Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Νέος αγωνιστικός σταθμός οι κινητοποιήσεις στις 28 Νοέμβρη

Την ανάγκη να φτάσει το κάλεσμα του αγώνα σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους της Αττικής, για να υπάρξει δυναμική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Νοέμβρη στην Ομόνοια, σε συντονισμό «με τους φυσικούς συμμάχους, τα εργατικά σωματεία», ανέδειξε η σύσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), με τη συμμετοχή Σωματείων και Ενώσεων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Τόσο η σύσκεψη όσο και η προετοιμασία της συμμετοχής στα απεργιακά συλλαλητήρια αποτελούν συνέχεια της πολύμορφης δράσης που ανέπτυξαν σωματεία αυτοαπασχολούμενων όλο τον Οκτώβρη, στο πλαίσιο πανελλαδικά συντονισμένων αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Αναφερόμενος σε αυτές τις συντονισμένες αγωνιστικές δράσεις, ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 31/10, με την οποία κορυφώθηκαν, «ήταν η καλύτερη τα τελευταία 2 χρόνια. Εγινε μια πολύ καλή προσπάθεια να αγκαλιαστεί από περισσότερα σωματεία. Είχε επιτυχία και μαζικότητα η κινητοποίηση γιατί συμμετείχαν 33 σωματεία κλαδικά και εδαφικά από την Αττική, αρκετά από αυτά για πρώτη φορά. Αυτήν την πείρα χρειάζεται να την εμπλουτίσουμε. Με βάση αυτήν την πείρα από την οργάνωση της παρέμβασης των σωματείων μπορούμε να γίνουμε ακόμα περισσότεροι, να συμπορευτούμε με νέα σωματεία. Εδώ εμείς, ο κάθε συνδικαλιστής, το κάθε Διοικητικό Συμβούλιο να καλέσουμε ανοιχτά και χωρίς προκατάληψη κάθε σωματείο που υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, κάθε συνδικαλιστή που μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα μαζί, αλλά καταλαβαίνουμε ότι δεν πάει άλλο, να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι αυτή η κινητοποίηση έδωσε απάντηση «στις ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που καλλιεργούν την αδράνεια και τη μοιρολατρία. Θέλουν τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους ανοργάνωτους, για να μπορούν ανενόχλητοι, στους "κοινωνικούς διαλόγους" με τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και τους λοιπούς, να προβάλλουν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μιας χούφτας μεσαίων και πιο μεγάλων επιχειρήσεων που κερδοφορούν κι αυτές στο πλευρό των μονοπωλίων και που τους αφορούν τα κάθε λογής χρηματοδοτικά προγράμματα που δίνονται τώρα στην ανάπτυξη. Γιατί γι' αυτούς παζαρεύουν αυτές οι ηγεσίες, ποιοι κλάδοι και πώς θα πάρουν "ζεστό" χρήμα. Αυτούς αφορούν η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η βιώσιμη επιχειρηματικότητα που έχουν χρόνια τώρα γραμμένα στη σημαία τους ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ».

Οπως τονίστηκε και εισηγητικά και από τις ομιλίες των συμμετεχόντων, με οδηγό την πείρα από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, στόχος είναι η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Νοέμβρη να μετατραπεί σε εφαλτήριο νέων μεγάλων αγώνων, μεγαλύτερης συσπείρωσης.

Τη συζήτηση απασχόλησε επίσης η αντιμετώπιση δυσκολιών στη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στις αγωνιστικές δράσεις, μεταξύ άλλων κάτω από την επίδραση αντιλήψεων του τύπου «τίποτε δεν βγαίνει» ή και αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Οπως σημείωσαν αρκετοί, απάντηση σε τέτοιες δυσκολίες δίνει η συστηματική δουλειά των σωματείων στο χώρο ευθύνης τους, με καλή «χαρτογράφηση» των προβλημάτων και αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων επικοινωνίας και διάδοσης των θέσεων του αγωνιστικού κινήματος. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η συμμετοχή της Ενωσης Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής με δικό της περίπτερο σε εμπορική έκθεση, όπου οι εκπρόσωποί της μπόρεσαν με το αγωνιστικό κάλεσμα στο χέρι να έρθουν σε επαφή με πολλούς συναδέλφους τους από την Αττική αλλά και την περιφέρεια, ενώ δέχτηκαν και αιτήματα για βοήθεια στο στήσιμο συνδικάτων σε περιοχές που δεν υπάρχουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ