Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ - ΒΟΥΛΗ
Αποχώρησε το VMRO-DPMNE από τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές

Ωστόσο, η κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει πως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να παρατείνει τα παζάρια μέχρι τέλους...

Από τη συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ
Από τη συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ
ΣΚΟΠΙΑ.--

Ρευστό και ιδιαίτερα τεταμένο παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην ΠΓΔΜ καθώς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίστηκαν και χτες να επιμένουν στις διαφωνίες τους σε σχέση με τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που εντάσσεται στο βασικό σχέδιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» όλων των Βαλκανίων, τη συνολική ένταξή τους στους δύο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να ανασχεθεί η επιρροή άλλων ανταγωνιστών και πρωτίστως της Ρωσίας. Ρόλο σημαιοφόρου των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα από εσωτερικές «έριδες».

Χτες βράδυ, το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, απαίτησε (αλλά δεν πέτυχε) την άμεση ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή επί της κυβερνητικής πρότασης για συνταγματικές αλλαγές στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και την έναρξη της διαδικασίας για ψηφοφορία. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από το VMRO-DPMNE που τόνιζε πως «ειπώθηκαν όσα είχαν να ειπωθούν» και πως η συνέχιση των συζητήσεων στο Κοινοβούλιο δεν έχει νόημα. Επαναλαμβάνεται επίσης η γνωστή θέση του κόμματος πως «είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα» η συμφωνία των Πρεσπών.

Οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος VMRO-DPMNE αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ δημοσιογραφικές πηγές στα Σκόπια ερμήνευσαν την επιλογή της βουλευτή Βλαντάκ Αβίροβικ (η οποία προέρχεται από μικρότερο κόμμα που συνεργάζεται με το VMRO-DPMNE) να παραμείνει στην αίθουσα, ως ένδειξη πως θα ψηφίσει, όταν χρειαστεί, υπέρ της κυβερνητικής πρότασης για τις συνταγματικές αλλαγές.

Παρ' όλα αυτά ο (αλβανόφωνος) πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, γνωστοποίησε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή και ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα εξετασθεί νομοσχέδιο για εργασιακά θέματα.

Η απάντηση Μίτσκοσκι στον Μίτσελ

Νωρίτερα, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρ. Μίτσκοσκι, δημοσιοποίησε ανοιχτή επιστολή - απάντηση σε αυτή που του απέστειλε το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για θέματα Ευρασίας), Γουές Μίτσελ. Ο Μίτσκοσκι επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών «είναι απαράδεκτη και επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα» και ότι απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του λαού στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Χαρακτήρισε «στρατηγικό συμφέρον για το λαό και για το κόμμα μου» την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Προέβλεψε ότι «πολύ σύντομα η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα ενταχθεί στη μεγάλη οικογένεια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» αλλά «ως υπερήφανη και αξιοπρεπής χώρα και όχι ταπεινωμένη και ντροπιασμένη».

Επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα, στην ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και έχει απορριφθεί «ομόφωνα» από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Σε αυτό το κλίμα έντασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Βοσνιάκοβσκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ζάεφ θα προωθήσει την προετοιμασία συνταγματικών αλλαγών «αφού η Βουλή υιοθετήσει αυτήν την ανάγκη». «Η καλύτερη λύση είναι να γίνουν με εθνική συναίνεση» και την υποστήριξη της αντιπολίτευσης «γιατί το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Προφανώς αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πάντως, ενδεικτικό της πραγματικής ουσίας των διεργασιών στη γειτονική χώρα είναι το γεγονός ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση της συζήτησης στη Βουλή, ξεκινούν σήμερα και επίσημα οι διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην έδρα της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας από τα Σκόπια έχει οριστεί ο «εθνικός συντονιστής» για το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, Στέβο Πεντάροφσκι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ