίθεσή μας κόντρα στην πολιτική που και οι δύο υπηρετούν όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, όσο κι αν τσακώνονται μέσα στη Βουλή σαν τα κοκόρια! Γι' αυτόν το λόγο τσουβαλιάζουν φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας με τους αγώνες μας. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία χτυπάνε και συκοφαντούν τους αγώνες μας, καταστέλλουν και τρομοκρατούν τους φοιτητές για να δώσουν "άσυλο" στους επιχειρηματικούς ομίλους για να κάνουν ανενόχλητοι τις μπίζνες τους στο πανεπιστήμιο!».

Με νέες δυνάμεις οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας!

Εκτιμώντας τη δράση του ΜΑΣ, τονίστηκε ότι στο διάστημα από την περσινή συνάντηση έγιναν θετικά βήματα στους άξονες που τέθηκαν ως βασικοί στην αγωνιστική παρέμβασή του:

  • «Πρωτοστατήσαμε στην καθημερινή και επίμονη διαδικασία αποκάλυψης της κυβερνητικής προπαγάνδας. Επεξεργαστήκαμε το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ για τη χρονιά 2018 - 2019 με σκοπό να αποτελέσει βάση για να έρθουμε σε επαφή με περισσότερους φοιτητές, να οργανώσουμε τον αγώνα, να καταρρίψουμε την κυβερνητική προπαγάνδα, ανοίγοντας την κουβέντα πλατιά μέσα στα έτη, μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις και τις υπόλοιπες συλλογικές διαδικασίες».
  • «Οργανώσαμε καμπάνια που σήκωσαν δεκάδες Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα σε όλη τη χώρα σε σχέση με την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων με τίτλο ''μετά το πτυχίο τι;''». «Είναι ανάγκη να αποτελεί μόνιμη μέριμνά μας οι Σύλλογοι να καταπιάνονται με τέτοια ζητήματα που απασχολούν, τόσο ως προς τις εξελίξεις που προκύπτουν με αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα αλλά και ως προς τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις. Το πώς δηλαδή αυτές αλλάζουν τα δεδομένα στην παραγωγή ή πολλές φορές δεν αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας αλλά για να αυξάνουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Μια τέτοια δουλειά μπορεί να αγκαλιάσει περισσότερους φοιτητές που βλέπουν με προβληματισμό το Σύλλογο. Φέτος περισσότεροι Σύλλογοι μπορούν και πρέπει να οργανώσουν στοχευμένες παρεμβάσεις για το επιστημονικό αντικείμενο, την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων. Να μονιμοποιήσουν τη σύνδεση με το ταξικό σωματείο του κλάδου τους, την κοινή δράση».
  • «Μπήκαμε μπροστά στη δημιουργία εστιών αντίστασης σε δεκάδες Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα». «Μπορούμε να εκτιμήσουμε σήμερα ότι μετρήσαμε βήματα στην ισχυροποίηση της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης, του βαθμού οργάνωσης σε ορισμένους Συλλόγους και Τμήματα. Γι' αυτό και περισσότεροι Σύλλογοι ένωσαν τις φωνές τους την 1η Νοέμβρη στο δρόμο! Γι' αυτό και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες συνελεύσεις, αυξήθηκε η συζήτηση, η αγωνιστική πρωτοβουλία σε πρώτα έτη για τις μετεγγραφές και άλλα δεκάδες προβλήματα. Γι' αυτό και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες και πιο μαζικές κινητοποιήσεις σε αρκετούς Συλλόγους, όπως για παράδειγμα στο Σύλλογο του Φυσικού ΕΚΠΑ, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες φοιτητές και μέσα από μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατάφεραν να κατοχυρώσουν τη βασική διεκδίκησή τους, να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο τους».
  • «Μετρήσαμε σημαντικά βήματα στη συμπόρευση των Φοιτητικών Συλλόγων με τους Συλλόγους Γυναικών. Σε αυτό το πλαίσιο πρωτοστατήσαμε φέτος στη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, περιοδειών από μέλη της ΟΓΕ με θέμα τη νέα φοιτήτρια, την εργασιακή προοπτική και τα δικαιώματά της. Το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε στα αμφιθέατρα, η σημαντική συμμετοχή νέων φοιτητριών σε αυτές τις εκδηλώσεις αποδεικνύουν ότι πρέπει να πληθύνουν και να σταθεροποιηθούν τέτοιες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα».
  • «Πρωτοστατήσαμε ώστε οι Σύλλογοι να αποκτήσουν πολύμορφη δραστηριότητα, να αποτελούν αποκούμπι για τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντά μας. Γι' αυτό προχωρήσαμε στη δημιουργία πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων με πολύμορφη δράση». «Μπορεί να αξιοποιηθεί η πείρα από τους Συλλόγους στα Γιάννενα, όπου η δραστηριότητα του Πολυχώρου τους αγκαλιάζεται από περισσότερους φοιτητές και ιδιαίτερα πρωτοετείς! Τέλος, χρειάζεται να πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες που θα δώσουν ζωντάνια στους Συλλόγους, όπως για παράδειγμα επιστημονικές ημερίδες».
  • «Μπήκαμε μπροστά για να συντονίσουμε περισσότερο τον αγώνα μας με το ταξικό εργατικό κίνημα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο». «Πρέπει το επόμενο διάστημα να δυναμώσει η κοινή μας δράση με τους εργαζόμενους. Είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι. Η πείρα του εργατικού κινήματος είναι πολύτιμη, δυναμώνει τον αγώνα μας. Ο κοινός μας συντονισμός πρέπει να παίρνει και πρακτική υπόσταση. Για παράδειγμα, θετικές πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε το επόμενο διάστημα είναι η διοργάνωση κοινών συσκέψεων για θέματα που απασχολούν τους κλάδους και τις συνθήκες δουλειάς των αποφοίτων εκεί, περιοδείες εργαζομένων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αλλά και προσπάθεια μαζικοποίησης των σωματείων με εργαζόμενους φοιτητές».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης»(2024-01-10 00:00:00.0)
Στις 16 Δεκέμβρη η πανελλαδική συνάντηση(2023-12-09 00:00:00.0)
Ασυλο στη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών για σπουδές και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα(2019-10-09 00:00:00.0)
«Παλεύουμε για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας»(2018-08-07 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τη διπλή εξεταστική στους επί πτυχίω φοιτητές(2018-02-02 00:00:00.0)
Επιχειρείται η τριχοτόμησή του(2000-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ