Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «στρατηγικός διάλογος» ΗΠΑ - Ελλάδας στο μενού

Ο λεγόμενος «στρατηγικός διάλογος» ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, που θα ξεκινήσει σε δυο βδομάδες από σήμερα, στις 13/12 στις ΗΠΑ, ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης που είχε την Τρίτη στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τη βοηθό υπουργό Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Νιούμαν. Η Αμερικανίδα υπουργός συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με διαρροές, της αμερικανικής αντιπροσωπείας στον «στρατηγικό διάλογο» θα ηγούνται ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ασίας, Γουές Μίτσελ, ενώ τον Γ. Κατρούγκαλο, που θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση, θα συνοδεύουν ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, κ.ά.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των συζητήσεων, θα τεθούν επί τάπητος θέματα άμυνας και ασφάλειας, Ενέργειας, εξωτερικής πολιτικής, εμπορίου και τεχνολογίας. Ηδη αρμόδια στελέχη από τις δυο πλευρές έχουν στήσει το περίγραμμα των συζητήσεων και η συνάντηση της Τρίτης προσέθεσε κάποιες τελευταίες «πινελιές».

Ειδικά τα θέματα «άμυνας» και «ασφάλειας» είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα, στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών, των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή και της πρεμούρας της κυβέρνησης να τους υπηρετήσει, για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι δύο κυβερνήσεις προετοιμάζουν «αναβάθμιση» της Σούδας, όπως και πολυετή ανανέωση της σύμβασής της, καθώς και «μεγάλη αναβάθμιση» για τη Λάρισα, όπου εδρεύουν ήδη τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχειρούν έως την Ουκρανία, για την Αλεξανδρούπολη (για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας και των Στενών του Βοσπόρου, καθώς και ως βάση για τον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ), το Στεφανοβίκειο (όπου εδρεύουν το διάστημα αυτό αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα) κ.λπ. Συνδεδεμένα με τα παραπάνω, οι ΗΠΑ πιέζουν να πάρουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, αλλά και να προχωρήσει η «επένδυση» στο Ελληνικό.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πλευρά έχει συζητήσει αναλυτικά όλα τα ζητήματα του «στρατηγικού διαλόγου» Αθήνας - Ουάσιγκτον και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ψέγει την κυβέρνηση ότι καθυστερεί τα θέματα αυτά και προβάλλει εαυτόν ως ικανότερο να τα δρομολογήσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο κυβερνήσεις συζητούν και για επικείμενο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όχι όμως άμεσα, αλλά μετά τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών (προσδιορίζεται προς τα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη) και σίγουρα πρι από τις επόμενες εθνικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ