Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ολοι αύριο στην πανεργατική απεργία και τις συγκεντρώσεις!
  • 10.30 π.μ. στην Ομόνοια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
  • 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων»: Με το σύνθημα αυτό απεργούν αύριο και διαδηλώνουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Με την πανεργατική πανελλαδική απεργία, με τις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν σε πάνω από 60 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του, κορυφώνουν τη μαχητική δραστηριότητα που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συλλογικές διαδικασίες, περιοδείες, εξορμήσεις και πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην είσοδο του ΣΕΜΠΟ στην COSCO.

Στο Κορωπί, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, θα γίνει η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΟΓΕ, Ομοσπονδίες και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.


Στις συγκεντρώσεις καλεί ακόμη η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Κανείς κάτω από 751 ευρώ - ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα

Απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου και στους προκλητικούς ισχυρισμούς περί «τέλους των μνημονίων» που την συνοδεύει, η απεργία και οι συγκεντρώσεις αποτελούν την απάντηση των εργαζομένων, θέτουν στο επίκεντρο τα αιτήματα για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Η απεργία και οι συγκεντρώσεις δίνουν απάντηση στο μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και στην κυβέρνηση που τον θέτει σε εφαρμογή, κρύβοντας πίσω από τις υποσχέσεις για αυξήσεις - ψίχουλα τη μόνιμη καθήλωση του κατώτατου μισθού με υπουργικές αποφάσεις, με βάση τα κριτήρια της «ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας», καταργώντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ξεσκεπάζουν το αντιλαϊκό περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού και για το 2019, με τα πλεονάσματα που ματώνουν το λαό, με το νέο «μπούκωμα» των επιχειρηματικών ομίλων με ενισχύσεις και προνόμια, αλλά και με το νέο «ψαλίδισμα» κονδυλίων για την κάλυψη εργατικών - λαϊκών αναγκών, όπως τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία, τη μείωση στο κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας κ.ά.

Στέλνουν μήνυμα πως οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα στην εργασιακή ζούγκλα που διαμορφώνουν οι αντεργατικοί νόμοι και η επιθετικότητα της εργοδοσίας, ούτε πρόκειται να καμφθούν από την καταστολή και την τρομοκρατία που εντείνονται με τη συμβολή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η απεργία παίρνει τη σκυτάλη από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς: Από την πετυχημένη πανοικοδομική απεργία για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, το πλατύ άνοιγμα που συνδύασε το απεργιακό κάλεσμα με την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων στις αστικές συγκοινωνίες, τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων που δεν δέχονται να γίνουν θεατές στο κυβερνητικό σίριαλ για την αναστολή της νέας περικοπής στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις τους και συνεχίζουν να διεκδικούν την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών τους.

Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, με περισσότερους χώρους δουλειάς και κλάδους να «νεκρώνουν» και χιλιάδες λαού να δίνουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις, μπορεί να γίνει παρακαταθήκη για να συνεχιστούν με νέα ορμή οι εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, να μετρηθούν νέα θετικά βήματα για την ενίσχυση της οργάνωσης και του αγώνα των εργαζομένων.

  • «Δίνουμε συνέχεια και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις για την Υγεία στις 28/11, μέρα γενικής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, προκηρύσσοντας 3ωρη στάση εργασίας και καλώντας σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Στην ανακοίνωσή του αναδεικνύει πλευρές της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατούν στις δημόσιες δομές Υγείας: Στο Νοσοκομείο Αργοστολίου οι λιγοστοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν τις άδειές τους. Το Μαντζαβινάτειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο - «φάντασμα». Κέντρα Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία «έχουν υπερβεί τα όρια συναγερμού και απογύμνωσης».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org