Σάββατο 13 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 14 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κατάσταση στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Οι εικόνες ντροπής για το πώς ζουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, στη Μόρια και τα άλλα κολαστήρια των νησιών του Αιγαίου, καθώς και οι επιπτώσεις στη ζωή των μόνιμων κατοίκων, επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ που, από την αρχή, ήταν αντίθετο με αυτά τα κέντρα, όπως και με τη συμφωνία ΕΕ - κυβέρνησης - Τουρκίας που διαμόρφωσε αυτήν την κατάσταση.

Η μόνη λύση είναι να κλείσουν η Μόρια και όλα τα hot spots των νησιών, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπείς και δημόσιες δομές φιλοξενίας, με προτεραιότητα στους ανηλίκους, γενικά στις λεγόμενες «ευάλωτες» ομάδες, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Ολες οι διαδικασίες κατάθεσης των αιτημάτων τους να γίνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η μεταφορά ενός μικρού ποσοστού ανθρώπων, που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, είναι ημίμετρο προσωρινής εκτόνωσης, αλλά και συντήρησης της κατάστασης, που λίγο αργότερα θα οδηγήσει στην ίδια βαρβαρότητα.

Συγχρόνως, αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών και στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, καθώς αναγκάστηκαν να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα, όταν - πάλι με τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - έκλεισαν τα σύνορα προς άλλες χώρες της ΕΕ. Μεταξύ αυτών υπάρχουν χιλιάδες, ακόμη και ασυνόδευτα παιδιά, που δικαιούνται να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία και παραμένουν χωρισμένοι, εξαιτίας των παζαριών της ελληνικής με τη γερμανική κυβέρνηση. Επιπλέον, η κυβέρνηση - επικαλούμενη την ανάγκη να ξεμπλοκάρουν οι οικογενειακές επανενώσεις - υπέγραψε με τη Γερμανία συμφωνία για να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα, με διαδικασίες εξπρές, οι αιτούντες άσυλο που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας, δηλαδή συμφώνησε στην αυστηρή εφαρμογή του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου, τον οποίο, στα λόγια, λέει ότι θέλει να αλλάξει.

Για να κρύψει από το λαό την ευθύνη της γι' αυτήν την κατάσταση, εκφωνεί «φιλιππικούς» περί δήθεν ανθρωπιστικής αντιμετώπισης των προσφύγων και μεταναστών, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας στον ΟΗΕ, όπου μάλιστα βραβεύθηκε.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα, ότι δήθεν αντιπαρατίθενται οι δυνάμεις του σκότους και του εθνικισμού, με τις δυνάμεις «της προόδου και του ανθρωπισμού». Κρύβει ότι όλοι αυτοί μαζί ψήφισαν στην ΕΕ την ακόμη μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα, με την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του FRONTEX, τη δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων», δηλαδή περισσότερες «Αμυγδαλέζες» και «Μόριες», αλλά και «πλατφορμών αποβίβασης», δηλαδή στρατοπέδων συγκέντρωσης σε τρίτες χώρες.

Η κριτική, που ασκούν η ΝΔ και οι άλλες δυνάμεις στην κυβέρνηση, επικεντρώνεται κυρίως σε διαχειριστικά ζητήματα, όπως αυτό της διαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ. Ολοι τους συμφωνούν στο μεγάλο σκάνδαλο, που είναι η ανάθεση της στέγασης και σίτισης των προσφύγων, της ευθύνης ακόμη και για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, σε ιδιώτες, είτε αυτοί είναι κλασικοί επιχειρηματίες είτε καμουφλαρισμένοι με το μανδύα των ΜΚΟ. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν κακές συνθήκες εργασίας και για τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες Ασύλου και Υποδοχής, γενικά στους καταυλισμούς των προσφύγων και στις δομές των ΜΚΟ. Συμφωνούν στο να δαπανώνται λιγότερα από 5 ευρώ για όλα τα ημερήσια γεύματα ενός «φιλοξενούμενου» πρόσφυγα. Συμφωνούν στα κάτεργα εργασίας των μεταναστών εργατών γης και άλλων τομέων της οικονομίας.

Το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι η κυβέρνηση, με την ουσιαστική συμφωνία και των άλλων κομμάτων, συμμετέχει σε όλους τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που ευθύνονται για τη μεγάλη έξαρση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη βάση εφόρμησης για τις επεμβάσεις, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας. Στην πραγματικότητα, για χάρη του ελληνικού κεφαλαίου.

Επομένως, η πάλη του ελληνικού λαού και των προσφύγων και μεταναστών, μαζί με τα αιτήματα άμεσης ανακούφισης από τα μεγάλα προβλήματα, πρέπει να βρίσκεται σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, αλλά και με το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά φτώχεια, πολέμους, πρόσφυγες και μετανάστες.


Λίνα ΚΡΟΚΙΔΗ
Υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ