Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απόκαμαν

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα λαϊκά νοικοκυριά πραγματικά έχουν ξετιναχτεί από τη φοροληστεία. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι οι φορολογικές εισπράξεις το Σεπτέμβρη ήταν μειωμένες κατά 177 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου της κυβέρνησης και κατά 69 εκατ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ. Αντίστροφα, αυξημένα κατά 115 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα του προϋπολογισμού στην κατηγορία των «φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών», που σημαίνει ότι έχουν ενταθεί οι κατασχέσεις από την Εφορία σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών για βεβαιωμένες οφειλές, εκτός από τις όποιες ρυθμίσεις. Η εικόνα αυτή του προϋπολογισμού «κουμπώνει» με την πραγματικότητα που ζει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών, είτε καταφέρνει με μεγάλες στερήσεις να ανταποκριθεί στους φόρους και στα χαράτσια, είτε όχι: Από τη μια «στεγνώνουν» οι τσέπες και συσσωρεύονται τα χρέη, κι από την άλλη εντείνεται το φοροκυνηγητό, με απειλές και κατασχέσεις.

Κάνουν πάρτι

Πιο «στοχευμένα» και με μεγαλύτερη «απορροφητικότητα» προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας υποσχέθηκε η υπουργός Εργασίας από την εκδήλωση με την οποία παρουσιάστηκε ο «Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας». Σύμφωνα με την υπουργό, ο «Μηχανισμός» αποτελεί ένα «πολυεργαλείο», με βάση το οποίο τα προγράμματα του ΟΑΕΔ μπορούν να σχεδιάζονται κατά τρόπο που να ενισχύουν «τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην αγορά εργασίας» και να έχουν «μεγαλύτερο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα στη μείωση της ανεργίας». Πίσω από τα προγράμματα που σχεδιάζει και υλοποιεί ο ΟΑΕΔ, τόσο με τη σημερινή όσο και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κρύβεται η βαθύτερη προσαρμογή του Οργανισμού στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό «σαρώνει» με διάφορους μηχανισμούς και «παρατηρητήρια» τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, προκειμένου έγκαιρα να «διαβάζει» τις ανάγκες που έχουν οι επιχειρήσεις σε φτηνό, ειδικευμένο ή ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, ανά κλάδο και Περιφέρεια, ώστε ανάλογα να προσαρμόζει και τα προγράμματά του. Η «απόληξη» όλου αυτού του συστήματος είναι χιλιάδες (κυρίως μακροχρόνια) άνεργοι χωρίς ουσιαστική προστασία, εργαζόμενοι με μισοδουλειά - μισοζωή και εργασιακή περιπλάνηση μέχρι τα βαθιά γεράματα, την ώρα που οι επιχειρήσεις «κάνουν πάρτι» με τα λεφτά εργαζομένων και ανέργων, μέσα από τα στοχευμένα προγράμματα «επιδότησης της εργασίας» του Οργανισμού.

Οπως και να το δεις

Καβγά με το ΙΟΒΕ, το ερευνητικό ίδρυμα του ΣΕΒ, έστησε η κυβέρνηση, με αφορμή τις εκτιμήσεις του ότι πρέπει να εφαρμοστεί η πρόβλεψη για μείωση των συντάξεων, ώστε να «τρέξει» η οικονομία και «σε δύο - τρία χρόνια να υπάρξει αύξηση των συντάξεων για όλους». Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση λέει ότι με αυτές τις δηλώσεις οι βιομήχανοι υπονομεύουν την προσπάθειά της να μην ισχύσει η μείωση των συντάξεων, που έχει προνομοθετήσει και που τώρα παζαρεύει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Βέβαια, το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο ΣΕΒ καθόλου ξένο δεν είναι στην κυβέρνηση. Οταν με το νόμο Κατρούγκαλου έκοβε εκ νέου τις συντάξεις, οι υπουργοί της έλεγαν ότι είναι αναγκαίες οι περικοπές για να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να δίνει συντάξεις και παρέπεμπαν στην «ανάκαμψη της οικονομίας» για τυχόν αυξήσεις, θέλοντας να καλλιεργήσουν κάλπικες προσδοκίες και στάση ανοχής του λαού απέναντι στο νόμο - λαιμητόμο και συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης. Τώρα, τα ίδια επαναλαμβάνει ο ΣΕΒ, που επιλέγεται ως βολικός «αντίπαλος», επειδή αυτό βοηθάει την κυβέρνηση να πουλήσει «φιλεργατικό» προφίλ στο λαό. Παρεμπιπτόντως, το «κακό» ΙΟΒΕ του ΣΕΒ είναι ένας από τους φορείς που με τις εκθέσεις περί ανταγωνιστικότητας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού, στην πραγματικότητα στα ψίχουλα που η κυβέρνηση θα βαφτίσει «αυξήσεις». Είναι δηλαδή το «δεξί χέρι» της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βάλει σε εφαρμογή το νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και να νομιμοποιήσει τις πενιχρές αυξήσεις στον κατώτερο μισθό, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οπως και να το δεις, πολυεργαλείο το ΙΟΒΕ για την κυβέρνηση...

Στον καθρέφτη

Σε ωμό αντικομμουνισμό κατέφυγε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης, μιλώντας χτες στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες» των δικαστικών και τη συζήτηση που άνοιξε περί «ανεξάρτητης Δικαιοσύνης» και «διαφθοράς». Μεταξύ άλλων, αναμάσησε διάφορες αντικομμουνιστικές ασυναρτησίες περί «διεφθαρμένων απολυταρχικών καθεστώτων τύπου Στάλιν», περί ανάγκης «να γίνονται σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα (...) για να μη μεταβληθούμε, χωρίς να το καταλάβουμε, σε μία χώρα τύπου Στάζι» κ.ά. Ο εμετικός αντικομμουνισμός στελεχών της ΝΔ, δεν αποτελεί μόνο υπηρεσία στους κάθε είδους αναθεωρητές της Ιστορίας, στους φασίστες και κυρίως στο κεφάλαιο, που στέκεται απέναντι στους αγώνες του λαού. Είναι ταυτόχρονα βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, αφού της αποδίδει χαρακτηριστικά που δεν έχει και πιστοποιητικά «αριστεροσύνης», τροφοδοτώντας τον κάλπικο καβγά στο δίπολο «πρόοδος - συντήρηση». Κατά τ' άλλα, τόσο οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και η ΝΔ με τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την πολιτική του κεφαλαίου και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πάει πολύ να μιλάνε για «δημοκρατία» και «δικαιοσύνη». Οσο για τα περί «διαφθοράς», ας κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη: Οι μίζες, τα σκάνδαλα τύπου «Siemens», εξοπλιστικά κ.ά. είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό, το σύστημα που κυβέρνηση, ΝΔ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα υπερασπίζονται.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1795 Γεννιέται ο μουσουργός Νικόλαος Μάντζαρος, συνθέτης του ελληνικού Εθνικού Υμνου.

1905 Συγκροτείται το Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών της Πετρούπολης.

1905 Η Σουηδία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Νορβηγίας και την ίδια μέρα ο βασιλιάς Οσκαρ ο Β' παραιτείται από τα όποια δικαιώματά του στον νορβηγικό θρόνο. Η Σουηδία και η Νορβηγία αποτελούσαν ενιαίο βασίλειο από το 1814.

1912 Το βράδυ της 26ης Οκτώβρη, ο αρχιστράτηγος των οθωμανικών δυνάμεων, Χασάν Ταξίν πασάς, υπογράφει την παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1916 Γεννιέται ο Γάλλος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Φρανσουά Μιτεράν, Πρόεδρος της Γαλλίας (1981 - 1995).

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Εδεσσα και τη Σκύδρα.

1944 Η μεγαλύτερη ναυμαχία όλων των εποχών, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, λήγει στον κόλπο του Λέιτε (Φιλιππίνες), με αποφασιστική νίκη των πρώτων.

1948 Σκοτώνεται σε ενέδρα της Χωροφυλακής, στη θέση «Πλακοσέλι» της Κρήτης, ο Γιώργης Τσιτήλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1952 Η «Αυγή», όργανο της ΕΔΑ, γίνεται καθημερινή εφημερίδα.

1957 Πεθαίνει ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης.

1961 Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της 29ης Οκτώβρη, δολοφονείται στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης ο Στέφανος Βελδεμίρης, στέλεχος της Νεολαίας της ΕΔΑ.

1971 Η Σοβιετική Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό απαιτεί εκ μέρους του σοβιετικού λαού το σταμάτημα της χουντικής τρομοκρατίας, την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

1972 Πεθαίνει ο Ρωσοαμερικανός αεροναυπηγός Ιγκόρ Σικόρσκι, εφευρέτης του ελικοπτέρου.

1979 Υπέρ της παραχώρησης ευρύτατης αυτονομίας στη Χώρα των Βάσκων και στην Καταλονία ψηφίζουν με συντριπτική πλειοψηφία οι κάτοικοι και των δύο αυτών περιοχών. Η οργάνωση ΕΤΑ ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τη δράση της κατά της κυβέρνησης της Μαδρίτης.

1979 Ο Πρόεδρος - δικτάτορας της Νότιας Κορέας, στρατηγός Παρκ Τσουνγκ Χι, δολοφονείται από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ