Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με το βλέμμα στραμμένο στην Αφρική

Σε πολιτικούς και επιχειρηματίες μίλησε η Αγκ. Μέρκελ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Σύμφωνο με την Αφρική»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Για πολλά χρόνια είχαμε επικεντρωθεί πολύ στην Ασία. Πιστεύω ότι στο μέλλον το βλέμμα μας πρέπει να στραφεί περισσότερο στην Αφρική». Τα παραπάνω σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας την Τρίτη στο Βερολίνο, στη διάσκεψη της πρωτοβουλίας του G20 «Σύμφωνο με την Αφρική», αποτυπώνοντας και μία από τις προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων κατά 20%. Το Δεκέμβρη η αυστριακή προεδρία στην ΕΕ διοργανώνει Σύνοδο Κορυφής για την Αφρική.

«Η Αφρική είναι σημαντική για εμάς, επειδή είμαστε γείτονες (...) Η Αφρική είναι κατά κάποιον τρόπο μια πολύ πλούσια ήπειρος. Αναφερόμαστε στις πρώτες ύλες, αλλά κυρίως σε κάτι όπου υπολείπεται η Ευρώπη, δηλαδή τη νεολαία», υπογράμμισε η Μέρκελ, αναφερόμενη στη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και στην έλλειψη εργατικών χεριών. Πρόσθεσε ότι «από επιχειρηματική άποψη, η Αφρική είναι η ήπειρος που εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να εμπλακεί οικονομικά, θα πρέπει να βρεθεί στην Αφρική σε πρώιμη φάση».

Στην πρωτοβουλία «Σύμφωνο με την Αφρική» συμμετέχουν 12 αφρικανικά κράτη (Αιθιοπία, Αίγυπτος, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Γουινέα, Μαρόκο, Ρουάντα, Σενεγάλη, Τόγκο, Τυνησία), αλλά και το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα, εξετάζοντας τα «μεταρρυθμιστικά» μέτρα και την εφαρμογή των «υποχρεώσεων» των αφρικανικών χωρών που συμμετέχουν, ώστε να γίνουν πιο «ελκυστικές για επενδύσεις».

Οπως είπε η Μέρκελ, «αν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αφρική συνολικά έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί στις χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο». Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στις «μεταρρυθμίσεις» που αφορούν τη γραφειοκρατία, τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, τις υποδομές, τη διαφθορά, ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο επενδυτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Εξέφρασε επίσης το γερμανικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων σε κατάλληλες τοποθεσίες, για παράδειγμα τη δημιουργία περιφερειακών εμπορικών και βιομηχανικών πάρκων.

Τέλος, δεν έκρυψε την ανησυχία της για την κινεζική διείσδυση στην Αφρική, «η οποία έρχεται στις χώρες σας με πολύ συμπαγείς επενδυτικές προσφορές» και «έχουμε μάθει πολλά από την Κίνα»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ