Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Διευρύνονται οι έρευνες για την τύχη του Κασόγκι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν χτες να διευρύνουν τις έρευνες και στην κατοικία του Σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη, Μοχάμαντ Οτάιμπι, μετά από σχολαστική συλλογή στοιχείων για την εξιχνίαση της «εξαφάνισης» του Σαουδάραβα αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζαμάλ Κασόγκι, στο κτίριο του προξενείου, επί περίπου εννιά ώρες. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Σαουδάραβας πρόξενος εγκατέλειψε το απόγευμα της Τρίτης την Τουρκία επιστρέφοντας εσπευσμένα στη χώρα του.

Αξιωματούχος των τουρκικών αστυνομικών αρχών είπε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» πως υπάρχουν «στοιχεία» που δείχνουν πως ο Κασόγκι φονεύτηκε στο προξενείο, αποφεύγοντας άλλες λεπτομέρειες. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία «δεν έχει λάβει (ακόμη) μια ομολογία» από τη Σαουδική Αραβία για την εξαφάνιση του Κασόγκι, αλλά πρόσθεσε πως περιμένει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο, που αναμένεται σήμερα στην Αγκυρα, θα φέρει «νέες πληροφορίες από το Ριάντ». Είπε ότι η Τουρκία μπορεί να ανακρίνει αξιωματούχους στο σαουδαραβικό προξενείο αν υπάρξει ανάγκη και ότι «είναι ευθύνη του γραφείου του επικεφαλής εισαγγελέα να αποφασίσει ποιον θα ανακρίνει ή τι ερωτήσεις θα κάνει...». Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου CNN, που μετέδιδε πως είναι θέμα χρόνου η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας να ανακοινώσει το θάνατο του Κασόγκι στη διάρκεια «ανάκρισης που δεν πήγε καλά», ο Τσαβούσογλου απάντησε πως οι ανακρίσεις δεν γίνονται στα προξενεία αλλά στα γραφεία εισαγγελέων...

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο, που συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία των συζητήσεων που είχε χτες για ώρες στο Ριάντ. Αντίθετα, ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα μονάρχη για την «εξονυχιστική, διαφανή και έγκαιρη έρευνα» που διενεργούν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τη διαλεύκανση της τύχης του Τζ. Κασόγκι. Οι φιλοφρονήσεις Πομπέο στη σαουδαραβική μοναρχική κυβέρνηση δεν ικανοποίησαν Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς βουλευτές του Κογκρέσου, που χαρακτηρίζουν τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν «μπάλα κατεδάφισης» και σχεδόν αποκλειστικό υπεύθυνο για την εξαφάνιση του Κασόγκι.

Στην έδρα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη η επικεφαλής του οργανισμού, Μισέλ Μπασελέτ, ζήτησε άρση της διπλωματικής ασυλίας Σαουδαράβων που σχετίζονται με το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενη τη «Σύμβαση Προξενικών Σχέσεων της Βιέννης» του 1963. Στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζ. Ι. Λε Ντριάν προειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία για «πιθανές συνέπειες» σε περίπτωση που αποδειχθεί η δολοφονία Κασόγκι στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Από την άλλη, η σαουδαραβική μοναρχία απειλεί με αντίποινα αν της επιβληθούν κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ