Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συμβολή στην οργάνωση της συμμετοχής των νέων στην απεργία

Από την εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσε στην Καλλιθέα η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ
Από την εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσε στην Καλλιθέα η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση με νέους εργαζόμενους πραγματοποίησε την Κυριακή 18/11 στην Καλλιθέα η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, από κοινού με τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Η εκδήλωση, με θέμα «Τι διεκδικούμε; Τι ζητάμε; Γιατί να απεργήσουμε;», διοργανώθηκε με σκοπό να δώσει ώθηση στη δουλειά των συνδικάτων με τους νέους εργαζόμενους και ανέργους, ιδιαίτερα ενόψει της απεργίας στις 28 Νοέμβρη.

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, μαθητείας - κατάρτισης και στέκια νεολαίας της περιοχής.

«Η μοιρολατρία και ο συμβιβασμός δεν μας ταιριάζουν»

Στην εισηγητική τοποθέτηση εκ μέρους της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, η Γωγώ Θεοδωροπούλου τόνισε: «Η επιτυχία της απεργίας στις 28 Νοέμβρη πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε νέου και νέας, κάθε εργαζόμενου, άνεργου, σπουδαστή που ταυτόχρονα με τις σπουδές του δουλεύει για να τα βγάλει πέρα. Θέλουμε να εκφραστεί μαχητική αγωνιστική απάντηση ενάντια στην πολιτική που προωθούν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι. Να αναλάβουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας το μέλλον που μας αξίζει».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, ανέφερε χαρακτηριστικά στατιστικά στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα και αποτυπώνουν την κατάσταση που βιώνουν και οι νέοι εργαζόμενοι:

  • 1 στους 2 μισθωτούς έχουν μεικτές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 830 ευρώ!
  • 1 στους 10 μισθωτούς λαμβάνει μισθό κάτω από 450 ευρώ.
  • Την περίοδο 2008 - 2018 η μείωση του μέσου μισθού ανέρχεται στο 20%.
  • Το 30% της μείωσης της ανεργίας οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση παραγωγικών ηλικιών 20 - 45 ετών.
  • Εν μέσω του «θαύματος στον τουρισμό», «πρωτιά» στις απολύσεις του Αυγούστου του 2018 κατέγραψαν οι αντίστοιχοι κλάδοι - εστίαση και καταλύματα - και οι νέοι έως 25 ετών.
  • Το οχτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2018, το 39,4% των νέων προσλήψεων ήταν μερικής απασχόλησης και το 12,6% αφορούσαν εκ περιτροπής εργασία.

«Με τα παραπάνω στοιχεία», επισήμανε η Γ. Θεοδωροπούλου, «χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι συνθέτουν το προσωπικό παζλ της εργασιακής ζούγκλας που αντιμετωπίζουν μέσα από δεκάδες διαφορετικές, "νόμιμες" στην πλειοψηφία τους, σχέσεις εργασίας, μέχρις ότου οδηγηθούν στην ανεργία. Μέσα σε αυτά τα στοιχεία είμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Αλλά επίσης εξίσου σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πως για να βγούμε εμείς οι ίδιοι από αυτά τα στοιχεία με αρνητικό πρόσημο, απαιτείται συλλογικός αγώνας, οργανωμένος.

Η απεργία μπορεί να γίνει μια πρώτη σημαντική προσπάθεια στην οργάνωση όλων των εργαζομένων στα Σωματεία τους, μέσα από κάθε χώρο δουλειάς. Εκεί βρίσκεται η δύναμη του καθενός μας, η αποτελεσματικότητα στον δίκαιο αγώνα που έτσι κι αλλιώς κάνουμε καθημερινά οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουμε πέρα».

Για τη δουλειά που πρέπει να γίνει μέχρι την απεργία, αλλά και στη συνέχεια, ανέφερε: «Η μοιρολατρία και ο συμβιβασμός δεν ταιριάζουν στις ανάγκες και την αξιοπρέπεια που έχουμε οι νέοι εργαζόμενοι. Να τσαλακώσουμε τις μειωμένες απαιτήσεις και τη λογική του μικρότερου κακού. Μόνο ο οργανωμένος αγώνας, ο αγώνας μέσα από τα σωματεία μας, τους συλλόγους, τις επιτροπές, ο αγώνας που ως βάση έχει τη διεκδίκηση των αναγκών μας, μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας.

Αυτοί που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μπορούμε να πολλαπλασιαστούμε με αφετηρία την απεργία στις 28 Νοέμβρη, να συζητήσουμε μέσα στους χώρους δουλειάς τις διεκδικήσεις μας, την ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα, με πρωταγωνιστές εμάς, για το μέλλον που έχουμε ανάγκη. Στην οργανωμένη διεκδίκηση βρίσκεται η στήριξη, η αλληλεγγύη, η συλλογική δράση, η αποτελεσματικότητα του αγώνα.

Σήμερα εδώ είμαστε μια υπαρκτή δύναμη που μπορεί να συσπειρώσει κι άλλους από τους δεκάδες χώρους δουλειάς στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας που δουλεύουν ανασφάλιστοι, μέσα από διάφορες "ευέλικτες" μορφές εργασίας, με μισθούς 200 και 300 ευρώ, γεμάτοι αβεβαιότητα.

Είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα, που μπορεί να προβληματίσει και τη σημερινή μας συζήτηση, το πώς θα βοηθήσουμε εμείς καταρχήν να στηθεί υποδομή των Σωματείων στην περιοχή που ζούμε ή δουλεύουμε. Να ζωντανέψουμε τα παραρτήματα των Σωματείων μας, για να φτάνουν σε περισσότερους χώρους δουλειάς. Να γίνουν πραγματικά τα σπίτια, τα Στέκια των εργαζομένων της περιοχής».

Πλούσια η συζήτηση που ακολούθησε

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι της περιοχής, ανάμεσά τους και μέλη διοικήσεων συνδικάτων, οι οποίοι μετέφεραν πείρα από την έως τώρα δουλειά για την προετοιμασία της απεργίας.

Ο Νίκος Δήμου, μέλος της Επιτροπής Νέων Εργατών στις Κατασκευές, μεταφέροντας πείρα από τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων στους χώρους δουλειάς, με εξορμήσεις, συζητήσεις, συσκέψεις, με πλαίσιο πάλης στα μέτρα των αναγκών των οικοδόμων αλλά και των σπουδαστών των ΕΠΑΣ, ανέφερε ότι το Συνδικάτο έχει πλέον καταφέρει να δημιουργήσει Επιτροπή Νέων Εργατών, καθώς και να υπογραφούν 3 εργοταξιακές συμβάσεις.

Ο Αλέκος Περράκης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, και η Γεωργία Τσαγκαράκη, μέλος της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου, τόνισαν την ανάγκη να σπάσει ο φόβος μέσα στους χώρους δουλειάς και κατάρτισης. Σημείωσαν πως το Συνδικάτο και η Επιτροπή Νέων καλούν όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να έρθουν σε επαφή μαζί τους, να οργανώσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας ΣΣΕ σε κάθε χώρο δουλειάς και ζωή με αξιοπρέπεια.

Η Κατερίνα Μπούτζα, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εργαζόμενη στην «ICAP», ανέφερε ότι μέσα από τις παρεμβάσεις της Σωματειακής Επιτροπής σπάει σταδιακά η τρομοκρατία, μπαίνουν υλικά της Επιτροπής στον πίνακα ανακοινώσεων της εταιρείας, πραγματοποιούνται συσκέψεις των εργαζομένων, όπως έγινε και το προηγούμενο διάστημα με θέμα την οργάνωση και τη συμμετοχή στην απεργία.

Η Εύα Τρουλινού, μέλος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τόνισε ότι ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να μη σκύβουν άλλο το κεφάλι, να μην υπομένουν θυσίες για τα κέρδη των εργοδοτών. Να έρθουν σε επαφή με το σωματείο και να συμμετέχουν στην απεργία, διεκδικώντας κλαδική Σύμβαση στα 918 ευρώ μεικτά, νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, προσλήψεις προσωπικού, μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια, καθορισμό καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο.

Ο Θανάσης Μπάμπης, μέλος της Διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου «Cosmote - eValue», αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για να σπάσει ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, αξιοποιώντας τη διάσπαση με διαφορετικούς τύπους συμβάσεων εργασίας, την εντατικοποίηση και τους μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για να βγει ο μήνας. Την ίδια ώρα, όπως είπε, ο όμιλος ΟΤΕ βρίσκεται σε ανάπτυξη, μοιράζοντας 110 εκατομμύρια ευρώ στους μετόχους και με το βλέμμα σε επενδύσεις και εκτός Ελλάδας. Τόνισε πως ο αγώνας των εργαζομένων έχει αποτελέσματα που αφορούν στην τήρηση των ωραρίων, τα διαλείμματα και τον περιορισμό της εργοδοτικής πίεσης.

Η Νάντια Στεφανίδη, άνεργη από τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, επισήμανε πως η συσπείρωση των ανέργων στις Λαϊκές Επιτροπές και η συμμετοχή τους στην απεργία μπορούν να τους βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι μόνοι τους, πως δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την κατάσταση που ζουν, καθώς και ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εργατικής τάξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις στον Επισιτισμό - Τουρισμό(2020-10-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-01-04 00:00:00.0)
Κάθε σωματείο «να πάρει πάνω του» τη μάχη(2011-02-15 00:00:00.0)
Με επιμονή και σχέδιο για την οργάνωση της απεργίας(2010-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ