Την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων με ταξικό προσανατολισμό έδειξε με τις παρεμβάσεις του το «Αγωνιστικό Μέτωπο»
Eurokinissi |
Από τη μαχητική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, με πανό και συνθήματα, κατά τις ομιλίες του υφυπουργού Εργασίας και του προέδρου της ΓΣΕΕ |
Το Συνέδριο χαιρέτισε ως προσκεκλημένος από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεση ενός ακόμα αντιλαϊκού προϋπολογισμού στη Βουλή. Υπογράμμισε το γεγονός ότι ενώ ο λαός έχει πληρώσει χρυσές τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, σήμερα εμφανίζονται να έχουν χάσει πάνω από το 70%. Την ίδια στιγμή, εντείνεται και κλιμακώνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με στόχο να γίνουν πιο φτηνοί. Η κυβέρνηση, επεσήμανε, σχεδιάζει την επίθεση στη λαϊκή κατοικία με κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων της λαϊκής περιουσίας. Απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση ανέδειξε την ανάγκη για ένα δυνατό ταξικό κίνημα, απαλλαγμένο από τις στοχεύσεις των εργοδοτών, που θα θέτει μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων.
Χαιρέτισαν ακόμα ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιάννης Παναγόπουλος, ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ, χωρίς να αναφέρει ούτε μια λέξη για την αυριανή απεργία!
Οι δυνάμεις του «Αγωνιστικού Μετώπου» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), όταν στο βήμα βρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, σήκωσαν πανό ενάντια στους πλειστηριασμούς και φώναξαν συνθήματα: «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς», «Τσακίζουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο». Τον Γ. Παναγόπουλο υποδέχτηκαν με το σύνθημα «Συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά», ενώ στην κεντρική ομιλία του «Αγωνιστικού Μετώπου» αναδείχτηκαν τα φαινόμενα σήψης του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ.
Μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των κομμάτων, το Συνέδριο κύλισε με ομιλίες των εκπροσώπων των παρατάξεων, σε άδειες καρέκλες, με ευθύνη των πλειοψηφιών της ΟΤΟΕ. Να σημειωθεί ότι οι αντιπρόσωποι της «Νέας Πορείας» και σύσσωμο το κομμάτι της ΔΑΚΕ που προέρχεται από την Alpha Bank, απουσίαζαν από το Συνέδριο.
Ως προς την αντιπαράθεση, ουσιαστικά από τη μια υπήρχαν οι τοποθετήσεις του «Αγωνιστικού Μετώπου» για την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων με ταξικό προσανατολισμό και από την άλλη αντιΠΑΜΕ τοποθετήσεις, με τη ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) να πρωταγωνιστεί. Η αντιΠΑΜΕ επίθεση, παρά τους συσχετισμούς που επικρατούν στην ΟΤΟΕ υπέρ του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, δείχνει και ποιος είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος...
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Γ. Παναγόπουλου, ως αντιπροσώπου στο συνέδριο, τη δεύτερη μέρα. Στο μεγαλύτερο μέρος της επιτέθηκε στο ΠΑΜΕ. Αντίθετα, για την απεργία αύριο, 28 Νοέμβρη, για την οποία μέχρι εκείνη την ώρα είχαν τοποθετηθεί μόνο οι αντιπρόσωποι του «Αγωνιστικού Μετώπου», ουσιαστικά δικαιολόγησε την αδράνεια της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, σημειώνοντας ότι... είναι κατανοητό που δεν ασχολήθηκαν με την απεργία γιατί είχαν συνέδριο και τους κάλεσε «να κάνουν κάτι», τρεις μέρες πριν από την απεργία!
Στη διαδικασία των νομιμοποιήσεων των αντιπροσώπων, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» πρότεινε να γίνουν δεκτοί οι αντιπρόσωποι του νεοσύστατου σωματείου εργαζομένων στην PDS (Πειραιώς Direct Services, θυγατρική της Πειραιώς). Η πλειοψηφία με προσχήματα αρνήθηκε τη νομιμοποίησή τους, κλείνοντας ξανά τις πόρτες σε μεγάλο κομμάτι εργαζομένων του κλάδου με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, με αύξηση στους μισθούς και μείωση του ωραρίου, καλώντας την ΟΤΟΕ να διαπραγματευτεί με αυτό το σχέδιο για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης (η ισχύουσα λήγει στις 31/12/2018).
Στις αρχαιρεσίες με τις οποίες ολοκληρώθηκε το Συνέδριο, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» έλαβε 19 ψήφους για το Γενικό Συμβούλιο, καταλαμβάνοντας 3 έδρες, και 20 ψήφους για τη ΓΣΕΕ, εκλέγοντας έναν αντιπρόσωπο.