Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ινδία ο Ιταλός πρωθυπουργός

Οι ιταλικές βιομηχανίες εντοπίζουν αυξημένα περιθώρια διείσδυσης στη μεγάλη ινδική αγορά

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί από προχτές ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, αναζητώντας νέα περιθώρια συνεργασιών για λογαριασμό του ιταλικού κεφαλαίου.

Ο Κόντε συνάντησε τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι και σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζονται τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, με τους δύο ηγέτες να εκτιμούν ότι χρειάζεται ένα πιο συγκεκριμένο «θεσμικό πλαίσιο», για να αναπτυχθεί «ένας βιώσιμος διάλογος για την ενίσχυση του περιβάλλοντος», που θα διευκολύνει την κοινή επιχειρηματική δράση κεφαλαίων από τις δύο χώρες. Μάλιστα, η Ινδία απευθύνει ειδική πρόσκληση σε ιταλικά κεφάλαια για να δραστηριοποιηθούν σε ολόκληρη την «αλυσίδα που αφορά την επεξεργασία τροφίμων», ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η ινδική επικράτεια είναι τεράστια, και η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας θα συμβάλουν στην υλοποίηση σχεδίων της κυβέρνησης Μόντι για ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας (βλέπε πρωτοβουλία «Made in India»), κάτι που γεννά αυξημένες προσδοκίες και σε πολλά ξένα κεφάλαια που αναζητούν «πατήματα» σε μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η ινδική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν κοινή εμφάνιση και στη διμερή (29 - 30 Οκτώβρη) Σύνοδο Τεχνολογίας (Technology Summit), που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια με τη συμμετοχή επιχειρήσεων - κολοσσών όπως οι ινδικές «Tata», «Thermax», «Mahindra» και οι ιταλικές «Iguzzini» (μέταλλο) και «Anitec - Assinform» (τρόφιμα).

Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή να διευρυνθεί και να καταστεί «διαρκής και αμοιβαία επωφελής». Επίσης, «η Ινδία προσκάλεσε τις ιταλικές εταιρείες που κατασκευάζουν αμυντικό εξοπλισμό να επενδύσουν στην Ινδία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Make-in-India", και να συνεργαστούν με ινδικές εταιρείες στο σχεδιασμό και την κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού».

Αλλοι τομείς στους οποίους εντοπίστηκαν σημαντικά περιθώρια για εμβάθυνση της συνεργασίας είναι οι υποδομές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η επαγγελματική κατάρτιση με στόχο την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων - που αφορούν την προσπάθεια διοχέτευσης εργατικού δυναμικού σε τομείς όπου εκτιμάται ότι τα περιθώρια κέρδους είναι αυξημένα - κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ