Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεδριάζει με ατζέντα Brexit, μετανάστευση και μεταρρύθμιση της ΟΝΕ

Copyright 2018 The Associated

Ολοκληρώνεται σήμερα η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που άρχισε αργά χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ενώ απόψε το βράδυ θα ακολουθήσει η Ευρασιατική Σύνοδος (ASEM), που φέτος φιλοξενείται από την ΕΕ. Στη Σύνοδο συμμετέχουν 21 χώρες της Ασίας, τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και η Νορβηγία και η Ελβετία, με ατζέντα «την επίτευξη βιώσιμης συνδεσιμότητας και την ενίσχυση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης». Μετά την ολοκλήρωση της ASEM θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τη Νότια Κορέα και θα ακολουθήσει η συνάντηση των ηγετών ΕΕ - ASEAN.

Τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άνοιξε η συζήτηση για το Brexit, με τις αντιθέσεις να οδηγούν «στην παράταση» την επίτευξη συμφωνίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, να παραδέχεται πως το ζήτημα «αποδείχθηκε πιο περίπλοκο από το αναμενόμενο», προσθέτοντας πως η ΕΕ θα επιμείνει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, εντούτοις θα προετοιμαστεί «και για την περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, που τώρα είναι πιο πιθανή από κάθε άλλη φορά».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπάθησε πάντως χτες να διατηρήσει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης μέχρις εσχάτων. Προσερχόμενη στο δείπνο, εξέφρασε την ελπίδα να «πείσει» τους ομολόγους της να υποστηρίξουν το σχέδιό της, καθώς τις τελευταίες βδομάδες «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος», όπως εκτίμησε.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, επιβεβαίωσε ότι κατά την ενημέρωση των ηγετών της ΕΕ συζητήθηκε η παράταση της λεγόμενης μεταβατικής περιόδου για το Brexit, ώστε να δοθεί χρόνος για να επιλυθούν τα πιο βασικά θέματα που απομένουν, όπως τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας. Νωρίτερα, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, ζήτησε να παραταθεί κατά ένα έτος η περίοδος μετάβασης που θα ακολουθήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στις διαπραγματεύσεις.

Κατά τα λοιπά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την υλοποίηση προηγούμενων αποφάσεών του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η εσωτερική ασφάλεια και οι εξωτερικές σχέσεις, και θα λάβει νέες, στην ίδια πάντα κατεύθυνση ενίσχυσης της καταστολής. «Στόχος μας είναι να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης, την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων και την οικοδόμηση της συνεργασίας μας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης», είπε ο Ντ. Τουσκ.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική ασφάλεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εστιάσει στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ενώ θα εξετάσει και τη νέα εταιρική σχέση με την Αφρική και την επικείμενη σύνοδο με τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών.

Απόψε θα συνέλθει άτυπα σε διευρυμένη σύνθεση των 27 και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, για να συζητήσει την «πρόοδο της μεταρρύθμισης» της ΟΝΕ. «Στο τρέχον παγκόσμιο περιβάλλον, θα πρέπει να εστιάσουμε ιδιαιτέρως στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης και στο οικονομικό πεδίο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ», αναφέρει ο Ντ. Τουσκ στην πρόσκλησή τους προς τους αρχηγούς των κρατών - μελών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ