Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Σολομώντεια» λύση αναζητεί η Μέι...

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Εν μέσω «συμπληγάδων» από την ΕΕ και ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος βρίσκεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε χτες την Μέι να γίνει «πιο δημιουργική» και να δείξει «ελεύθερο πνεύμα» ώστε να «λύσει τον γόρδιο δεσμό» που έχει να κάνει με τα δύσκολα ζητήματα που προκαλεί η διαπραγμάτευση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Παράλληλα, τόνισε πως δεν βλέπει «λόγους αισιοδοξίας».

Παραμονές της Συνόδου Κορυφής στο Λουξεμβούργο, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι πολλοί από τους όρους του «διαζυγίου» με τη Βρετανία έχουν συμφωνηθεί, αναφέροντας μεταξύ αυτών τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσει το Λονδίνο για το Brexit. Τόνισε δε ότι παραμένουν «σημαντικές διαφορές» κυρίως για τα σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας και τις μελλοντικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών.

Χτες επίσης, βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησής της, κατά το τρίωρο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε η ίδια το πρωί, της ζήτησαν να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να διατηρήσει σθεναρή στάση.

Πιέσεις άσκησαν και ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών της ΕΕ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τόνισε πως «είναι απαραίτητο» να γίνει προετοιμασία για την ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκρινε ότι είναι εφικτό να υπάρξει «πρόοδος» στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας ότι το Παρίσι είναι «έτοιμο», έχει «προετοιμαστεί» για «όλα τα σενάρια».

Τα περιθώρια ελιγμών ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι στενά και οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας πριν από το τέλος του μήνα προβάλλουν κάτι παραπάνω από ισχνές.

Σήμερα, οι ηγέτες των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών της ΕΕ θα ακούσουν την Μέι να παρουσιάζει τη θέση της για το Brexit προτού οι ίδιοι συζητήσουν μεταξύ τους πώς να προχωρήσουν κατά τη διάρκεια του δείπνου της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, θα ενημερωθούν από τον Μισέλ Μπαρνιέ και από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, για τις προετοιμασίες στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας το Μάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίπτει το βρετανικό αίτημα για νέα διαπραγμάτευση η ΕΕ(2021-02-12 00:00:00.0)
Παρατείνονται τα παζάρια(2019-10-12 00:00:00.0)
«Αποφασίστε τι θέλετε!» λέει ο Μπαρνιέ στους Βρετανούς(2019-03-01 00:00:00.0)
Παζάρια για μετά το Brexit δέχεται ο Μπαρνιέ(2019-02-05 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων(2018-02-10 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» οι κόντρες και τα δύσκολα παζάρια(2017-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ