Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί στα ψευτοδίπολα στην Ελλάδα

Τις δικές τους ευθύνες για τη «σταθερότητα του πολιτικού συστήματος» και την ισχυροποίηση της ΕΕ μελετούν φυσικά οι πολιτικές δυνάμεις και στη χώρα μας, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ. Με φόντο τις προσπάθειές του να βρει άξιους συνεταίρους, παζαρεύοντας με δυνάμεις από την «πατριωτική δεξιά» μέχρι το ΚΙΝΑΛ και νεότερα σχήματα τύπου Ποτάμι, στις 14 Οκτώβρη η «Αυγή» έγραφε:

«Η απάντηση στη Νέα Δεξιά δεν θα έρθει από το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, αλλά από την πολιτική και προγραμματική ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία κατέρρευσε επειδή αυτό που υπερασπιζόταν δεν υπάρχει πλέον. Από την άλλη, η παραδοσιακή Αριστερά εξακολουθεί να προσφεύγει στην ασφάλεια του σεκταρισμού και της ιδεολογικής καθαρότητας προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο της μετάλλαξης. Αυτό που χρειάζεται, όμως, είναι ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο, επαναστατικό αλλά και ρεαλιστικό, και μια πολιτική συμμαχιών που θα διαμορφώσει νέες πλειοψηφίες σε επίπεδο πολιτικής και κοινωνίας. Μόνο έτσι θα καθαρίσει το μέλλον από τα σύννεφα».

Ενώ στην απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε 13 και 14 του μήνα, περιγράφονταν οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα εγκλωβιστεί και ο ελληνικός λαός στη διαδικασία συγκρότησης «ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου στην Ευρώπη, που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού και θα σταματήσει την ανάδυση του τέρατος του νέου φασισμού...».

Τονιζόταν ότι σε αυτήν τη μάχη «έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας» όλες «οι προοδευτικές, αριστερές, οικολογικές, σοσιαλιστικές, δημοκρατικές δυνάμεις, καθώς και αυτές που γεννήθηκαν μέσα στα μεγάλα κοινωνικά κινήματα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ...». Με στόχους που αφορούν τη διεθνή ανέλιξη της λυκοσυμμαχίας, δηλαδή «μια Ευρώπη εμπροσθοφυλακή ουσιαστικών αλλαγών στην παγκόσμια παραγωγική και καταναλωτική σφαίρα».

Εξάλλου, θυμίζοντας το λόγο Ευρωπαίων ηγετών που πρωτοστατούν στην εκμετάλλευση και στο μακέλεμα πολλών λαών, όπως του Μακρόν, υπογραμμιζόταν ότι «ο ριζοσπαστικός μετασχηματισμός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την ήττα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού που απειλούν την Ευρώπη, συνιστούν την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αναβάπτιση της ευρωπαϊκής ιδέας...».

Ετσι, ξεκαθαριζόταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξέπλυμα, την αναβάπτιση, αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη δυνάμεων που για χρόνια τσάκισαν το λαό: «Ο στόχος αυτός επιβάλλει τη διερεύνηση νέων σχέσεων όλων των δυνάμεων της Αριστεράς με δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, που απεγκλωβίζονται από τη συμπόρευση με δεξιές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας...». Για αυτό άλλωστε και σε άλλο σημείο, η απόφαση ασκούσε κριτική στο ΚΙΝΑΛ επειδή «συνεχίζει να ελκύεται από την κεντροδεξιά» και «δεν παρακολουθεί τις ενδιαφέρουσες και προοδευτικές διεργασίες που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία), αδυνατώντας ή μη θέλοντας να αναλύσει σε βάθος τα πολιτικά ζητούμενα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που τελικά το ξεπερνούν...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ