Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στις 27/10 η τετραμερής της Κωνσταντινούπολης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα κινητικότητα στη διπλωματική «σκακιέρα» της Συρίας δρομολογείται την επόμενη βδομάδα. Την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι των Προέδρων Γαλλίας και Τουρκίας ανακοίνωσαν πως στις 27 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τετραμερής Σύνοδος Κορυφής για τη Συρία. Στη Σύνοδο αυτή, την οποία σχεδιάζει από τον περασμένο Αύγουστο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, θα συμμετάσχουν επίσης οι ηγέτες Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Η απουσία των ΗΠΑ από αυτό το σχήμα διεργασιών για τη Συρία είναι κραυγαλέα.

Σε δηλώσεις του ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, ανέφερε πως στη Σύνοδο θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι τζιχαντιστές, και η πολιτική διαδικασία για την «επίλυση της σύγκρουσης». Πρόσθεσε ότι στόχος των πλευρών είναι «να συντονίσουν τις κοινές προσπάθειες».

Εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η κατάσταση στο Ιντλίμπ και η στήριξη της συμφωνίας του Σότσι, μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Πριν την τετραμερή της Κωνσταντινούπολης, στα μέσα της επόμενης βδομάδας θα μεταβεί στη Δαμασκό ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, με στόχο τη συγκρότηση συριακής συνταγματικής επιτροπής προτού παραιτηθεί - για προσωπικούς λόγους, όπως έχει δηλώσει - στα τέλη Νοέμβρη.

Η επιτροπή αυτή εμφανίζεται ως πολύ σημαντική και ότι θα συμβάλει στη λεγόμενη «πολιτική μετάβαση» στη Συρία, καθώς και στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα - ουσιαστικά - του πλούτου της χώρας. Αναφερόμενος προ ημερών στο ζήτημα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, συνέστησε υπομονή σε όσες (δυτικές κυρίως) χώρες επιζητούν να θέσουν «χρονοδιαγράμματα» για τη συγκρότηση της επιτροπής: «Και εμείς, όπως όλοι, θέλουμε να συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατόν. Το να κυνηγάς όμως τώρα χρονοδιαγράμματα είναι αντιπαραγωγικό σε αυτήν την υπόθεση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ