Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι λαοί μπαίνουν σε μεγάλους άμεσους κινδύνους

Ψήφισμα για την Αζοφική ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

Η ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG2 στη Μαύρη Θάλασσα (φωτ. αρχείου)

Copyright © NATO/HQ MARCOM - f

Η ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG2 στη Μαύρη Θάλασσα (φωτ. αρχείου)
Ψήφισμα σε βάρος της Ρωσίας για την κλιμάκωση της «επιθετικότητάς» της στη Θάλασσα του Αζόφ (κομμάτι της Μαύρης Θάλασσας) εξέδωσε η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Το ψήφισμα καταδικάζει τους ελέγχους που κάνει ο ρωσικός στόλος σε εμπορικά πλοία, τόσο ουκρανικά όσο και άλλων εθνικοτήτων, πολλά με σημαία κρατών - μελών της ΕΕ, ερμηνεύοντας τους ελέγχους ως προσπάθεια της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω πολιτικά και οικονομικά την Ουκρανία, εφόσον η πλειοψηφία από αυτά κινείται προς και από ουκρανικά λιμάνια.

Εκφράζει «ανησυχία» ότι η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί σε ανοιχτή σύγκρουση, μέσα και από την στρατιωτικοποίηση της ευρύτερης περιοχής και της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Καταδικάζει άλλωστε την οικοδόμηση της γέφυρας του Kερχ, που ενώνει την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα, ενώ «επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών στην κατασκευή της γέφυρας του Kερχ, η οποία, με τη συμμετοχή αυτή, εν γνώσει ή εν αγνοία τους υπονόμευσε το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ».

Στο «ψητό» για το κεφάλαιο, το ψήφισμα «εκφράζει τη λύπη του για την παράνομη άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε ουκρανικό έδαφος. Υπογραμμίζει τον πιθανό κίνδυνο να καταλάβει η Ρωσία τα υφιστάμενα ουκρανικά πετρέλαια και πεδία φυσικού αερίου στη Αζοφική Θάλασσα μόλις επιτύχει το στόχο της μετατροπής της σε εσωτερική λίμνη εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Καλεί την Κομισιόν να παράσχει «πλήρη αξιολόγηση των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από τον de facto αποκλεισμό (σ.σ. των ουκρανικών λιμένων) και να εξετάσουν τους πιθανούς τρόπους υποστήριξης των μεταφορέων και των λιμένων που έχουν πληγεί αρνητικά, ιδίως ενισχύοντας τη δέσμευση της ΕΕ στη Μαριούπολη και στο Μπέρντιανσκ (...) προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη αυτών των πόλεων και της ευρύτερης νοτιοανατολικής περιοχής της Ουκρανίας», σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί ευρωενωσιακά κεφάλαια.

Διέξοδος ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους

Με παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος κατήγγειλε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Θάλασσας του Αζόφ και της Μαύρης Θάλασσας, που έχουν πηγές και αγωγούς Ενέργειας, αλλά και καθοριστικό ρόλο στη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας.

Στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Λίγες μέρες μετά το ΝΑΤΟ, η κατάσταση στη Θάλασσα του Αζόφ και στη Μαύρη Θάλασσα συζητιέται και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ηταν αναμενόμενο.

Είναι περιοχή με πηγές και αγωγούς Ενέργειας αλλά και καθοριστικό ρόλο στη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας από ΕΕ - ΗΠΑ, και με ΝΑΤΟική βάση, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους που κλιμακώνονται, και με την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των πυρηνικών όπλων.

Στη "μεγάλη εικόνα", στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και η επέμβαση των ΕυρωΝΑΤΟικών στην Ουκρανία, με κυβέρνηση που στηρίζεται και από ναζιστές. Στα Βαλκάνια, με ενίσχυση της παρουσίας τους με την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ συνεχίζεται η αλλαγή συνόρων, όπως στο Κόσσοβο, προσκαλείται ο ΝΑΤΟικός στόλος στο Αιγαίο, δημιουργούνται κι άλλες στρατιωτικές βάσεις σε όλη την Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τα μαχαίρια βγήκαν. Οι λαοί μπαίνουν σε μεγάλους άμεσους κινδύνους.

Μοναδική λύση η αλληλεγγύη, ο κοινός αγώνας τους ενάντια στη λεηλασία των μονοπωλίων, που μια σπίθα τους αρκεί για να ρίξουν τους λαούς σε γενικευμένη σύρραξη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ