Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Κρίσιμη ευπάθεια» το υψηλό χρέος της Ιταλίας

Ανησυχία για τη στασιμότητα στην καπιταλιστική οικονομία

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 δεν συμβαδίζει με τη μείωση του χρέους, που ξεπερνώντας το 130% του ΑΕΠ παραμένει μια «κρίσιμη ευπάθεια», αναφέρει σε επιστολή του ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι.

Η επιστολή - η οποία είχε παραλήπτη τον γενικό διευθυντή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, Αντρέα Ριβέρα - αναφέρει ότι «ένα τόσο υψηλό δημόσιο χρέος περιορίζει το περιθώριο της κυβέρνησης να κάνει χειρισμούς για πιο παραγωγικές δαπάνες», επαναφέροντας την έντονη ανησυχία της ΕΕ για τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας» για την επόμενη τριετία, ενώ η ιταλική οικονομία δέχεται ήδη πιέσεις και αυτές υπάρχει φόβος να έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην ΕΕ συνολικά.

Την ανησυχία του κεφαλαίου για την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ιταλία ενισχύουν και στοιχεία που δείχνουν στασιμότητα των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ. Θυμίζουμε ότι προχτές η ιταλική Στατιστική Υπηρεσία (ISTAT) εκτίμησε ότι το γ' τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ μένει ουσιαστικά «στάσιμο» σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2017, μιλώντας για «παύση (στους ρυθμούς ανάπτυξης στο 0%) σε μια τάση επέκτασης που διήρκεσε την τελευταία τριετία».

Οσον αφορά τη νέα επιστολή της Κομισιόν, το πρακτορείο «Ansa» μετέδωσε ότι με αυτήν οι Βρυξέλλες ζητούν από τη Ρώμη «μια έκθεση για τους αποκαλούμενους "σημαντικούς παράγοντες" που μπορεί να δικαιολογούν μια σχέση χρέους - ΑΕΠ με μια λιγότερο αξιοσημείωτη μείωση από αυτή που ζητάται».

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι μετά την πρώτη επίσημη επιστολή της Κομισιόν - την περασμένη βδομάδα - η Ρώμη καλείται να απαντήσει έως τις 13 Νοέμβρη αν θα υπάρξουν προσαρμογές στο σχέδιο. Στο μεταξύ, χτες αναμενόταν να ξεκινήσει η συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε παρέμβαση, υποστηρίζοντας ότι «μια ισορροπία στα δημόσια οικονομικά» είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, μιλώντας σε συνέδριο τραπεζιτών, ισχυρίστηκε ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και να δημιουργήσει «μακροπρόθεσμα» ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε ξανά ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει «με κανέναν τρόπο» να εγκαταλείψει το ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ