Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Πλημμυροπαθών και διεκδικεί άμεσα μέτρα αποκατάστασης και ανακούφισης

Η απόφαση για τη συγκρότηση πάρθηκε κατά την προχτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου

Τεράστιες οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες
Τεράστιες οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες
Η συγκρότηση Επιτροπής Πλημμυροπαθών Βορειοκεντρικής Εύβοιας αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που διοργάνωσε προχτές ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα των πληγέντων και το πώς θα διεκδικήσουν την πλήρη αποκατάστασή τους από τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν.

Μετά τη σύσκεψη η νεοσυσταθείσα Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται: «Δεν ανεχόμαστε να μένουν η περιοχή μας, οι ζωές μας, το βιος μας παρατημένα στο έλεος όλων των καιρικών φαινομένων. Θα μπορούσαν πολλές από τις καταστροφές να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν παρθεί μέτρα και είχαν υλοποιηθεί έργα για την αντιπλημμυρική προστασία, το καθάρισμα και την εμβάθυνση του Κηρέα, των παραποτάμων και των ρεμάτων κ.λπ. Επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά ΤΩΡΑ χρειάζονται μέτρα!

(...) Μία βδομάδα μετά την καταστροφή ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των χωριών και των σπιτιών μας. Λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου, κύριου και αγροτικού, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε όλους τους στάβλους/αποθήκες/χωράφια μας ακόμα και για να καταγράψουμε τις ζημιές. Κλιμάκια κυβερνητικά και των τοπικών αρχών περιδιαβαίνουν, κάνουν συναντήσεις πίσω από την πλάτη μας ακόμα και σε υπουργεία, χωρίς να ακούνε τις ανάγκες μας. Ζώα που επιβιώσανε κοντεύουμε να τα χάσουμε από την πείνα γιατί οι ζωοτροφές μας καταστράφηκαν. Η καταστροφή με τη φωτιά στη Λίμνη και τα έργα που δεν έγιναν ποτέ, οι ρετσινάδες που αποζημιώθηκαν με ψίχουλα και καθυστερημένα, οι άνθρωποι στη Μάνδρα και στο Μάτι που ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις και έργα, όλα αυτά μας δείχνουν ότι τα παρακάλια και η αναμονή δεν ωφελούν σε τίποτα. Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι να ενώσουμε τη φωνή μας και να μην αφήσουμε την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές σε ησυχία μέχρι να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιβίωσή μας και την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας (...)

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Διεκδικούμε από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το δήμο, τον ΕΛΓΑ:

  • Εκτακτο επίδομα από την κυβέρνηση για τους πληγέντες ώστε να ανταποκριθούμε στις άμεσες ανάγκες επιβίωσης.
  • Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν 100% - χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους και χαράτσια στον ΕΛΓΑ - όλοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραγωγοί που έχουν υποστεί καταστροφή στην παραγωγή, στις αποθήκες, στα εργαλεία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ζώα και τις ζωοτροφές, στα μελίσσια κ.λπ.
  • Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές που υπάρχουν σε σπίτια (οικοσκευές), μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα οι δρόμοι, το αγροτικό δίκτυο, που έχουν κοπεί και καταστραφεί, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, η σύνδεση του ρεύματος με ευθύνη του κράτους. Να εκπονηθεί μελέτη για το συνολικό εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου.
  • Να υπάρξουν άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους (διάνοιξη και εμβάθυνση του Κηρέα, κατασκευή προστατευτικών τοιχίων, καθαρισμός παραποτάμων και ρεμάτων κ.ά.).
  • Να γίνουν άμεσα τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους.
  • Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να λειτουργήσουν άμεσα τα σχολεία του Μαντουδίου.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
  • Αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου και καθαρισμός των δασικών δρόμων για να έχουν πρόσβαση οι ρητινοκαλλιεργητές στη συλλογή της ρητίνης.
  • Καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών στους κάμπους της περιοχής Μαντουδίου.
  • Αντιπλημμυρικά έργα στήριξης των χωραφιών και επιχωμάτωση στα πραγματικά τους όρια των χωραφιών που έχουν παρασυρθεί.
  • Αναστολή πληρωμών των αγροτικών τιμολογίων της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Αναστολή πληρωμής του ΕΛΓΑ. Να πληρωθεί μετά την καταβολή των αποζημιώσεων».

Επίσης, σωματεία της περιοχής σε έκφραση εργατικής αλληλεγγύης, παρέδωσαν ποσότητες νερού για τους πληγέντες από τις πλημμύρες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα σωματεία από τις 4 Οκτώβρη ζήτησαν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας προκειμένου να του εκθέσουν τα ζητήματα, ότι στέκονται στο πλευρό των δίκαιων αιτημάτων του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου. «Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι ούτε με τον αντιπεριφερειάρχη καταφέραμε να μιλήσουμε ούτε να μας ορίσουν κάποια συγκεκριμένη συνάντηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ