Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ - ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ
«Καίνε» το λαϊκό εισόδημα

Με ανατιμήσεις, απογείωση της φοροληστείας και γενίκευση των εκβιασμών και πιέσεων στα λαϊκά σπίτια κλιμακώνει την επίθεση στο λαϊκό εισόδημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κυνηγώντας για λογαριασμό των «δημοσιονομικών στόχων» και των ματωμένων πλεονασμάτων ως και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη του λαού. Οι επερχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα, για τις οποίες η κυβέρνηση κάνει «προετοιμασία εδάφους» την ώρα που η ενεργειακή φτώχεια μεγαλώνει, η τιμή - φωτιά του πετρελαίου θέρμανσης, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, οι ανατιμήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους επιβεβαιώνουν ότι η περιβόητη «μεταμνημονιακή εποχή» έχει για το λαό δεινά και νέα βάρη, ως το «απαραίτητο συμπλήρωμα» της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου. Παράλληλα, αποτυπώνεται και η κοροϊδία των υποτιθέμενων «αντίμετρων» που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως το «απαύγασμα» της «κοινωνικής πολιτικής» της, καλώντας το λαό να διαλέξει από ποια τσέπη θα χάσει, αναδιανέμοντας τη φτώχεια ανάμεσα στα φτωχά λαϊκά στρώματα, με «ψίχουλα» που ούτε κατά διάνοια καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες και τις απώλειες από την συνολική αντιλαϊκή επίθεση.

Γιγαντώνεται η ενεργειακή φτώχεια

Οι ατέλειωτες ουρές που σχηματίζονται στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ από εργαζόμενο κόσμο που προστρέχει να κάνει μια ρύθμιση στις οφειλές του προς την Επιχείρηση - πολλές φορές μάλιστα και ρύθμιση «πάνω» στη ρύθμιση - είναι ενδεικτικές για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά από την πολιτική της «απελευθέρωσης» του τομέα ηλεκτρισμού που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προώθησε με ταχύτατους ρυθμούς κατά το διάστημα διακυβέρνησής της.


Μάλιστα, επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης εντάθηκαν σε έναν άνευ προηγουμένου βαθμό οι εκβιασμοί προς τα λαϊκά στρώματα που διατηρούν οφειλές προς την επιχείρηση μέσω εισπρακτικών που προσλήφθηκαν από τη ΔΕΗ ΑΕ γι' αυτόν ακριβώς το λόγο: Να εντείνουν το «κυνηγητό» προς τα δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά με απειλητικά εξώδικα, ακόμη πολλές φορές και με «προειδοποιητικές» αποκοπές ρεύματος ούτως ώστε να προσέλθουν στα ταμεία της Επιχείρησης για αναγκαστική... οικονομική αφαίμαξη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Περισσότερες από 500.000 είναι οι προειδοποιητικές επιστολές που έχουν αποσταλεί τους τελευταίους μήνες προς οφειλέτες, με τις οποίες καλούνται να πληρώσουν το 30% του χρέους τους και να ρυθμίσουν το υπόλοιπο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν εναντίον τους ένδικα μέσα.
  • Δεκάδες χιλιάδες - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες σχεδόν 150 χιλιάδες - είναι τα νοικοκυριά στα οποία έγινε τους τελευταίους μήνες προσωρινή αποκοπή ρεύματος, προκειμένου να «προσέλθουν στο ταμείο».
  • Ενδεικτικό της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει ευρεία λαϊκά στρώματα είναι το γεγονός ότι από τις συνολικά 7,1 εκατ. συνδέσεις στη ΔΕΗ, οι 2,3 εκατ. έχουν κάποια οφειλή προς την Επιχείρηση, μικρή ή μεγαλύτερη.

Την ίδια στιγμή που οι εκβιασμοί κορυφώνονται η κυβέρνηση, μέσω του νέου συστήματος ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, άφησε εκτός, ακόμη κι από αυτήν την πενιχρή παροχή, εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Ανεπίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου 120.000 νοικοκυριά έχουν τεθεί εκτός του - έτσι κι αλλιώς ανεπαρκούς - Κοινωνικού Τιμολογίου, επειδή σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια που επέβαλε η σχετική απόφαση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος δηλώνουν εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προετοιμάζει το έδαφος και για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, συνδέοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τις τιμές των ρύπων, τις αυξήσεις στις οποίες η ΔΕΗ ετοιμάζεται να φορτώσει για άλλη μια φορά στα λαϊκά νοικοκυριά. Να σημειωθεί ότι οι τιμές των ρύπων σήμερα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, αφού κυμαίνονται στα 9,63 ευρώ ανά τόνο, από 5,12 ευρώ ανά τόνο πέρσι, ενώ στα οικονομικά αποτελέσματα α' εξαμήνου της ΔΕΗ καταγράφεται δαπάνη για δικαιώματα ρύπων 107,2 εκατ. ευρώ, από 60,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2017, εξαιτίας αυτής της αύξησης.

Είδος πολυτελείας και το πετρέλαιο θέρμανσης

Με αυξήσεις που φτάνουν μέχρι στιγμής το 20% σε σχέση με τις ήδη «τσουχτερές» περσινές τιμές, χιλιάδες είναι επίσης τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν θα προμηθευτούν και φέτος πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι ενδεικτικό ότι οι εταιρείες εμπορίας που ξεκίνησαν τις παραδόσεις με τιμές 1,15 ευρώ το λίτρο, που σε νησιωτικές και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας φτάνουν και τα 1,25 ευρώ το λίτρο, αναφέρουν σχεδόν μηδενική ζήτηση μέχρι στιγμής.

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πιστώνονται» η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 28 λεπτά το λίτρο από 23 λεπτά και η ταυτόχρονη αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 23%. Η φοροεπιδρομή σε ένα ακόμη βασικό αγαθό σε συνδυασμό με τις αυξημένες διεθνείς τιμές πετρελαίου αλλά και με τα σταθερά κέρδη που αποκομίζουν εφοπλιστές και εταιρείες διύλισης εκτοξεύουν την τιμή στα επίπεδα που προαναφέραμε, όταν πέρσι τον Οκτώβρη το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε 0,95 ευρώ το λίτρο και το 2015 0,83 ευρώ το λίτρο.

Η κυβέρνηση επιπλέον φρόντισε να «τσεκουρώσει» και το επίδομα θέρμανσης, το οποίο από τα 120 εκατ. ευρώ το 2015 που αντιστοιχούσε σε επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο ανά δικαιούχο, το μείωσε πέρσι στα 44 εκατ. ευρώ και στα 0,125 ευρώ ανά λίτρο.

Παρ' όλ' αυτά, δίχως αιδώ η κυβέρνηση εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες, μέσω διαρροών, να ετοιμάζει την αύξηση του σχετικού κονδυλίου μέσω του «κοινωνικού μερίσματος» που θα «μοιράσει» ξανά φέτος, από το υπερπλεόνασμα που αναμένει να εμφανίσουν τα κρατικά έσοδα. Με λίγα λόγια, να εφαρμόσει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα απ' τον καθένα: Την τακτική του... Χότζα με ΣΥΡΙΖΑίικη μαεστρία.

Απογειώνεται η φοροληστεία

Την ίδια ώρα η απογείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων πάνω στη λαϊκή κατανάλωση, η παραπέρα κατακρεούργηση του αφορολόγητου που έχει συμφωνηθεί, η επιβολή και νέων χαρατσιών μαζί με όλα τα προηγούμενα που είναι σε πλήρη ισχύ, φέρνουν στο «αμήν» τα λαϊκά σπίτια.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2021, η μάζα των εσόδων από 86,16 δισ. το 2019 θα διογκωθεί σε 87,48 δισ. το 2020, φτάνοντας στα 91,6 δισ. το 2022. Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με το νέο σφαγείο στο αφορολόγητο όριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, η διόγκωση των άμεσων φόρων φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) θα φτάσει κατά μέσο όρο στον ετήσιο ρυθμό 6,1% στην 5ετία 2018 - 2022.

Σημείο καμπής είναι το έτος 2020, μέσω της νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου, που προβλέπει τη φορολόγηση ακόμα και για εισοδήματα χαμηλότερα και από τα όρια της επίσημης φτώχειας!

Για παράδειγμα, για λαϊκά νοικοκυριά με 1 προστατευόμενο παιδί το αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.905 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων (μισθοί, συντάξεις κ.ά.) από περίπου 9,1 δισ. το 2018 και το 2019 εκτοξεύονται στα 10,5 δισ. το 2020, που σημαίνει την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια), που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, απογειώνονται από 35,2 δισ. φέτος στα 35,45 δισ. το 2019 (αύξηση 250 εκατ.) και στα 35,7 δισ. το 2020, δηλαδή κατά επιπλέον 250 εκατ. και σωρευτικά 500 εκατ. για την προσεχή διετία.

Βροχή κατασχέσεων από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Ενδεικτικές της φοροληστείας είναι άλλωστε οι οφειλές που συσσωρεύονται, που αποτυπώνουν ότι τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορούν στο μήνα Αύγουστο του 2018:

  • Η μάζα των ληξιπρόθεσμων χρεών διογκώθηκε στη διάρκεια του μήνα κατά 302 εκατ. ευρώ και συνολικά στο 8μηνο (Γενάρη - Ιούλη) κατά 6,4 δισ.
  • Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.143.356 από 1.050.057 το Δεκέμβρη του 2017. Δηλαδή, οι λίστες στη διάρκεια του φετινού 8μήνου «αυγάτισαν» κατά 93.251 κατασχέσεις, αριθμός που ισοδυναμεί με περισσότερες από 13.300 κατασχέσεις το μήνα ή 532 ανά εργάσιμη μέρα.
  • Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν τους 1,7 εκατομμύρια!

Την ίδια ώρα, «τρέχουν» οι δόσεις από τα φετινά χαράτσια, όπως αυτά για τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό πολλαπλασιάζονται μήνα με το μήνα, με αντίστοιχη διεύρυνση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν το προσεχές διάστημα αντιμέτωπα με τις ίδιες πρακτικές. Θέμα χρόνου είναι και η ενεργοποίηση υπάρχουσας νομοθετικής διάταξης αναφορικά με τη διενέργεια πλειστηριασμών για τα χρέη στην εφορία, παράλληλα βέβαια με τις κατασχέσεις.

Μόνιμα τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ

Την ίδια ώρα, η συμφωνία της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη νέα διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, σε «πλήρη ευθυγράμμιση με τις τιμές αγοράς έως τα μέσα του 2020».

Οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές στη λαϊκή κατοικία, πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, έρχονται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, ΤΑΠ (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), που θα ισχύουν από την 1η Γενάρη του επόμενου έτους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ