Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Μέρος του εύφλεκτου παζλ όλης της περιφέρειας

Σε εξέλιξη τα παζάρια σε Κυπριακό και άλλα μέτωπα

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος που συμμετέχει στις νέες προκλήσεις
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος που συμμετέχει στις νέες προκλήσεις
Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώθηκε και τη βδομάδα που πέρασε, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να καλλιεργήσει κλίμα επανάπαυσης, αλλά και κόντρα σε όλους όσοι πασχίζουν να πείσουν το λαό μας ότι η βαθύτερη εμπλοκή του σε πολυμερείς ιμπεριαλιστικές συνεργασίες μπορεί να αποτελέσει δήθεν «δίχτυ ασφαλείας» και «φρένο» στις τουρκικές επιδιώξεις.

Η Αγκυρα εξέδωσε μεσοβδόμαδα νέα NAVTEX, «δεσμεύοντας» παράνομα περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που εμπίπτει σε μέρος και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, συνεχίζοντας προκλητικά να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το «Μπαρμπαρός» εμφανίστηκε ξανά στην περιοχή, ενώ και το γεωτρύπανο «Φατίχ» φέρεται να ετοιμάζεται για τις γεωτρήσεις που η τουρκική πλευρά έχει εξαγγείλει εδώ και μήνες ότι θα κάνει, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να προωθήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, μάλιστα, «συμβούλευε» την Πέμπτη την Ελλάδα «να παραμείνετε μακριά από τη συμπεριφορά που θα προκαλέσει κλιμάκωση στην περιοχή» και χαρακτηρίζοντας «αβάσιμη» την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που έλεγε ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και ότι με την τουρκική NAVTEX «δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από το Διεθνές Δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες», πρόσθετε: «Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε τίποτα άλλο από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Επιπλέον, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το «Μπαρμπαρός» παρενοχλήθηκε από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που βρισκόταν στην περιοχή (συμμετέχοντας στη ΝΑΤΟική επιχείρηση SNMG2) και «δυνάμεις του (τουρκικού) Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή εμπόδισαν το ελληνικό πλοίο». Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δεν επιβεβαίωσε τέτοιο περιστατικό.

Οι νέες προκλήσεις της Αγκυρας εντάσσονται και μπορούν να αξιολογηθούν μόνο μέσα στο πλαίσιο των σύνθετων γεωπολιτικών και επιχειρηματικών ανταγωνισμών που απλώνονται σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο:

-- «Μιλάνε» από μόνες τους οι επενδύσεις ενεργειακών κολοσσών όπως της αμερικανικής «ExxonMobil», που τις επόμενες βδομάδες ξεκινά γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ή της γαλλικής «Total» που ήδη «στοχοποιεί» και άλλα «οικόπεδα». Από κοντά και μια σειρά τουρκικά κεφάλαια (π.χ. ΤΡΑΟ) έχουν ανακοινώσει από καιρό την προτεραιότητα που έχει η περιοχή για τα ενεργειακά τους σχέδια. Θυμίζουμε ότι προ ημερών έγινε μάλιστα γνωστό ότι η ΤΡΑΟ υπέγραψε συμβόλαιο με την αμερικανική «Rowan» για γεώτρηση σε «δύο σημεία στη Μεσόγειο».

-- «Μιλάνε» όμως και οι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις που συγκεντρώνουν στην περιοχή, στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και ενώ μαίνονται σκληρές αναμετρήσεις σε Συρία κ.α.

-- Τέλος, ενδεικτική είναι και η διπλωματική «κινητικότητα», καθώς επιβεβαιώθηκε πλέον και επίσημα το ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, Γαλλία) να ενταχθούν σε τριμερή σχήματα που μέχρι τώρα είχαν έναν πιο «περιφερειακό χαρακτήρα» (βλ. Ελλάδα - Κύπρος με Αίγυπτο ή Ισραήλ). Μάλιστα, αυτές οι πολυμερείς συνεργασίες λανσάρονται ως «δέλεαρ» και στην Τουρκία, εφόσον βέβαια βρεθεί συμβιβασμός στο παζάρι με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που αφορά φυσικά και άλλα «καυτά» ζητήματα (π.χ. Κουρδικό).

Προκλήσεις και επισημάνσεις των ΗΠΑ

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η Τουρκία μελετά πώς καλύτερα θα δυναμώσει τη «διαπραγματευτική ικανότητά της», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι έτοιμη για όλα.

Από τη μία πλευρά, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν εντάσεις και επιδιώκουν «διάλογο» και «δίκαιη μοιρασιά», αναφερόμενα και στο Κυπριακό. Σε αυτήν την κατεύθυνση, την Παρασκευή, εμφανίστηκαν διαρροές, και σε ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική Προεδρία θεωρεί «μονόδρομο» την «ειρηνική επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στη Δύση διαμέσου της Κύπρου και της Τουρκίας».

Από την άλλη, υψώνει τόνους, με ΜΜΕ μεγάλης κυκλοφορίας να επικρίνουν την Ελλάδα «η οποία θέλει να εγκλωβίσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία ΑΟΖ μόλις 41 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, κατακτώντας τη Μεσόγειο» και να μιλούν για ελληνικά «βήματα» που «θα προκαλέσουν μεγάλη κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες» και που αποτελούν «ανοιχτές απειλές πολέμου».

Την επιθετικότητα της Τουρκίας τροφοδοτεί και η στάση ισχυρών κέντρων όπως οι ΗΠΑ, που σχολιάζουν τις κινήσεις της Αγκυρας πολύ καλομελετημένα. Λίγο μετά την εμφάνιση του «Μπαρμπαρός» σε κυπριακά και ελληνικά χωρικά ύδατα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, δήλωνε ανοιχτά (στην ιστοσελίδα «Hellas Journal»): «Ξέρετε, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πρώτα απ' όλα να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία. Νομίζω ότι έχουμε διανύσει πολύ δρόμο τις τελευταίες μέρες με την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον. Ελπίζουμε να απομακρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση από (την αγορά) των (ρωσικών) "S-400" και να κρατήσουμε την Τουρκία όχι μόνο σε τροχιά προς την πολιτική Δύση, αλλά και προς τη στρατηγική Δύση. Και νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας».

Κατά τ' άλλα πρόσθετε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ σημαντικές στη στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο», εξηγώντας βέβαια ότι αυτή η «σημασία» αφορά τη διασφάλιση των πιο κατάλληλων μοχλών υπεράσπισης της στρατηγικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Από αυτήν τη σκοπιά, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα βρεθεί στη Λευκωσία (κάτι που ορισμένα ΜΜΕ παρουσίασαν ως «αμερικανική προστασία στις γεωτρήσεις της "ExxonMobil"») και θύμισε ότι στα μέσα Δεκέμβρη αναμένεται η νέα φάση του «αμερικανοελληνικού στρατηγικού διαλόγου», παραπέμποντας στη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ελλάδας. Και υπογράμμισε: «Αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι οι ΗΠΑ να είναι περισσότερο παρούσες όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τις χώρες αυτές, αλλά και στη συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως σύνορο και ένα πολύ ευάλωτο σύνορο. Εχουμε την ενισχυμένη παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι το Ιράν θέλει επίσης ένα παράθυρο στη Μεσόγειο. Συνεπώς, εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων με τις σταθερές δημοκρατίες στην περιοχή αυτή».

Και συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Τη δική τους ώθηση στις κόντρες θα δώσουν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Μετά από την ανοιχτή κατάθεση προτάσεων περί «αποκεντρωμένης» και «χαλαρής» ομοσπονδίας, ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή 26 Οκτώβρη θα γίνει νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι «είναι μια συνάντηση χωρίς ημερήσια διάταξη και ακριβώς αυτό θα είναι το ενδιαφέρον» και πρόσθεσε ότι «οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν ιδέες, απόψεις, πώς νομίζουν ότι μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευση».

Ο πρόεδρος του (κυβερνητικού κόμματος) ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που συνεχίζει επαφές σε Βρυξέλλες, Κατεχόμενα και αλλού, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», επανέλαβε ότι υπάρχει πεδίο να εκχωρηθούν πρόσθετες εξουσίες στις συνιστώσες πολιτείες, σχολιάζοντας κατά τ' άλλα ότι «οι συνομοσπονδίες είναι κατάρα». Ο ίδιος, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις για ένταξη και των ΗΠΑ σε «τριμερείς» της περιοχής, είπε ότι «υπάρχουν σκέψεις και ιδέες ακόμα πιο σημαντικές και πιο προχωρημένες».

Συναντήσεις για το Κυπριακό συνεχίζει και ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, που βρέθηκε στην Αθήνα για μια ακόμα φορά και συναντήθηκε - επίσης για μια ακόμα φορά - με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από το Λονδίνο, όπου συνάντησε και κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με τη «Χαραυγή», εξήγησε ότι ο προβληματισμός του Κύπριου Προέδρου για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία» τέθηκε με τρόπο πολύ πρόχειρο και πολύ επιπόλαιο, που όχι απλά δεν βοήθησε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά αντιθέτως προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία και έντονη αντιπαράθεση. Επίσης, ο Κυπριανού επανέλαβε ότι χρειάζεται να εξασφαλιστεί ως βάση στις συνομιλίες το πλαίσιο Γκουτέρες και ότι η κυπριακή πλευρά πρέπει να εκπέμπει συνεχώς το μήνυμα ότι απαντά με έναν απόλυτα θετικό τρόπο, δίχως ουρές, προϋποθέσεις και υποσημειώσεις σε αυτά που ζητά ο γγ του ΟΗΕ, αφού «μόνο με αυτόν τον τρόπο θα στριμώξουμε την Τουρκία και είτε θα την υποχρεώσουμε να συνεργαστεί, είτε θα παραμείνει εκτεθειμένη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ