Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Αλτμάιερ στην Τουρκία συνοδεία δεκάδων επιχειρηματιών

Ενεργειακό Φόρουμ, εμπόριο και εκσυγχρονισμός του τουρκικού σιδηροδρομικού δικτύου βρίσκονται μεταξύ άλλων στην «ατζέντα»

Ο Π. Αλτμάιερ και ο Μπ. Αλμπαϊράκ

Copyright 2018 The Associated

Ο Π. Αλτμάιερ και ο Μπ. Αλμπαϊράκ
ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με στόχο «την εμβάθυνση των σχέσεων στους τομείς της οικονομίας και της Ενέργειας», αλλά και την πολιτική προσέγγιση μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, το διήμερο ταξίδι (χτες και σήμερα) του Γερμανού υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ, αποτελεί «συνέχεια» της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βερολίνο στα τέλη Σεπτέμβρη. Κατά την επίσκεψη Ερντογάν είχε υπογραμμιστεί η έντονη αλληλεξάρτηση των δυο χωρών και διαφάνηκε μια προσπάθεια να συμβιβαστούν προς το παρόν οι αντιθέσεις, που είχαν προκαλέσει τριγμούς στις διμερείς σχέσεις.

Σε μια περίοδο που η τουρκική καπιταλιστική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ παράλληλα έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, ο Γερμανός υπουργός και οι δεκάδες επιχειρηματίες, βουλευτές, αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν, θέλουν να δηλώσουν «στήριξη», αποκομίζοντας πολιτικά και οικονομικά οφέλη κι ανταλλάγματα. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να συμβάλει από τη μεριά της, ώστε η «πολλά υποσχόμενη αναδυόμενη χώρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας δεν θα "ξεθωριάσει"», σημειώνει το «Spiegel», αποτυπώνοντας την οικονομική και γεωπολιτική σημασία που αποδίδει η Γερμανία στην Τουρκία. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Π. Αλτμάιερ, η Τουρκία «υπήρξε μια αξιόπιστη αναπτυσσόμενη αγορά τα τελευταία χρόνια. Και έχουμε συμφέρον να παραμείνει έτσι και να μην προκύψουν νέες αβεβαιότητες ή αστάθεια στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης».

Μεγάλο είναι το γερμανικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη της ενεργειακής και εμπορικής «συνεργασίας» με την Τουρκία. Ο Π. Αλτμάιερ θα «ανοίξει» με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το γερμανοτουρκικό Φόρουμ Ενέργειας, που θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά και θα προεδρεύσει μαζί με την Τουρκάλα υπουργό Εμπορίου, Ρουσάρ Πεκάν, στην πρώτη συνάντηση της Κοινής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής των δύο χωρών για την προώθηση της συνεργασίας «ιδίως στο εμπόριο, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στις υποδομές και την ανάπτυξη συγκεκριμένων έργων», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο, επισημαίνοντας ότι ο γερμανο-τουρκικός όγκος εμπορικών συναλλαγών το 2017 ανήλθε στα 37,6 δισ. ευρώ. Επίσης, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Με ιδιαίτερες προσδοκίες συμμετέχει στην αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών ο διευθύνων σύμβουλος της «Siemens», Τζο Κέζερ. Εκτός από τα ενεργειακά σχέδια, ο εκσυγχρονισμός του τοπικού σιδηροδρομικού δικτύου είναι το μεγαλύτερο έργο της «ατζέντας» στην Αγκυρα, αξίας 35 δισ. ευρώ και ο γερμανικός κολοσσός επιδιώκει να κλείσει τη συμφωνία. «Και οι δύο χώρες θα ωφεληθούν, η Τουρκία μέσω μεγαλύτερης σταθερότητας και η Γερμανία με μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Αλτμάιερ. Το έργο ενδέχεται να συγχρηματοδοτηθεί από το γερμανικό κράτος μέσω κρατικών πιστώσεων.

Εγκατάσταση των ρωσικών «S-400» από τον επόμενο χρόνο

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε χτες ότι η συμφωνία για την αγορά ρωσικών υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων «S-400» προχωρά κανονικά, τονίζοντας μάλιστα ότι η εγκατάσταση των πρώτων συστοιχιών θα γίνει τον Οκτώβρη του 2019.

«Τώρα προσλαμβάνουμε προσωπικό. Το προσωπικό που θα επιλεγεί θα μεταβεί στη Ρωσία για εκπαίδευση στις αρχές του 2019, θα πάρει τις απαραίτητες γνώσεις εκεί και μετά θα επιστρέψει για να εργαστεί», συμπλήρωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τη συμφωνία που προκαλεί «εκνευρισμό» και ανησυχία στο ΝΑΤΟ και ειδικά στις ΗΠΑ, όχι μόνο επειδή προτιμώνται εταιρείες που ανταγωνίζονται την αμερικανική (και άλλη δυτική) στρατιωτική βιομηχανία, αλλά και επειδή οι Ρώσοι ενδεχόμενα θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λογισμικό κρίσιμο για τη λειτουργία των ΝΑΤΟικών συστημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ουάσιγκτον επιμένει να ζητά από την Αγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία, αναγνωρίζοντας ότι η εξέλιξη των ρωσο-τουρκικών σχέσεων μπορεί να έχει πολλές προεκτάσεις αλλά και παζαρεύοντας άλλα θέματα, όπως τις μεταπολεμικές ισορροπίες στη Συρία.

Πάντως, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι κανονικά προχωράει και η συμφωνία της Αγκυρας με την αμερικανική «Lockheed Martin», για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-35». «Αεροπλάνα τρίτης και τέταρτης γενιάς θα παραδοθούν το Μάρτη του επόμενου έτους», ισχυρίστηκε. Βέβαια, σε αμερικανική Γερουσία και Κογκρέσο έχουν περάσει διάφορες αποφάσεις, κυρίως συμβουλευτικού χαρακτήρα, που «μπλοκάρουν» τη συγκεκριμένη συμφωνία, εγείροντας πολλά ερωτήματα για τη συνέχιση της στενής αμερικανο-τουρκικής συνεργασίας.

Να σημειωθεί ότι, χτες, στη διαδικτυακή έκδοση της «Χουριέτ» αναρτήθηκε μεγάλο άρθρο της αναπληρώτριας γγ του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτμούλερ, για το μέλλον του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, με τον τίτλο «προς μια ταχύτερη και ισχυρότερη συμμαχία», όπου μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι «το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία, επειδή τα μέλη της στέκονται ενωμένα και είναι ικανό να προσαρμόζεται καθώς ο κόσμος αλλάζει...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν - Γάνι(2021-06-25 00:00:00.0)
Συμφωνία για την «εκεχειρία» στο Ιντλίμπ βλέπει ο Ακάρ(2020-03-13 00:00:00.0)
Επιβεβαίωσε τις αντιθέσεις γύρω από το ζήτημα της Συρίας(2019-10-26 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα παζάρια ΗΠΑ - Τουρκίας για «ζώνη ασφαλείας»(2019-07-24 00:00:00.0)
«Απειλές και κινδύνους» βλέπει ο Τσαβούσογλου από τα όπλα των ΗΠΑ...(2017-08-17 00:00:00.0)
Μεγάλη πολυεθνική άσκηση στα δυτικά παράλια(2016-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ