Τη στήριξη της κυβέρνησης στην εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που είναι η κύρια αιτία του διπλού εγκλωβισμού στη χώρα μας χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, επανέλαβε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, συμφώνησαν πως πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή της.
Το δεύτερο ήταν πως πρέπει οι δύο χώρες να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους στη διαχείριση των ροών. Οπως υπογράμμισε ο υπουργός «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εμείς σαν Ελλάδα θα βοηθήσουμε, ώστε η κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία αλλά και οι διεθνείς οργανώσεις να πάρουν αυτά τα χρήματα, που επιπλέον δικαιούνται για τη διαχείριση των προσφύγων, αλλά θα βοηθήσουν ώστε να υπάρχουν διαδικασίες επιστροφών. Από την άλλη, θα έχουμε μια πολύ έντονη συνεργασία, για παράδειγμα σε επίπεδο των Ακτοφυλακών μας και της Αστυνομίας». Οπως πρόσθεσε ο Δ. Βίτσας, προχτές έγινε δεκτή πρόταση της κυβέρνησης «στον Τούρκο ομόλογό μου να επανεκκινήσουν μια σειρά από διαδικασίες διμερών επαφών στον Εβρο μεταξύ Αστυνομίας και τουρκικής Χωροφυλακής, αυξάνοντας τις διαδικασίες του Καπετάν Αντρέεβο». Ακόμα παραπέρα, «σε σχέση με τα νησιά να προχωρήσουμε σε συνεργασίες των λιμενικών αρχών μεταξύ τους, σε κάθε νησί με την απέναντι πλευρά. Αυτή η συνεργασία γίνεται ήδη σε δυο νησιά και είναι επιτυχημένη. Να την πάμε και στα πέντε νησιά. Εχω καλέσει τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών να έρθει στην Ελλάδα να συζητήσουμε παραπέρα».
Παράλληλα, ο υπουργός έκανε μια σειρά από εξαγγελίες, όπως η μεταφορά 6.000 ευάλωτων αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου, όπου 18.712 ξεριζωμένοι ζουν σε άθλιες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Ανάλογες εξαγγελίες είχαν γίνει πριν από λίγους μήνες για αποσυμφόρηση των νησιών μέχρι τους φθινοπωρινούς μήνες, κάτι που όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά, αντίθετα, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Επίσης, ειπώθηκε ότι μέχρι τον Μάρτη του 2019, θα ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, έργο η ολοκλήρωση του οποίου έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, αφού έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. Ανάμεσα σε άλλα, στόχος του ΥΜΕΠΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι να οργανωθεί ένα μικρό Κέντρο Υγείας μέσα σε κάθε ΚΥΤ.
Ο Δ. Βίτσας ανέφερε ότι σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των αφίξεων στον Εβρο. Φέτος, μέχρι τις 12 Νοέμβρη καταγράφηκαν 14.250 αφίξεις στη χώρα μέσω του Εβρου, αν και οι πραγματικές εισροές είναι μεγαλύτερες και υπολογίζονται σε 16.300.