Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Συσφίγγουν τις σχέσεις τους με φόντο την κατοχή στα Παλαιστινιακά εδάφη

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν κάνει πλέον καν τον κόπο να κρατήσει μυστικές τις επαφές και τις επισκέψεις σε πλούσιες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου. Μετά την επίσκεψη Νετανιάχου στο Ομάν την περασμένη βδομάδα, σειρά είχε τη Δευτέρα η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίρι Ρεγκέβ στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), με πρόσχημα αγώνες τζούντο.

Η Ρεγκέβ, φορώντας κόκκινη αμπάγια και λευκό μαντίλι στο κεφάλι, ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook βίντεο και φωτογραφίες από τις συναντήσεις της με αξιωματούχους των ΗΑΕ και υπογράμμισε το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίσκεψη που πραγματοποιεί Ισραηλινός υπουργός. Στη διάρκεια της αθλητικής εκδήλωσης τραγούδησε τον ισραηλινό ύμνο, ο οποίος ακούστηκε για πρώτη φορά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όταν ο Ισραηλινός πρωταθλητής του τζούντο, Σάγκι Μούκι, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Ο δε Νετανιάχου συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο, όπου τόνισε ότι οι συνομιλίες με Αραβες αξιωματούχους χωρών του Κόλπου «είναι πολύ σπουδαίες για την ασφάλεια του Ισραήλ», διαβεβαιώνοντας πως «θα υπάρξουν περισσότερες στο μέλλον». Πράγματι, την επόμενη βδομάδα αναμένεται στο Ομάν ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Γισραέλ Κατζ, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιό του για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Ισραήλ με πλούσιες χώρες του Κόλπου, στο πλαίσιο περιφερειακής συνδιάσκεψης ομολόγων του.

Οι επισκέψεις Ισραηλινών αξιωματούχων στις μοναρχίες του Κόλπου δείχνουν ενδεχομένως την ευκαιριακή σύγκλιση γεωπολιτικών συμφερόντων έναντι του μεγαλύτερου ανταγωνιστή τους στην περιοχή, του Ιράν. Επιπλέον, πραγματοποιούνται σε μία περίοδο κλιμάκωσης της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και έντασης των πιέσεων και των εκβιασμών από πλευράς ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να περάσουν νέο «ειρηνευτικό σχέδιο» που θα νομιμοποιήσει την κατοχή της Παλαιστινιακής γης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ