Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
Ζητούν να κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης

Eurokinissi

Να κλείσει το ΚΥΤ στη Σάμο και να υπάρχει ένας μικρός χώρος για καταγραφή, πρόληψη και πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας, είναι η κοινή απόφαση στην οποία κατέληξε η σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος του νησιού, πριν λίγες μέρες. Με θέμα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό συνεδρίασαν από κοινού ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, προκειμένου να διαμορφώσουν θέση πάνω στο θέμα.

Οι φορείς απαιτούν από τα αρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, ΚΕΕΛΠΝΟ και Υγείας, μέχρι να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - Τουρκίας και να κλείσουν τα ΚΥΤ: Την άμεση δημιουργία πολυδύναμου ιατρείου πλήρες εξοπλισμένου και στελεχωμένου μέσα στο hot spot, να υπάρχουν πιστοποιημένοι διερμηνείς όλο το 24ωρο μέσα στο νοσοκομείο, να στελεχωθεί το Νοσοκομείο της Σάμου με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός - χρηματοδότηση του νοσοκομείου.

«Η κατάσταση στην πόλη της Σάμου είναι εκρηκτική. Στο Βαθύ, μια πόλη με πολλά και μεγάλα προβλήματα, έχουν προστεθεί και χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες με ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνεχίζουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, οι οποίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, αφού ζουν σε καταυλισμό, σε σκηνές δίπλα σε σκουπίδια μαζί με τρωκτικά και χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης. Η υγειονομική αντιμετώπιση μέσα στο ΚΥΤ δεν μπορεί να καλύψει τους χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες, με συνέπεια να συρρέουν στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού.

Το νοσοκομείο ήδη δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, λόγω έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα, μερικές ιατρικές ειδικότητες απουσιάζουν εντελώς από το νοσοκομείο, υπάρχουν άλλες ειδικότητες που είναι μόνο ένας ή δύο γιατροί, ελλιπής ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και λιγοστό νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς παρουσία διερμηνέων σε κάθε εφημερία, προσπαθώντας να εξετάσουν, να νοσηλεύσουν ανθρώπους με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνθήκες που ζουν μέσα στο ΚΥΤ.

Ολοι οι αρμόδιοι νοιάζονται να τηρείται η συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την ΕΕ και την Τουρκία, που κρατάει πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στα νησιά και τη χώρα. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργών περί αποσυμφόρησης είναι στάχτη στα μάτια της κοινωνίας. Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, γιατί η συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ και την Τουρκία τους κρατάει εγκλωβισμένους στα νησιά και τη χώρα, αφού η πλειοψηφία, πάνω από το 90%, επιθυμούν να φύγουν σε άλλες χώρες», αναφέρεται στην κοινή απόφαση των ΔΣ των φορέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά μέτρα για την προστασία των προσφύγων στο ΚΥΤ στο Βαθύ(2021-02-18 00:00:00.0)
Θύμα της πολιτικής της κυβέρνησης στην Υγεία ο 31χρονος μετανάστης(2020-06-30 00:00:00.0)
Στο έλεος της κακοκαιρίας οι ξεριζωμένοι στα νησιά(2020-01-08 00:00:00.0)
Το Ψήφισμα(2019-02-08 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την απεργία για Προσφυγικό και Υγεία(2019-02-06 00:00:00.0)
Να κλείσει τώρα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο(2018-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ