Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Απέρριψε τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Την ώρα που επιχειρούσε να στήσει μια ακόμα φιέστα περί «νέας εποχής» για το λαό

Την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και προβλέπει την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής των λαϊκών οικογενειών, απέρριψε χτες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνοντας ότι τα «παχιά λόγια» που ακούστηκαν και χτες από τα χείλη των κυβερνητικών στελεχών περί «νέας εποχής», καμία σχέση δεν έχουν με τα δικαιώματα του λαού, που συνεχίζουν να θυσιάζονται στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της θωράκισής της.

Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία, με την υπουργό, Ολ. Γεροβασίλη, να «διευκρινίζει» μάλιστα ότι «η χώρα στέκεται και πάλι στα πόδια της, η ελληνική κυβέρνηση κάνει τις δικές της επιλογές», αρκεί, όπως είπε, αυτές «να συμβαδίζουν με το Ταμείο και να είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας με τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούνται». Με τα «περιθώρια» δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, που συνθλίβουν τις λαϊκές ανάγκες.

«Νέα εποχή», στα μέτρα της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Το «ταμείο» εξάλλου και τα «δημοσιονομικά περιθώρια» έχουν και με το παραπάνω τη δυνατότητα να προσφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους και νέες φοροαπαλλαγές.

Στο ίδιο νομοσχέδιο άλλωστε από το υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκε τροπολογία, η οποία προβλέπει τη μείωση κατά μία μονάδα της φορολογίας των επιχειρήσεων με στόχο, όπως αναφέρθηκε, τόσο από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, όσο και από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, που πέρασαν από το βήμα, η φορολογία αυτή να μειωθεί έως το 2022 συνολικά 5 μονάδες και από το 29% που είναι σήμερα να πάει στο 24%.

Μέτρο που έρχεται να προστεθεί και στη μείωση της φορολογίας από το 15% στο 10% των διανεμόμενων κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων, όπως προβλέπεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019.

«Κανονικότητα» τα «αντίδωρα» αναδιανομής της φτώχειας

Την ώρα που η κυβέρνηση με την πολιτική της συνεχίζει να ματώνει το λαό για να εξασφαλίζει φοροαπαλλαγές, «ζεστό» χρήμα και κάθε είδους ενισχύσεις και παροχές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί έστησαν χτες μία ακόμα φιέστα στη Βουλή για τη «νέα εποχή».

Αυτήν τη φορά τα πανηγύρια ήταν για το ψίχουλο του κοινωνικού μερίσματος (ύψους 710 εκατομμυρίων ευρώ) στους εξαθλιωμένους που αφήνει πίσω της η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και για τη λεγόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος παραμένει, μέτρα που κατατέθηκαν και αυτά με μορφή τροπολογίας στο ίδιο νομοσχέδιο.

Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, που παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, είχε το θράσος να μιλάει για «ταξική μονομέρεια» της κυβέρνησής του υπέρ των πολλών, την ώρα που το ισχνό ούτως ή άλλως λαϊκό εισόδημα φορολεηλατείται παραπέρα, οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι «ζουν και βασιλεύουν», ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν το ένα μετά το άλλο τα προνόμια και τις διευκολύνσεις.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με το κυβερνητικό σχέδιο «και οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται» αλλά και εφαρμόζονται «πολιτικές ελάφρυνσης» για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, θέλοντας να συσκοτίσει το πραγματικό κυβερνητικό σχέδιο που υπαγορεύεται απ' τις ανάγκες της ανάκαμψης του κεφαλαίου, χάριν της οποίας λεηλατείται το λαϊκό εισόδημα, μέσα από την οποία χρηματοδοτείται και η πολιτική πτωχοκομείου και αναδιανομής της φτώχειας.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση κατά μία μονάδα της φορολογίας των επιχειρήσεων είπε πως «είναι μια μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων, η οποία εντάσσεται και αυτή - δεν είναι αυθαίρετη - σε ένα γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα μας, ένα σχέδιο που περιέχει την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών...», προτρέποντας τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την ελάφρυνση για νέες επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά, ενώ ξεχνώντας τις υποσχέσεις για κατάργησή του και προσπερνώντας την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που καθιστά δώρο άδωρο τη μείωση, κόμπασε ότι αυτή θα φτάσει στο «30% για τα λαϊκά νοικοκυριά φέτος και έχουμε εξασφαλίσει και τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για μείωση - στοχευμένη και αυτή - επιπλέον 20% του χρόνου μεσοσταθμικά, ώστε στα λαϊκά νοικοκυριά να φθάσει στο 50% η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020».

Η καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών για «αντίδωρα» και τα επόμενα χρόνια, ομολογία ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη επιστροφής στο λαό όσων του έκλεψαν, συνοδεύτηκε μάλιστα και από «προειδοποιήσεις» όπως ότι «όλα αυτά υπό μία προϋπόθεση, ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω», «στην κατασπατάληση και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος (...) στην εποχή των ελλειμμάτων (...) στην αδιαφανή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών», ανέφερε, αποδίδοντας στη διαφθορά και την αδιαφάνεια την καπιταλιστική κρίση.

Η ΝΔ υπερψήφισε τις τροπολογίες αυτές, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «η μείωση φορολογίας και η μεσοσταθμική μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ είναι αποσπασματική αντιγραφή του προγράμματος της ΝΔ», δηλώνοντας τη «χαρά» του που η κυβέρνηση «υιοθετεί φιλελεύθερη πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ