Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πλευρές της πείρας από τη δράση στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου

Το πανό των εργαζομένων στην πανοικοδομική απεργία στις 14 Μάρτη
Το πανό των εργαζομένων στην πανοικοδομική απεργία στις 14 Μάρτη
Να νεκρώσουν για μια ακόμα φορά τα μεγάλα εργοτάξια ετοιμάζονται οι οικοδόμοι, με τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη, μετά την πετυχημένη πανοικοδομική απεργία στις 14 Νοέμβρη, με την οποία η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα έδωσαν συνέχεια στον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων από τα μεγάλα εργοτάξια στις κλαδικές απεργίες στις 14/3 και στις 14/11, όπως και η αντίστοιχη προετοιμασία για την πανεργατική απεργία, πατάει ακριβώς πάνω στο έδαφος της καθημερινής δραστηριότητας σε αυτούς τους χώρους. Στάσεις εργασίας, Γενικές Συνελεύσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις, είναι συστατικά της δράσης η οποία έχει οδηγήσει στην υπογραφή εργοταξιακών ΣΣΕ σε μια σειρά μεγάλους χώρους δουλειάς.

Πλευρές της πείρας από αυτήν τη σημαντική δραστηριότητα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας φωτίζει το άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στον «Ριζοσπάστη», για τη δράση στο εργοτάξιο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου.

***

Το εργοτάξιο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου είναι ένα από τα μεγάλα εργοτάξια στην Αττική όπου οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πέτυχαν την υπογραφή εργοταξιακής Σύμβασης, με αυξήσεις στα μεροκάματα. Η πείρα από τη δράση στον έναν περίπου χρόνο λειτουργίας του εργοταξίου είναι σημαντική.

Στάση εργασίας και συνέλευση στο εργοτάξιο
Στάση εργασίας και συνέλευση στο εργοτάξιο
Στο έργο υπάρχουν ο κύριος ανάδοχος (ΑΚΤΩΡ) και τρεις υπεργολάβοι, ένας για τα καλούπια - μπετά, ένας για τα σίδερα και ένας για τα χωματουργικά. Το σύνολο των οικοδόμων που δουλεύουν εκεί φτάνει γύρω στα 150 άτομα.

Το πρώτο πράγμα που καταφέραμε με τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου ήταν να ενώσουμε τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από τον εργολάβο στον οποίο δουλεύουν, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση, ανεξάρτητα από το αν είναι Ελληνες ή μετανάστες, με σκοπό την κοινή πάλη για την υπογραφή της εργοταξιακής Σύμβασης.

Οι διαθέσεις των εργολάβων φάνηκαν κατευθείαν. Με την πρώτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο, στην οποία συμμετείχε το σύνολο των εργαζομένων, πάρθηκε απόφαση ομόφωνα για κλιμάκωση της δράσης μας. Οι εργολάβοι λύσσαξαν. Κάποιοι από αυτούς, πότε με εκφοβισμούς πότε με «καλοσύνες», προσπαθούσαν να πείσουν τους συναδέλφους να πουν στο Συνδικάτο ότι όλα είναι «μέλι - γάλα», ότι είναι ικανοποιημένοι και δεν χρειάζεται να ξαναπάει στο έργο. Δυστυχώς για τους εργολάβους, δεν τους πέρασε. Το Συνδικάτο ήταν και είναι εκεί!

«Παρών» στις κινητοποιήσεις του κλάδου και στους αγώνες των εργαζομένων

Καταφέραμε στην κλαδική απεργία στις 14 Μάρτη να έχουμε το δικό μας μπλοκ, το δικό μας πανό, μπήκε μπροστά ένας ικανοποιητικός αριθμός συναδέλφων χωρίς να φοβηθούν να εκτεθούν. Η μάχη συνεχίστηκε με στάσεις εργασίας με τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων.

Οι εργολάβοι κουμπώθηκαν, αναγκάστηκαν να κάτσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν. Τελικά, υπογράφηκε και από τους τέσσερις εργολάβους Σύμβαση με αυξήσεις που φτάνουν έως 15% για κάποιους εργαζόμενους.

Δεν μείναμε όμως σ' αυτό. Συνεχίζουμε την πάλη μας για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Είναι θετικό ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι κινητοποιούνται, οργανώθηκαν στο Συνδικάτο. Εγιναν αποφασιστικά βήματα για να ριζώσει το Συνδικάτο μέσα στο χώρο δουλειάς.

Γι' αυτό και στην πρόσφατη πανοικοδομική απεργία στις 14 Νοέμβρη νέκρωσε για ακόμη μια φορά το εργοτάξιο, με απόφαση μέσα από Γενική Συνέλευση και με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση βρέθηκαν ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι από την προηγούμενη απεργία. Είναι η απάντησή μας στα ψέματα και την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μιλάει για τη δήθεν «νέα εποχή» ενώ υλοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας και των κατασκευαστικών ομίλων.

Αποδείχθηκε ότι με την οργανωμένη πάλη, χωρίς φόβο, απομονώνοντας τα τσιράκια της εργοδοσίας, μπορούμε να έχουμε νίκες. Αυτό γίνεται κτήμα στη συνείδηση των συναδέλφων, όπως φάνηκε μέσα από το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ενα κομμάτι του έργου βρίσκεται δίπλα από τη μαρίνα Καλλιθέας. Εκεί, σε μια από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συναδέλφων λιμενεργατών στην COSCO για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, είχε στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός. Οι απεργοσπάστες είχαν συγκεντρωθεί στη μαρίνα προκειμένου να μεταφερθούν μέσω θαλάσσης στην COSCO και να σπάσουν την απεργία. Οταν το αντιλήφθηκαν αυτό οι συνάδελφοι ενημέρωσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων για να μην πετύχουν το σκοπό τους. Καταφέραμε το καραβάκι να φτάσει μέχρι τα μισά και να γυρίσει πίσω, και οι απεργοσπάστες να γυρίσουν σπίτια τους με την ουρά στα σκέλια.

Στόχος μας όχι η ανάθεση αλλά η συμμετοχή στη δράση

Στο εργοτάξιο του Φαλήρου φυσικά και δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Στην τελευταία Γενική Συνέλευση μπήκαν νέα ζητήματα, όπως ότι δεν μπαίνουν όλα τα ένσημα ή ότι σε εργολάβο υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών. Η παρέμβαση του Συνδικάτου ήταν και αυτή τη φορά άμεση. Την επόμενη μέρα έρχονταν συνάδελφοι και μας έλεγαν «ευχαριστούμε». Δεν χρειάζεται και δεν το θέλουμε αυτό: Χρειάζεται η συμμετοχή στη δράση όλων μας και όχι η ανάθεση.

Σκοπός μας είναι το στήσιμο εργοταξιακής επιτροπής στο χώρο. Η πείρα έχει δείξει πως όταν υπάρχει οργάνωση στους χώρους δουλειάς μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα, από την κάλυψη των μέσων ατομικής προστασίας, από την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, μέχρι το σταμάτημα της αυθαιρεσίας των αφεντικών.

Στόχος μας είναι να μπουν μπροστά τίμιοι εργάτες, να αναδείξουμε και άλλα ζητήματα, πέρα από τις συνθήκες δουλειάς. Να αναδείξουμε, για παράδειγμα, ότι το έργο που φτιάχνουμε μετά την ολοκλήρωσή του, εμείς, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, θα το βλέπουμε με τα κιάλια. Οτι δεν γίνεται για τις δικές μας ανάγκες αλλά για να καλύψει τις ανάγκες για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του τουριστικού κεφαλαίου, για να μετατραπεί η περιοχή σε πόλο έλξης για κότερα και κρουαζιερόπλοια.

Πρωτοβουλίες που δεν εξαντλούνται στις συνθήκες δουλειάς και αμοιβής

Μεγαλώνει παράλληλα η ανάγκη να απαντάμε σε μια σειρά ζητήματα, όπως η προσπάθεια για έξαρση του εθνικισμού. Το τελευταίο είναι ακόμα πιο έντονο, μετά την πρόσφατη δολοφονία ομογενούς στην Αλβανία και τις μεθοδεύσεις για έξαρση του εθνικισμού και από τις δύο πλευρές. Η πλειοψηφία των συναδέλφων στο έργο είναι μετανάστες, οι περισσότεροι από αυτούς Αλβανοί. Ως οικοδόμοι, ως εργατική τάξη, δεν έχουμε τίποτα απολύτως να χωρίσουμε. Μας ενώνει το γεγονός ότι ζούμε την ίδια εκμετάλλευση, ότι έχουμε κοινό συμφέρον να παλέψουμε για να την αποτινάξουμε.

Μέσα από το στήσιμο της εργοταξιακής επιτροπής θέλουμε επίσης να αναδείξουμε ζητήματα όπως η συνεκπαίδευση στην οποία προχώρησαν πρόσφατα στο Ελληνικό, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το μέρος όπου δουλεύουμε, ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με τη διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Πρόκειται για συνεκπαίδευση με τους φονιάδες των λαών, ενώ η κυβέρνηση μας μπλέκει σε ανταγωνισμούς και «παιχνίδια», θύμα των οποίων θα είναι η εργατική τάξη.

Κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης που μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου, άρα και σε στόχο, κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, στις αλλαγές συνόρων, οι οικοδόμοι δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας απ' όπου κι αν κατάγεται ο καθένας.

Μόνο με τον αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, με ένα ισχυρό Συνδικάτο και μαζί με τους συναδέλφους μας στους άλλους κλάδους, μια γροθιά με το ΠΑΜΕ, μπορούμε να καταφέρουμε σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, συνολικά στη ζωή μας, για μας και τις οικογένειές μας.

Γι' αυτό συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας με συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη, με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων».


Βασίλης ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ
Μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, εργαζόμενος στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ