Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13101

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με σφραγίδα ΗΠΑ

ΣΕΛ.  3

«Βαποράκι» στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή
  • Αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα ζήτησε η κυβέρνηση από τις ΗΠΑ!
  • Οι δημόσιες ομολογίες του υπουργού Αμυνας γεννούν ανησυχία για το τι άλλο είναι πιθανό να έχει συμφωνηθεί που δεν ανακοινώνεται
  • ΚΚΕ: Ο λαός να αντιπαλέψει τόσο την ίδια την κυβέρνηση όσο και τους σχεδιασμούς που υπηρετεί, βάζοντάς τον σε τεράστιους κινδύνους.
  • Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει τις παλιές και να φιλοξενήσει νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα μετέφερε στον Αμερικανό ομόλογό του ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με τον ίδιο «συζητήθηκαν πολλά ακόμα θέματα τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα».
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο επεμβάσεων και πολέμων, προωθώντας τη μόνιμη εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλο και Κάρπαθο.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπέρτατος κριτής

Ολα τα αλέθει ξανά τις μέρες αυτές ο μύλος της δικομματικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με στόχο να σταθούν καλύτερα στα πόδια τους οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και τα σχήματα για τον εγκλωβισμό του λαού.

Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες και τις φωνές, οι δυο τους δεν μπορούν να κρύψουν ότι υπέρτατος «κριτής» τους είναι το κεφάλαιο και οι απαιτήσεις του, οι «επενδυτές», οι «αγορές», και γι' αυτό σε τελευταία μοίρα και για τους δύο είναι οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Τα δύο τελευταία παραδείγματα - αφενός οι εξελίξεις στην οικονομία με αφορμή και τις τράπεζες, αφετέρου η περίπτωση της εξαγοράς από τη ΔΕΗ επιχείρησης ηλεκτρισμού στην ΠΓΔΜ - είναι χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι με τη στάση της υπονομεύει την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, ότι δημιουργεί ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν αφού ιμπεριαλιστικοί θεσμοί και «οίκοι αξιολόγησης» δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, ότι «επενδύει στην καταστροφή» για να πάρει το χρίσμα της αστικής διαχείρισης.

Ενώ η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα με βάση τη συνολικότερη κριτική τους προς την κυβερνητική πολιτική εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για διαχειριστική ανικανότητα, αναποτελεσματικότητα και τυχοδιωκτισμό, που φρενάρουν τη δυναμική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κρατώντας τη χώρα «εκτός αγορών».

Το «ζύγι» είτε έτσι είτε αλλιώς το κρατάνε οι «αγορές», οι στόχοι για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και προσέλκυση «επενδυτών», που σημαίνουν κόκκινο χαλί στους επιχειρηματικούς ομίλους, σάρωμα δικαιωμάτων, νέα επίθεση στο λαό.

Στην περίπτωση των τραπεζών, για παράδειγμα, δεδομένη είναι η ταύτισή τους ότι για να τροφοδοτήσουν αυτές ξανά με φρέσκο χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, χρειάζεται μια «ελεγχόμενη» όσο και γρήγορη διαδικασία, ώστε να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια, μεταξύ άλλων και με ένταση των εκβιασμών, των πιέσεων και των πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών, επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων.

Από κοινού έχουν διαμορφώσει και το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ ανοιχτά συζητάνε ότι σε περίπτωση που μπει το δίλημμα της εκ νέου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κρατικό χρήμα, πάλι ο λαός είναι αυτός που θα την πληρώσει.

Αλλά και στην περίπτωση της ΔΕΗ, ο «αχός» που σηκώνουν αφορά το αν ήταν ή όχι κερδοφόρα η επιχείρηση που εξαγόρασε, το αν η εξαγορά συνδέεται με τη συμφωνία με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Βολική σκανδαλολογία, για να κρύβεται ότι κριτήριο και των δύο είναι η «απελευθέρωση» του κλάδου, μέρος του οποίου είναι και το «άνοιγμα» της μετοχοποιημένης ΔΕΗ στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της «ενεργειακής διασύνδεσης» της περιοχής με την ΕΕ. Και εδώ κριτήριο δεν είναι οι μεγάλες δυνατότητες για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά τα σχέδια του κεφαλαίου για νέα πεδία κερδοφορίας, που για το λαό σηματοδοτούν ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια.

Ξανά και ξανά επιβεβαιώνεται ότι τη διαφορά για το λαό δεν μπορούν να την κάνουν τα κόμματα του κεφαλαίου, ακριβώς επειδή έχουν ως υπέρτατο κριτή τους τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τη διαφορά μπορούν να την κάνουν για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ο δικός τους οργανωμένος αγώνας, η ισχυροποίηση και η συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Για μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι

Πολύμορφη δράση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, στο πλαίσιο της χτεσινής απεργιακής κινητοποίησης. Το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους πρόβαλε το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.


ΣΕΛ.  9


ΧΙΟΣ
Παρέμβαση για τα φαινόμενα ρατσισμού σε βάρος προσφυγόπουλων

ΣΕΛ.  17
ΠΑΜΕ
Στα χέρια εργαζομένων και συνδικάτων η επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη

Ρεσιτάλ εργατοπατερισμού από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία στη χτεσινή συνεδρίαση της ΓΣΕΕ


ΣΕΛ.  11
ΚΚΕ
Η σημερινή ΕΡΤ πιστό αντίγραφο αυτής επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

ΣΕΛ.  8
ΠΓΔΜ
Οξυνση ανταγωνισμών ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή

ΣΕΛ.  4
«ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Νέες απαράδεκτες καταδίκες για συμμετοχή στα μπλόκα του 2013

ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org