Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνειρμοί

«Ξέρατε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει μόνιμο Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη;», έγραψε τις προάλλες σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Αμερικανός πρέσβης, «σχολιάζοντας» άρθρο για την πολεμική κλιμάκωση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αζοφική. Ο Πάιατ βέβαια γνωρίζει καλά τα «λημέρια», μιας που πρωτοστάτησε ως τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη χώρα και στη στήριξη των φασιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων που τοποθετήθηκαν στην κυβέρνηση. Αν αυτήν τη γνώση «απ' τα μέσα» τη συνδυάσει κανείς με την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία που κλιμακώνεται, όπως δείχνει και το «μενού» της ΝΑΤΟικής συνόδου των ΥΠΕΞ που ξεκίνησε χτες, αλλά και με τη «διάθεση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναλάβει ενεργότερο ρόλο «μεντεσέ» στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, οι «συνειρμοί» ενόψει και του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Μόσχα δεν μπορεί παρά να γεννάνε ανησυχία για το τι άλλες αποστολές θα αναλάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού.

Αυτή είναι

Από τα σύννεφα καμώνονται πως πέφτουν τα κυβερνητικά στελέχη με τις νέες δηλώσεις Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, στέλνοντας τάχα «αυστηρό» μήνυμα στα Σκόπια ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί «όπως είναι». Βέβαια, ακριβώς «αυτή είναι» η συμφωνία των Πρεσπών, όπως από την αρχή ανέδειξε το ΚΚΕ: Μια ΝΑΤΟική συμφωνία, που υπαγορεύτηκε και προωθεί τον σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια, στον ανταγωνισμό τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Και ταυτόχρονα, διατηρεί ατόφιο και «ζωντανό» το «σπέρμα» των αλυτρωτισμών σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, όπως φαίνεται και από τα ανιστόρητα που περιλαμβάνει περί «μακεδονικής» γλώσσας και ιθαγένειας, όπως βεβαίως και από την πλευρά του εγχώριου αλυτρωτισμού δείχνουν τα περί «Μακεδονίας μίας και ελληνικής». Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι εντός των ιμπεριαλιστικών σχεδίων καμιά ειρήνη, φιλία και σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στους λαούς.

Ανανεωτής

Επίδειξη καταστολής κάνει στη Γαλλία ο «ανανεωτής» Μακρόν, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων». Και να σκεφτεί κανείς ότι οι κινητοποιήσεις αυτές δεν κρύβουν κάποιον ριζοσπαστισμό, αλλά στηρίζονται και αξιοποιούνται από αστικές δυνάμεις και κόμματα που διεκδικούν αναβάθμιση του ρόλου τους στην ενδοαστική διαπάλη, αξιοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια από την αντιλαϊκή πολιτική. Θυμίζουν δηλαδή έντονα τους «αγανακτισμένους» και τις «πλατείες», που ζήσαμε και στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια. Ακόμα όμως κι έτσι, η γαλλική κυβέρνηση στέλνει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως προς το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με τον Μακρόν να διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί «ποτέ τη βία», ενώ ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι «εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες» για «να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια ακόμα περισσότερο». Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τη λήξη του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», που είχε τεθεί σε εφαρμογή μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του Νοέμβρη του 2016, συνόδευσε η υπερψήφιση νέου «αντιτρομοκρατικού νόμου», που ούτως ή άλλως γενίκευε και μονιμοποιούσε διατάξεις του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης». Παρ' όλα αυτά, όταν ο Μακρόν γινόταν Πρόεδρος της χώρας, η εκλογή του προβλήθηκε και στην Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως το «αντίπαλο δέος» στην «ακροδεξιά» και σύμβολο νίκης των «δυνάμεων της προόδου» απέναντι στις «δυνάμεις της συντήρησης»! Γρήγορα αποδείχτηκε, όμως, ότι η αντιλαϊκή πολιτική για τα κέρδη του κεφαλαίου βρήκε έναν άξιο συνεχιστή στο πρόσωπο του Μακρόν, τόσο σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τους νόμους που φτωχοποιούν τα λαϊκά στρώματα, όσο και την ένταση της καταστολής, που στοχεύει τον εχθρό λαό.

Τοκογλυφία...

Οι εξελίξεις στην υπόθεση με τον ενεχυροδανειστή, που πήρε νέα τροπή σε ό,τι αφορά την προφυλάκιση των εμπλεκομένων, καθώς και το εάν τελικά διεπράχθησαν φορολογικά αδικήματα ή όχι, φαίνεται πως θα «σκεπάσουν» την ουσία όλης αυτής της ιστορίας. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί η ουσία - ανεξάρτητα από το αν θα στοιχειοθετηθούν ή όχι αδικήματα και από το αν θα μπουν κάποιοι φυλακή ή όχι - βρίσκεται στο εξής: Οτι εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, αγρότες, εξαιτίας της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της ανέχειας από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σπρώχτηκαν σε διάφορες τέτοιες επιχειρήσεις και σε κυκλώματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν, να ανταποκριθούν στα νοίκια, στα δάνεια και στους φόρους, για να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες. Μια σύγχρονη τοκογλυφία, που λειτουργεί «νόμιμα» με τις ευλογίες του κράτους και πατάει πάνω στην απελπισία του λαού, ωθώντας τον να «σκοτώσει» για ένα κομμάτι ψωμί οικογενειακά κειμήλια, χρυσαφικά, κοσμήματα. Κι επειδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως και όλα τα αστικά κόμματα, εμφανίζονται ως «αθώοι του αίματος», καλό είναι να τους δείξει ο λαός ότι τους πήρε χαμπάρι και ότι κατάλαβε πως το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η πολιτική τους, που στηρίζει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και βυθίζει τη λαϊκή οικογένεια στη φτώχεια, δίνοντας χώρο να αναπτυχθούν και τέτοια φαινόμενα μαυραγοριτισμού.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ