Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ ΓΙΑ ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Ανησυχεί για «παρεκκλίσεις» και μεγάλο ρίσκο

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της εθνικιστικής «Λέγκας», αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών (δεξιά), με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού

ANSA

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της εθνικιστικής «Λέγκας», αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών (δεξιά), με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού
ΡΩΜΗ.--

Καλά κρατούν οι αντιπαραθέσεις και οι τριβές ανάμεσα στην ΕΕ και την αστική τάξη της Ιταλίας (3ης οικονομίας στην Ευρωζώνη), που επιχειρεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον ανταγωνισμό με τις άλλες αστικές τάξεις, ειδικά της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η ιταλική κυβέρνηση της εθνικιστικής «Λέγκας» και του λαϊκιστικού «Κινήματος 5 Αστέρων» για το νέο έτος, συνιστά «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους». Αυτό αναφέρει επιστολή που επέδωσε προχτές στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Η επιστολή αναφέρει μάλιστα ότι αυτή η παρέκκλιση «θέτει σε κίνδυνο τη μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ».

Σε δηλώσεις του από τη Ρώμη, ο Μοσκοβισί υποστήριξε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιον τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με τη Ρώμη θα συνεχιστεί». Βεβαίως η ιταλική κυβέρνηση, που δηλώνει δήθεν υπέρμαχη του τέλους της λιτότητας και «κατά της γραφειοκρατίας της ΕΕ», με το στόχο μείωσης του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, επιχειρεί να βρεθεί περισσότερο «ζεστό» χρήμα για την ενίσχυση του κεφαλαίου.

Στις δικές του δηλώσεις, προχτές, ο Τρία εξέφρασε την ελπίδα Ρώμη και Βρυξέλλες να έρθουν «πιο κοντά» και είπε ότι «αυτό που έχουμε περιγράψει ως εποικοδομητικό διάλογο αρχίζει, ξεκινώντας με διαφορετικές αξιολογήσεις (κάθε πλευράς) για την οικονομική πολιτική μας (της Ιταλίας)... Θεωρούμε ότι πρέπει να εξηγήσουμε βαθύτερα τους λόγους που επιλέγουμε αυτή την πολιτική, να καταστήσουμε καλύτερα γνωστές στην Επιτροπή τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσουμε με το σχέδιο προϋπολογισμού».

Παρέμβαση έκανε και ο καγκελάριος της Αυστρίας (που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτή την περίοδο) Σεμπάστιαν Κουρτς, λέγοντας ότι «εμείς ως ΕΕ δεν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αυτό το ρίσκο (σ.σ. που συνιστά το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού), αυτά είναι χρέη της Ιταλίας... Αν παραβιαστούν οι κανόνες από ένα κράτος - μέλος, σημαίνει ότι η Ιταλία θέτει η ίδια τον εαυτό της σε κίνδυνο, αλλά φυσικά αυτό θέτει σε κίνδυνο και άλλους».

Κανονικά, η Ιταλία πρέπει να απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν μέχρι τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη.

Να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Μ. Σαλβίνι, είχε μέσα στη βδομάδα επαφές στη Ρωσία και μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωσης των Ρώσων Βιομηχάνων, τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, γιατί βλάπτουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ