Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ που περιόδευσε στην περιοχή το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Καραθανασόπουλο, συνάντησε αρκετούς από αυτούς να καθαρίζουν τα ισόγεια καταστήματά τους από τις λάσπες, να προσπαθούν να διαλέξουν ορισμένα από τα εμπορεύματα ή τις οικοσκευές που ενδεχομένως να μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν.
Τα αποτελέσματα από την υπερχείλιση του χειμάρρου στην είσοδο του Βραχατίου είναι ακόμη εμφανή, αφού οι λάσπες καλύπτουν τους δρόμους και τις άκρες των πεζοδρομίων, άνθρωποι με λάστιχα και σκούπες στα χέρια προσπαθούσαν ακόμη να καθαρίσουν...
Η καταγραφή των ζημιών στα σπίτια από τα αρμόδια συνεργεία δήμου και περιφέρειας ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί, ενώ για τα καταστήματα δεν είχε ακόμη ξεκινήσει τη μέρα της περιοδείας. Σε πιο δεινή κατάσταση βρίσκονται οι καταστηματάρχες που εργάζονταν κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών και που σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον «Ριζοσπάστη», έχασαν εμπορεύματα αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ ο καθένας.
«Δεν μας έφταναν οι φόροι, οι ασφαλιστικές εισφορές, η πτώση του τζίρου, μας χτύπησαν και οι πλημμύρες», έλεγαν οι καταστηματάρχες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ |
Ανάλογη είναι η κατάσταση για το κομμωτήριο της Κατερίνας Μασούρη, που πριν από λίγο διάστημα το είχε ανακαινίσει: «Το νερό έφτασε τα 50 εκατοστά μέσα στο μαγαζί» μας λέει και συνεχίζει: «Καταστράφηκε η επίπλωση που είχα, πιστολάκια και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, βαφές και αναλώσιμα είδη κομμωτηρίου. Πριν από λίγους μήνες είχαμε τελειώσει την ανακαίνιση του καταστήματος, με κόστος γύρω στις 15.000 ευρώ. Τώρα πρέπει ουσιαστικά να φτιάξουμε το μαγαζί από την αρχή. Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς θα μπορέσουμε να συνέλθουμε από αυτήν την καταστροφή...».
Λίγα μέτρα πιο κάτω, βρίσκεται το σπίτι του Γιώργου Λιούτρη, επαγγελματία αγρότη, που η πλημμύρα προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στο σπίτι του αλλά και στο μικρό θερμοκήπιο που έχει προς την παραλία του Βραχατίου. Ο ίδιος κάλεσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ για να δείξει τους πλημμυρισμένους χώρους στο σπίτι του, αλλά και να εξηγήσει αυτό που, όπως είπε, είναι «το αυτονόητο»: «Ηρθαν να εγκαινιάσουν καινούρια εθνική οδό οι σημερινοί κυβερνώντες και καινούρια σιδηροδρομική σύνδεση οι προηγούμενοι. Κανένας όμως από αυτούς δεν νοιάστηκε για το αν τα έργα που φτιάχνουν θα συνοδεύονται και από τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά. Ετσι όπως προχώρησαν την κατασκευή του δρόμου και του σιδηρόδρομου, ήταν βέβαιο ότι με μια μεγάλη βροχή θα πλημμυρίσει το Βραχάτι...».
Να διεκδικήσουν πλήρη καταγραφή και αποζημίωση κάλεσε τους κατοίκους του Βραχατίου ο Ν. Καραθανασόπουλος |
Μετά το τέλος της περιοδείας, ο Ν. Καραθανασόπουλος μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων του Κιάτου, όπου τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΚΚΕ για την ανάδειξη του προβλήματος σε επίπεδο Κοινοβουλίου και τη διεκδίκηση λύσεων, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες την υπόθεση στα χέρια τους. Πρέπει να «στηθούν» Επιτροπές Αγώνα για τη διεκδίκηση άμεσης καταγραφής και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και στην αγροτική παραγωγή. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση στις υποδομές που καταστράφηκαν όπως το οδικό δίκτυο, τα δίκτυα ύδρευσης κ.λπ. Να οργανωθεί η πάλη για τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και κύρια να συγκεντρώσουν δυνάμεις και να παλέψουν για έναν δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Κατέρρευσε ο παραλιακός δρόμος στο Κιάτο |
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στο Κιάτο |
Υπενθύμισε ακόμη ότι την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει σαφείς κατευθύνσεις σχετικά με την έγκριση έργων υποδομών, «στη βάση υπολογισμού κόστους - οφέλους δηλαδή το τι κέρδος αφήνει για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Με αποτέλεσμα ακόμη και για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας να βάζει ως προτεραιότητα την προστασία των στρατηγικών για το μεγάλο κεφάλαιο υποδομών, των μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων και ξενοδοχειακών μονάδων, γιατί όπως λένε αυτά έχουν μεγαλύτερο κόστος αποζημίωσης. Την ίδια ώρα το σπίτι του φτωχού, η καλλιέργεια η αγροτική, πηγαίνει στις ελληνικές καλένδες και λέει όποιος μπορεί ας πάει να κάνει ιδιωτική ασφάλιση, μεταφέροντας δηλαδή το κόστος αυτό στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων».
Καταλήγοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «ο λαός δεν πρέπει να είναι μοιρολάτρης και να βολευτεί με ψίχουλα της αποζημίωσης που θα του δώσουν για τα σπίτια και τα μαγαζιά που πλημμύρισαν, που δεν καλύπτουν τις ζημιές. Πρέπει να οργανωθεί η πάλη, να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα, να διευρύνουμε αυτήν την Επιτροπή, διεκδικώντας άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100%. Πρέπει επίσης να απαιτηθεί από την τοπική διοίκηση και την κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα που να προστατεύουν από τα ακραία φαινόμενα, δίχως να βολευόμαστε με ημίμετρα. Διεκδικώντας συνολικά το δικαίωμά μας στη ζωή και ζωή με αξιοπρέπεια. Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ο λαός να οργανώσει την πάλη του και να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ».