Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εστιάζουν σε χρονοδιάγραμμα και «λειτουργικότητα»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι στην προχτεσινή συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες με ανοικτό τέλος (δίχως καταληκτική ημερομηνία)» και αναφέρθηκε στη διαδικασία «που πρέπει να ακολουθηθεί, έτσι ώστε να υπάρξουν συνομιλίες που θα φέρουν αποτέλεσμα».

Ο κατοχικός ηγέτης εστίασε ακόμα μια φορά στην ανάγκη διασφάλισης της πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών αλλά και της «αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις σε ενδεχόμενη λύση».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομου Προδρόμου, μετά από τη (χωριστή) συνάντηση που είχε η Λουτ πρώτα με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Ο Πρόδρομου χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιδιαίτερα παραγωγική» και εξήγησε ότι μεταφέρθηκε η θέση του γγ ότι «θα πρέπει τα μέρη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν τους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο εγγύς μέλλον». Πρόσθεσε ότι ο Κύπριος ηγέτης «χαιρέτισε τη θέση του γγ ότι προ της επανέναρξης των συνομιλιών απαιτείται καλή προετοιμασία, ενώ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει και τις θέσεις του για το πώς μπορεί να πετύχουμε μια λειτουργική λύση μέσα από την αποκέντρωση εξουσιών, χωρίς, ωστόσο, να αλλοιώνεται η δεδομένη βάση της επιδιωκόμενης λύσης».

Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν όλοι οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Την Τρίτη ο Κύπριος Πρόεδρος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο δίκτυο «Active», ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. «Φαίνεται ότι έχουν βάλει πλώρη για άλλα πράγματα», είπε ακόμα και υποστήριξε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν συγχύσεις για τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης (μετά από μια λύση) και ποια όργανα θα τις εξασκούν. Ο Κυπριανού είπε ακόμα ότι έτσι δεν λύνονται σημαντικά ζητήματα όπως αυτά της ασφάλειας, των εγγυήσεων, του περιουσιακού, του εδαφικού. Ακόμα, όπως αναμετέδωσε και ο «Φιλελεύθερος», ο Κυπριανού είπε ότι με αφορμή τη συμμετοχή του σε εκδήλωση ερευνητικού κέντρου στην Τουρκία, θα επιδιώξει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παρέμβαση εκ μέρους του ΑΚΕΛ έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, που είπε ότι ενώ τόσο καιρό ο Πρόεδρος δήλωνε και δηλώνει ότι θέλει επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ο ίδιος θέτει όρους και προϋποθέσεις. Είπε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ μαθαίνει από διπλωμάτες κι άλλους παράγοντες ότι ο Κύπριος Πρόεδρος συζητά μαζί τους την ιδέα των δύο κρατών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ