Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εκκλήσεις Μακρόν για την «αντίσταση υπέρ της δημοκρατίας»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του Μάη αλλά και σε διεργασίες και αντιθέσεις που επιδρούν σημαντικά στην εξέλιξη της ΕΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χτες «πνευματική διαύγεια και αντίσταση» υπέρ της (αστικής) δημοκρατίας.

Δηλώνοντας «κατάπληκτος από την ομοιότητα ανάμεσα στην κατάσταση που ζούμε και την κατάσταση του Μεσοπολέμου», ο Μακρόν είπε ότι «σε μία Ευρώπη διαιρεμένη από τους φόβους, την εθνικιστική αναδίπλωση, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, βλέπουμε να ανασυντίθεται ό,τι συνιστούσε τη ζωή στην Ευρώπη από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την κρίση του 1929». Πρόσθεσε λοιπόν ότι «πρέπει να το έχουμε στο νου μας, να έχουμε πνευματική διαύγεια, να γνωρίζουμε πώς αντιστεκόμαστε, στηριζόμενοι στο σφρίγος της Δημοκρατίας» και μεταξύ άλλων κατέληξε, αναφέροντας πιο συγκεκριμένα προβληματισμούς που έχει και το γαλλικό κεφάλαιο (αλλά και συνολικότερα το ευρωπαϊκό), για τον κίνδυνο η ΕΕ να χάσει την ορμή που μέχρι σήμερα έχει θωρακίσει σημαντικά τα συμφέροντά του: «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν κίνδυνο: Τον κίνδυνο του διαμελισμού από την εθνικιστική λέπρα και της αποσταθεροποίησης από εξωτερικές δυνάμεις. Και, κατά συνέπεια, απώλειας της κυριαρχίας της».

Αναδεικνύοντας ότι βασικό ζήτημα είναι η ισχυροποίηση της ΕΕ ως όχημα αναμέτρησης με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εξέφρασε προβληματισμό επειδή «η ΕΕ εξαρτά την ασφάλειά της από τις αμερικανικές επιλογές και τις μεταβολές τους». Επισήμανε επίσης ότι έχει «μια Κίνα όλο και περισσότερο παρούσα στις ουσιαστικές υποδομές της και μια Ρωσία που τείνει προς τη χειραγώγησή της».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ