Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Κινητοποίηση για την προστασία ελεύθερου χώρου από τα μονοπώλια

Δυναμική απάντηση έδωσαν χτες κάτοικοι, συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς του Περάματος στους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά, όπως η «Cosco», να αρπάξουν και τον τελευταίο ελεύθερο χώρο της περιοχής, προκειμένου να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Το συναγερμό σήμανε έγγραφο της «Cosco» προς τις λιμενικές αρχές γνωστοποιώντας ότι στις 9 Οκτώβρη, δηλαδή χτες, θα προχωρούσε στο γκρέμισμα του τεράστιου τοίχου που χωρίζει τον εμπορευματικό σταθμό (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού από την πόλη, προκειμένου να συμπεριλάβει στο ΣΕΜΠΟ και τμήμα της παραλιακής περιοχής Αρμός, όπου βρίσκονται αλιευτικό καταφύγιο, χώρος περιπάτου, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Τα σχέδια των μονοπωλίων, τα οποία έχουν αβάντα την αντιλαϊκή πολιτική της «δίκαιης» ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έγιναν γνωστά το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, οπότε Συνδικάτα, η Ενωση Γονέων Περάματος, η Λαϊκή Επιτροπή, η Εστία της Γυναίκας (μέλος της ΟΓΕ), αλιευτικοί, αθλητικοί και εκπολιτιστικοί σύλλογοι έδωσαν το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού, οι οποίοι με κοινή τους ανακοίνωση διεκδικούν ακόμα ανάμεσα σε άλλα ο χώρος του Αρμού να αναπλαστεί με ευθύνη του κράτους και της δημοτικής αρχής και να παραδοθεί στο λαό του Περάματος χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Να βγουν εκτός οικιστικού ιστού τα καζάνια του θανάτου, τα οποία επαναλειτούργησαν από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της «Cosco» και ο χώρος τους να αποδοθεί στο λαό του Περάματος με απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημιώσεις, για να μετατραπεί με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε χώρο πράσινου και ανάσας. Πάλη για ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Από τα ξημερώματα χτες, Τρίτη, και μέχρι το μεσημέρι ο χώρος μπροστά στον τοίχο είχε γίνει τόπος συγκέντρωσης, ενώ πάνω στον τοίχο δέσποζε το «Ούτε σπιθαμή γης στο μονοπώλιο της "Cosco"».

Το «παρών» τους έδωσαν και μαθητές από τα Λύκεια της περιοχής, οι οποίοι μετέφεραν το δικό τους στίγμα γράφοντας στον τοίχο το σύνθημα: «Αυτό δεν θα περάσει, ο τοίχος δεν θα σπάσει». Η κινητοποίηση αυτή ήταν η πρώτη απάντηση. Κάτοικοι και φορείς δείχνοντας ότι είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση όρισαν ομάδες περιφρούρησης που θα παρευρίσκονται διαρκώς έτοιμες στο χώρο τις επόμενες μέρες.

Να προσέξει ο λαός τα επικίνδυνα επιχειρηματικά παιχνίδια

Αποκαλυπτικό για τη στάση της δημοτικής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ήταν το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ. Από τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος, Γ. Λαγουδάκης, προέκυψε ότι, από τη μία, η δημοτική αρχή, όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με την «Cosco» και παζάρευε την παραχώρηση του χώρου είτε με υπενοικίαση είτε με άλλες μορφές ανοίγοντας τις ορέξεις της «Cosco», χώρια οι δωρεές της «Cosco» προς το δήμο.

Από την άλλη, ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίστηκε να είναι τώρα αντίθετος με την παραχώρηση του Αρμού στην «Cosco». Σημειωτέον, ο δήμαρχος Περάματος συμμετείχε στη μεταβατική διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ, που είχε αποστολή την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού στο μονοπώλιο. «Περίεργη» ήταν και η στάση του αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος ξαφνικά εμφανίστηκε ενάντια συνολικά στην «επένδυση της "Cosco"» λέγοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο «να μην είναι αισιόδοξοι όσοι περίμεναν ανάπτυξη από το λιμάνι του Πειραιά με την επένδυση της "Cosco"...», η οποία βέβαια πριν, σύμφωνα με Περιφέρεια και κυβέρνηση, ήταν «ο πιλότος της δίκαιης ανάπτυξης».

Το «κερασάκι» σε αυτά ήταν η στάση και του υπουργού Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλη, στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε χτες το μεσημέρι με τον δήμαρχο Περάματος, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους των ιδιοκτητών των ναυπηγείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Ο υπουργός τούς προέτρεψε «να μην αποδεχτείτε» τις απαιτήσεις της «Cosco», προσθέτοντας ότι θα δώσει εντολή στο Λιμενικό να συνδράμει τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής.

Ξεσηκωμός και συστράτευση με το ΚΚΕ

«Κανένας δεν πρέπει να ξαφνιαστεί από αυτή την "αλλαγή" στάσης της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας», τονίζει ανάμεσα σε άλλα με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Περάματος του ΚΚΕ. «Σήμερα ο λαός - επισημαίνει - πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τα επικίνδυνα επιχειρηματικά "παιχνίδια" που εκτυλίσσονται και στο λιμάνι του Πειραιά με αφορμή τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Το λιμάνι του Πειραιά, πέρα από την επιδιωκόμενη κερδοφορία που επιζητά η "Cosco" από αυτό, αποτελεί τον "δρόμο εισόδου" της Κίνας προς την Κεντρική Ευρώπη διά μέσου των Βαλκανίων. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εγείρουν δεκάδες ζητήματα στα Βαλκάνια ώστε να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας και να ελέγξουν τη δραστηριότητα της Κίνας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει σημαιοφόρος των σχεδίων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ετσι και η όποια επένδυση και δραστηριότητα της Κίνας κρίνεται υπό το πρίσμα των συμφερόντων τα οποία έχει προτάξει σήμερα η κυβέρνηση».

Η Κομματική Οργάνωση καλεί το λαό σε ξεσηκωμό και σε συστράτευση με το ΚΚΕ για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια, στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που τους στηρίζει, με τη συναίνεση της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, για να μην παραχωρηθεί ούτε σπιθαμή στα μονοπώλια από το χώρο του Αρμού ο οποίος υποτίθεται ότι είχε εξαιρεθεί από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, ενώ προβάλλει το διεκδικητικό πλαίσιο των φορέων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ