Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13138

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι αλλαγές που έχει ανάγκη η μικρομεσαία αγροτιά, θα έρθουν από τα κάτω, σε συμπόρευση με ένα ισχυρό ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα


ΣΕΛ.  8   -   9

Χωμένες μέχρι το λαιμό σε αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και αποστολές

  • Το 30% της επιχειρησιακής δραστηριότητας του Πολεμικού Ναυτικού κάθε χρόνο αφορά ΝΑΤΟικές αποστολές
  • Η κυβέρνηση «απογείωσε» την ελληνική εμπλοκή, παίζοντας ρόλο «γεωπολιτικού μεντεσέ» των ΗΠΑ στην περιοχή
  • Πλήρως ενσωματωμένες στα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ είναι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, σε στεριά, θάλασσα και αέρα, μπλέκοντας τους στρατευμένους και το λαό σε επιχειρήσεις και ανταγωνισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.
  • Πέρα από την ετοιμότητά τους να εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς τους στη διάρκεια του χρόνου αφορά άμεσα τη συμμετοχή σε επιθετικές αποστολές του ΝΑΤΟ και όχι την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
  • Ειδικά το Πολεμικό Ναυτικό αξιοποιείται ως «δύναμη κρούσης» στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στη Μεσόγειο και με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθείται η αναβάθμιση του ρόλου του σε επιχειρήσεις της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στην περιοχή.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το κοντέρ

Το παραμύθι των «100 πρώτων ημερών», που τάχα δίνουν το «προοδευτικό» στίγμα της κυβέρνησης, ξαναθυμήθηκαν τα στελέχη της, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει μάλιστα ότι μόλις τώρα διανύουν τις μέρες αυτές (!), καθώς «απαλλαγμένοι» τάχα από τις μνημονιακές «δεσμεύσεις» μπορούν να ξεδιπλώσουν το «πραγματικό» τους πρόγραμμα και την ...ταξική μεροληψία τους υπέρ του λαού.

Ποιο είναι αυτό το «πραγματικό» πρόγραμμα, το γνωρίζει πια πολύ καλά ο λαός - είναι η με κάθε τρόπο στήριξη της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρήσεων. Και αυτό είναι γραμμένο στους πάνω από 1.000 μνημονιακούς νόμους (του τρίτου μνημονίου και των προηγούμενων), που παραμένουν και ενισχύονται παραπέρα.

Είναι επίσης γραμμένο στις συμφωνίες της κυβέρνησης για τα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060, για το παραπέρα τσεκούρι στο αφορολόγητο και σε κοινωνικές δαπάνες, για τη «μεταμνημονιακή εποπτεία», για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αποτυπώνεται επίσης στον νέο προϋπολογισμό, που σηματοδοτεί απογείωση της φοροληστείας και των περικοπών στο λαό και της αναδιανομής της φτώχειας, δίνοντας σωρό τα «αντίμετρα» στο κεφάλαιο.

Το γράφουν οι νόμοι με βάση τους οποίους η κυβέρνηση απαγορεύει στα συνδικάτα να διαπραγματεύονται για τον κατώτατο μισθό, που χτυπάνε παραπέρα το δικαίωμα στην απεργία, που ξηλώνουν ό,τι απέμεινε απ' τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Το μόνο «κοντέρ που μηδενίζει» σε αυτό το πλαίσιο, είναι αυτό των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, που σαρώθηκαν για να ανακάμψει το κεφάλαιο και παραμένουν στο στόχαστρο της επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου, για να διαφυλαχτούν και να βελτιωθούν οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, το «προοδευτικό» πρόγραμμα της κυβέρνησης, που τάχα τώρα ξεδιπλώνεται, το «φωνάζουν» οι δεκάδες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που σπέρνει σε όλη την Ελλάδα, τα πλοία και τα στρατεύματα που στέλνει εκτός συνόρων, οι «αποστολές» που αναλαμβάνει για λογαριασμό του «διαβολικά καλού» Τραμπ και που αναμένεται να εμπλουτιστούν με την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, που ξεκινάει την ερχόμενη βδομάδα.

Από αυτή την άποψη, οι «πρώτες 100 μέρες» του μεταμνημονιακού μνημονίου δίνουν όντως το «στίγμα» για το τι ακολουθεί.

Το ίδιο «στίγμα» δίνει και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση αυτά «τα έργα και τις ημέρες», να ενισχύσει το κάλπικο δίπολο απέναντι στη ΝΔ, περί «προοδευτικών μετώπων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις».

Παίρνοντας τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής από τους προηγούμενους, παρουσιάζει τα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας ως «διαχωριστική γραμμή» με τον νεοφιλελευθερισμό και «πεδίο σύγκλισης» με τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, ενισχύοντας με ψευτοδιλήμματα τη λογική του «μικρότερου κακού» και των μειωμένων απαιτήσεων, στήνοντας νέες παγίδες εγκλωβισμού του λαού στην πολιτική του κεφαλαίου.

Για τους εργαζόμενους και το λαό ό,τι «γράφει» δεν πρέπει να ξεγράψει. Η πείρα όλων από την κυβερνητική εναλλαγή των προηγούμενων χρόνων και από την κοροϊδία της «πρώτη φορά αριστεράς» χρειάζεται να αξιοποιηθεί στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών, στην πάλη για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους. Να γίνουν δύναμη απέναντι στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις του, στους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς».


5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θερμό χειροκρότημα για «Το φως που καίει»

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σάββατο 8/12 στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με τη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου πάνω στο έργο του Ν. Καββαδία


ΣΕΛ.  13

ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ
Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση στον Γοργοπόταμο

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουν καθημερινά ενάντια στο φασισμό, με πράξεις και όχι με λόγια


ΣΕΛ.  15


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Πολωνίας!

ΣΕΛ.  6
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Στις καλένδες για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες του κεφαλαίου

ΚΚΕ: Η μόνη περίοδος που τις θυμάται η κυβέρνηση είναι η προεκλογική


ΣΕΛ.  7

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ