Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στις Βρυξέλλες με δεσμεύσεις για το κεφάλαιο

Στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, συμμετείχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε διμερείς συναντήσεις με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την Ενέργεια, Μ. A. Κανιέτε, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ.

Προηγουμένως, σε συνέντευξη στο πρακτορείο «Bloomberg», παρουσίασε πάλι εαυτόν ως ικανότερο να υλοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις και άλλες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. «Το Ελληνικό είναι η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα. Συμβολίζει τη νέα Αθήνα», ανέφερε ενδεικτικά, αναλαμβάνοντας δέσμευση ότι «τα σημερινά εμπόδια θα ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα και χωρίς καμία χρονοτριβή» και ότι «σε κάθε περίπτωση η επένδυση θα ξεκινήσει μέσα στο 2019». Ανάλογη δέσμευση ανέλαβε και για τις Σκουριές, λέγοντας ότι οι άδειες στην καναδική εταιρεία «θα εκδοθούν μέσα στον πρώτο μήνα» από την αλλαγή κυβέρνησης.

Εταξε επίσης «νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία νέων και πολλών θέσεων απασχόλησης», με «μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και έλεγχο των δαπανών», προσθέτοντας ότι «η φορολογία είναι ένα επενδυτικό εργαλείο όταν συνδυάζεται με τη σωστή δημοσιονομική πολιτική».

Ερωτηθείς για τις τράπεζες, απάντησε ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες αλλά χρειάζεται να κινηθούν με ταχύτητα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Τις κάλεσε, άλλωστε, «να αντιμετωπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται σήμερα τα κενά του συστήματος».

Σε ερώτηση, τέλος, για το αν η Ελλάδα κινδυνεύει με ένα νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, απάντησε ότι θεωρεί αδιανόητη μια τέτοια εξέλιξη και ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου η χώρα μας να μην ξαναδοκιμαστεί ποτέ από ένα νέο μνημόνιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ