Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ανησυχίες Ματαρέλα για τη «χρηματοοικονομική αστάθεια»

ΡΩΜΗ.--

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε χτες παρέμβαση ζητώντας τη διαμόρφωση ενός κρατικού προϋπολογισμού που μεταξύ άλλων θα ενισχύει «την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και όσων δραστηριοποιούνται στον οικονομικό τομέα» και θα «προστατεύει την Ιταλία από την χρηματοοικονομική αστάθεια». Η παρέμβαση έγινε με επιστολή που έστειλε με αφορμή τη Μέρα της Αποταμίευσης και ενώ στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση για το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει συντάξει η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας», προκαλώντας αντιδράσεις σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο κ.α.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Ματαρέλα έχει πει ότι η διασφάλιση ισορροπίας στα δημόσια οικονομικά είναι βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική άσκηση της κυριαρχίας της χώρας.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στην «Κοριέρε ντε λα Σέρα», τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό δεν θα είναι «ανταλλαγή υποχωρήσεων». Υπερασπίστηκε τα σχέδια της κυβέρνησής του να θέσει ως στόχο τη διαμόρφωση σχέσης ελλείμματος - ΑΕΠ στο 2,4% το 2019 και υποστήριξε ότι «είναι παράλογο και βαθιά άδικο» να κατηγορείται η νυν κυβέρνηση για τα άσχημα οικονομικά στοιχεία της ιταλικής οικονομίας (της οποίας η ανάπτυξη εμφανίζεται και επίσημα να έχει «παγώσει»), διότι - όπως είπε - οι επιπτώσεις των «μεταρρυθμίσεων» της σημερινής κυβέρνησης θα είναι ορατές μετά το 2019.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, άλλοι 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βόρειες περιφέρειες της Ιταλίας Βάλε Ντ' Αόστα και Τρεντίνο, που έχουν πληγεί από σφοδρή κακοκαιρία.

Η περιφέρεια Λάτιο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στα περίχωρα της πόλης Μπελούνο, εκατοντάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό και θέρμανση μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Στο Παλέρμο, πολλοί εγκλωβίστηκαν σε ανισόπεδες γέφυρες όταν πλημμύρισαν δρόμοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρευστό το πολιτικό σκηνικό μετά τη «μομφή» της «Λέγκας»(13/8/2019)
Ετοιμότητα για αναζήτηση «κοινών λύσεων»(27/11/2018)
Προβλέψεις που αναθεωρούνται προς το χειρότερο(9/11/2018)
Μόνος στόχος η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης(24/5/2018)
Διερευνητική εντολή στην Καζελάτι(19/4/2018)
Νέος Πρόεδρος ο Σέρτζιο Ματαρέλα(3/2/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org