Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων

Το Σάββατο 1/12, στον Περισσό, η παράσταση «Το φως που καίει» του Κ. Βάρναλη

Από την παράσταση «Το φως που καίει», που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Από την παράσταση «Το φως που καίει», που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ εντάσσεται το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, με θέμα: «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το Μεσοπόλεμο».

Και τις δύο μέρες το Συνέδριο θα διεξάγεται από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (Λεωφ. Ηρακλείου 145, Περισσός), ενώ περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Ενότητα 1η: Οι πρόδρομοι σοσιαλιστές λογοτέχνες και η εποχή τους (1880-1917)

Ενότητα 2η: Η πρωτοπορία στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου (1917-1939)

Ενότητα 3η: Εμμεσες επιδράσεις της κομμουνιστικής ιδεολογίας στη μεσοπολεμική λογοτεχνία.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν με χαιρετισμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Την εναρκτήρια ομιλία, με τίτλο «Στα ίχνη μιας λογοτεχνίας "χρήσιμης" για τη σύγχρονη εποχή», θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα κλείσουν την Κυριακή στις 7 μ.μ., με συναυλία με μελοποιημένη ποίηση της περιόδου.

Του διήμερου επιστημονικού Συνεδρίου προηγούνται μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, που έχουν ξεκινήσει από τις 4 Νοέμβρη και που «εισάγουν» στην εποχή και το έργο μεγάλων λογοτεχνών που θα απασχολήσουν το Συνέδριο.

Αναλυτικά το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Κυριακή 2/12/2018, στις 11 π.μ.:Λογοτεχνικός περίπατος, με εκκίνηση από την είσοδο του Εθνικού Κήπου (Λεωφ. Αμαλίας) και κατάληξη στην οικία του Παπαδιαμάντη στου Ψυρρή.

Κυριακή 9/12/2018, στις 11 π.μ.:Λογοτεχνικός περίπατος, με εκκίνηση από την πλατεία Ομόνοιας («Βενέτης») και κατάληξη στη Δεξαμενή (Κολωνάκι).

Το Σάββατο 1 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. (ώρα προσέλευσης 6.30 μ.μ.), στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ θα δοθεί από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ η θεατρική παράσταση «Το φως που καίει» του Κ. Βάρναλη.

Την παράσταση θα παρακολουθήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Σάββατο 8 Δεκέμβρη, 6 μ.μ. (ώρα προσέλευσης 5.30 μ.μ.), στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (είσοδος με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ): Συναυλία Θάνου Μικρούτσικου πάνω στο έργο του Ν. Καββαδία με τρία πιάνα και πνευστά. Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Χρήστος Θηβαίος.

Μια υψηλών προδιαγραφών παράσταση

«Το φως που καίει», που θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ το Σάββατο 1 Δεκέμβρη, αποτελεί μια υψηλών προδιαγραφών παράσταση. Το περιεχόμενό της σηματοδοτεί μια καινούρια εποχή, όχι μόνο για τον ίδιο τον ποιητή, αλλά και για ολόκληρη τη νεοελληνική λογοτεχνία, μιας και είναι το πρώτο επαναστατικό έργο. Ο Βάρναλης δημοσιεύει το έργο το 1922 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με το ψευδώνυμο «Δήμος Τανάλιας» και το 1933 το επανεκδίδει στην τελική του μορφή. Ο Βάρναλης είναι ο πρώτος που καθιέρωσε στη χώρα μας την επαναστατική ποίηση και αισθητική της εποχής μας, της εποχής δηλαδή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Απαρτίζεται από έναν πρόλογο και τρία μέρη, διαφορετικά μεταξύ τους, με το θέμα όμως να παραμένει πάντα ίδιο. Η πανάρχαιη κοινωνία της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της αδικίας και ο αγώνας του ανθρώπου για δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση.

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη, Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Κινησιολογία - Χορογραφίες: Αννα Λιανοπούλου, Υπεύθυνη της ομάδας για τα σκηνικά, τα κοστούμια και το μακιγιάζ: Αννα Λουκίδη - Ανδρέου, Κοστούμια: Κλαίρη Γερανίου, Μακιγιάζ: Φαίδρα Κοντόρα - Παπαδοπούλου.

Παίζουν οι: Μώμος/Μαϊμού: Νίκος Βεχλίδης, Προμηθέας: Αποστόλης Φραγκούλης, Ιησούς: Σταματίνα Τσιρίδου, Μάνα Γης: Ιωάννα Τσαγκάρη, Αηδόνι: Αννα Λιανοπούλου, Μάνα του Χριστού: Νέλλη Ρέππα, Μοιρολόι: Δήμητρα Ελευθερίου, Μαγδαληνή: Γιώτα Σπανού, Τραγούδι Μαγδαληνής: Μαριλίζα Λούτζη, Πολιτεία: Χριστιάννα Κιόσια, Θρησκεία: Κώστας Καλογερής, Τέχνη: Ιωάννα Λεοντοπούλου. Αλέξανδρος Βογδάνος, Δημήτρης Γκιώνης, Κώστας Τσίτσικας και Μαρία Κοντογιάννη.

Φιλική Συμμετοχή: Η ηθοποιός Ανδριανή Τουντοπούλου στο ρόλο της Αριστέας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτό το Σαββατοκύριακο το Συνέδριο για τη Λογοτεχνία(2018-12-11 00:00:00.0)
Θερμό χειροκρότημα για «Το φως που καίει»(2018-12-04 00:00:00.0)
Ολόκληρο το πρόγραμμα των εισηγήσεων και παρεμβάσεων(2018-12-01 00:00:00.0)
Στις 15 - 16 Δεκέμβρη το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο(2018-11-27 00:00:00.0)
«... φως που πάντα καίει»(2011-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ