Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε μία ακόμα Οδηγία επικίνδυνη για τις λαϊκές ελευθερίες

Προβλέπει γενικευμένο φακέλωμα για όλους όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο, θεωρώντας τους εν δυνάμει ύποπτους!

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το απαράδεκτο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζει την ενσωμάτωση Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης άκρως επικίνδυνων για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, καθώς διαμορφώνουν έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό φακελώματος και χαφιεδισμού, για τη θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων.

Ο λόγος για την Οδηγία 2016/681 της ΕΕ για τις «υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών». Η Οδηγία αυτή προβλέπει το ολοκληρωτικό φακέλωμα των επιβατών που μετακινούνται με αεροπλάνο, ακόμα και αν αυτοί είναι παιδιά, δηλαδή τη διατήρηση του Μητρώου Ονόματος Επιβατών (PNR), όπου καταγράφονται 19 δεδομένα για κάθε επιβάτη ακόμα και για τα αντικείμενα των αποσκευών του, τα οποία θα διαχειρίζονται οι μυστικές υπηρεσίες των κρατών - μελών αλλά και των τρίτων χωρών, για 5 χρόνια. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπεύθυνος φορέας για την τήρηση και διαχείριση των στοιχείων αυτών είναι η ΕΛΑΣ.

Παραπάνω από αποκαλυπτικά είναι όσα καταγράφονται στην αιτιολογική έκθεση. Το PNR, αναφέρεται, χρησιμοποιείται «για την εκτίμηση κινδύνου των επιβατών και ταυτοποίηση των αγνώστων προσώπων για τα οποία δεν υπήρχε προς το παρόν καμία υποψία, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις αρχές επιβολής του νόμου».

Η ΝΔ, υπερψηφίζοντας, καλωσόρισε την Οδηγία, την οποία χαρακτήρισε «αναγκαία για την προστασία των πολιτών». Υπερψήφισαν επίσης το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ η Ενωση Κεντρώων και η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισαν «παρών». Μάλιστα, η τελευταία προέτρεψε για ακόμα πιο σκληρά μέτρα, επιδιδόμενη σε ένα ακόμα ρατσιστικό παραλήρημα.

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή όχι μόνο καταψήφισε το νομοσχέδιο, αλλά ζήτησε να αποσυρθεί ως επικίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες. Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σταύρος Τάσσος, «στο όνομα της "προστασίας από την τρομοκρατία", η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα που το ψήφισαν αποδέχονται το γενικευμένο φακέλωμα όλων όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο». Σημείωσε ότι πρακτικά η Οδηγία νομιμοποιεί αυτό που ήδη γινόταν de facto, ώστε «το φακέλωμα να είναι πλήρως και νομικά κατοχυρωμένο».

«Είναι εκπληκτικό», τόνισε, «πόσο παραβιάζει την ιδιωτικότητα των πολιτών», καθώς ζητείται καταγραφή όχι μόνο του περιεχομένου των αποσκευών, αλλά ακόμα και των διατροφικών συνηθειών των επιβατών.

Υπογράμμισε ότι με βάση τα άρθρα της Οδηγίας όλοι είναι εν δυνάμει ύποπτοι, όπως επιβεβαίωσε και η τοποθέτηση που είχε κάνει κατά τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην κοινοβουλευτική Επιτροπή ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος είχε σημειώσει πως «εγώ, αν ταξιδέψω από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, θεωρούμαι εν δυνάμει ύποπτος» και πως «το PNR τώρα αφορά αυτούς που ταξιδεύουν με αεροπλάνο, αλλά αργότερα, αν αυτό κριθεί μη επαρκές, μπορεί να αφορά και αυτούς που ταξιδεύουν με πλοίο και αργότερα με λεωφορείο ή τρένο κ.ο.κ.».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέδειξε το μέγεθος της υποκρισίας, καθώς «είναι γνωστό ότι την ισλαμική τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις - Ταλιμπάν, "Αλ Κάιντα", ISIS - την εξέθρεψαν, χρηματοδότησαν, εξόπλισαν και συνεχίζουν να το κάνουν, όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που είναι και οι σύμμαχοί σας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι «γιγαντώνεται ένα δίκτυο καταστολής στην ΕΕ σε βάρος των λαών», με την Οδηγία και συνολικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς να έχουν ως στόχο τον περιορισμό «των λαϊκών και συνολικά των δικαιωμάτων του λαού, που τα μονοπώλια, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τα αντιμετωπίζουν ως κίνδυνο». Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του οποίου «αναρωτήθηκαν» «γιατί το ΚΚΕ καταψηφίζει την τροπολογία, η οποία προστατεύει τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών», σημείωσε ότι «το ερώτημα δεν είναι γιατί το ΚΚΕ την καταψηφίζει αλλά γιατί η σημερινή κυβέρνηση εισηγείται τη συγκεκριμένη Οδηγία, όταν οι ευρωβουλευτές της στις 14 Απρίλη του 2016 την είχαν καταψηφίσει. Αυτό είναι ένα ερώτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μας το απαντήσει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ