Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ
Πολλά τα ερωτήματα και οι σκοπιμότητες των αντιδράσεων

ΑΓΚΥΡΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Συνεχίζεται το υποκριτικό ενδιαφέρον αξιωματούχων πλήθους χωρών για την τύχη του Σαουδάραβα αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ», Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος αγνοείται από τις 2 Οκτώβρη, όταν μετέβη στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Με φόντο την πληθώρα λεπτομερών πληροφοριών (από ηχογράφηση που φέρεται να έγινε από το «έξυπνο ρολόι» του Κασόγκι) ότι βασανίστηκε και σφαγιάστηκε ζωντανός μέσα σε επτά λεπτά από 15μελή ομάδα «ειδικών» πρακτόρων του Σαουδάραβα πρίγκιπα και διαδόχου στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, εκδηλώνονται ενδιαφέρουσες αντιδράσεις, που σε αντιδιαστολή με τη σιγή ιχθύος που παρατηρείται μπροστά στην ατέλειωτη σφαγή του μαρτυρικού λαού της Υεμένης από το 2015, μπορεί να εξηγήσουν κάπως μία «σκοτεινή» υπόθεση. Ο ίδιος ο Κασόγκι ήταν για χρόνια στον πολύ στενό πυρήνα της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας, και οι σχέσεις του μαζί της επιδεινώθηκαν όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Μπιν Σαλμάν.

Πάντως, οι υπουργοί Οικονομίας των ΗΠΑ και μιας σειράς χωρών της ΕΕ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και διευθυντές ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, με αφορμή την υπόθεση Κασόγκι αποφάσισαν να μη μεταβούν την προσεχή βδομάδα στο Ριάντ, όπου από 23 έως 25 Οκτώβρη διεξάγεται το επενδυτικό φόρουμ του λεγόμενου «Νταβός της Ερήμου». Το εν λόγω φόρουμ θα πραγματοποιηθεί με πλούσια ατζέντα, στο πλαίσιο μεγαλεπήβολων σχεδίων του Σουδάραβα πρίγκιπα για ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό της σαουδαραβικής οικονομίας. Η επιλογή αυτή των κυβερνήσεων θεωρείται μια πρώτη προειδοποίηση. Παράλληλα, στις 4 Νοέμβρη τίθενται σε εφαρμογή οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, που θα επηρεάσουν την αγορά πετρελαίου, και ταυτόχρονα η Σαουδική Αραβία καλείται να αυξήσει την παραγωγή της, υποτίθεται για να πέσουν οι υψηλές τιμές πετρελαίου διεθνώς. Σε αυτήν τη φάση, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να μη θέλει αύξηση της παραγωγής.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (π.χ. ΗΠΑ, Ρωσία), αν και κάνουν εκκλήσεις για «γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης Κασόγκι», δεν θέλουν να «επιδεινώσουν τις σχέσεις με τη Σ. Αραβία». Συνολικά, πάντως, το παρασκήνιο της υπόθεσης Κασόγκι φαίνεται ότι είναι πολύ πιο σύνθετο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ