Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μια ακόμα ... «κάθαρση»

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την προφυλάκιση του Γ. Παπαντωνίου και της συζύγου του, για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να καλλιεργήσει στο λαό την αίσθηση ότι «ξεμπερδεύει με το παλιό πολιτικό σύστημα», ότι «αντιμετωπίζονται οι αιτίες της χρεοκοπίας του» και έτσι να εξασφαλίσει λαϊκή ανοχή στην πολιτική της.

Οσο σημαντικό όμως είναι για το λαό το να διερευνώνται εξονυχιστικά τέτοιες υποθέσεις διαφθοράς, να δικάζονται και να τιμωρούνται κυβερνητικά στελέχη που ενεπλάκησαν σε αυτές, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην επικρατήσει ο αποπροσανατολισμός που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Οσο μεγάλη πρόκληση είναι για το λαό την ίδια στιγμή που τον καλούν να μειώνει τις απαιτήσεις του, να παραιτείται από τις ανάγκες του, να ακούει για τα εκατομμύρια των ευρώ που κυκλοφορούν σε μαύρες σακούλες ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους και αστούς πολιτικούς, άλλο τόσο πρόκληση είναι το να ενδύεται η κυβέρνηση το μανδύα του αρχάγγελου της κάθαρσης όταν συνεχίζει και εντείνει την πολιτική στήριξης των κερδών επιχειρηματικών ομίλων, των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, που είναι η ρίζα των σκανδάλων μέσα στο σημερινό ούτως ή άλλως σάπιο σύστημα.

Αλλωστε, υπάρχει πλούσια πείρα από ανάλογες διώξεις, που επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αποτελώντας την κολυμβήθρα του Σιλωάμ συνολικά για το αστικό πολιτικό σύστημα. Που αξιοποιήθηκαν για να κρυφτεί ότι η διαφθορά και η διαπλοκή είναι φαινόμενα σύμφυτα με το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, ότι εκεί βρίσκεται η μήτρα όλων αυτών των φαινομένων. Γι' αυτό, άλλωστε, δεν υπάρχει καπιταλιστικό κράτος στον κόσμο, όπου να μην αποκαλύπτονται κάθε τόσο σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς, με εμπλοκή κορυφαίων μονοπωλιακών ομίλων («Siemens», «Novartis», «VolksWagen» κ.λπ.), χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Υποθέσεις που έχουν και γεωπολιτικές προεκτάσεις ή αντανακλούν πλευρές του εμπορικού πολέμου, των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει στην κυβέρνηση να κρύψει πίσω από το «δέντρο» της σκανδαλολογίας γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα το «δάσος» των εκατομμυρίων ευρώ που ...νόμιμα κάθε χρόνο εξοικονομούνται από το υστέρημά του για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες. Γιατί το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι ακριβώς το γεγονός ότι ο λαός ματώνει για να πιάνεται η ΝΑΤΟική νόρμα του 2% για εξοπλισμούς όχι για την προάσπιση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας, αλλά για στήριξη των πολεμοκάπηλων αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Κι αυτό αποτελεί «ευαγγέλιο» για όλες τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, όπως και για τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε αυτό το έδαφος, του χορού των εκατομμυρίων, αναφύονται και τα κάθε λογής σκάνδαλα, ο χρηματισμός πολιτικών προσώπων. Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ όπως και όλων των αστικών κομμάτων γύρω από τη διαφθορά αποκαλύπτεται, όταν π.χ. απορρίπτουν τις προτάσεις του ΚΚΕ για ονομαστικοποίηση των μετοχών, για κατάργηση του τραπεζικού και του εμπορικού απορρήτου, για απαγόρευση των «οφσόρ» εταιρειών.

Γι' αυτό, εκτός από τις ποινικές ευθύνες που διερευνούν τα δικαστήρια, ο λαός πρέπει να αποδώσει τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες στο αστικό πολιτικό σύστημα, σε όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Να επικεντρώσει στις αιτίες της διαφθοράς, στο γιατί, ενώ οι κυβερνήσεις ανεβοκατεβαίνουν, αυτές παραμένουν γεννώντας κάθε τόσο και νέα σκάνδαλα. Να εστιάσει στην ανάπτυξη της πάλης του για να αναμετρηθεί με αυτές τις αιτίες, για να ανατρέψει το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης που αναπαράγει και όλα τα φαινόμενα της διαπλοκής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org