Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προβληματισμοί για «αποδολαριοποίηση της οικονομίας»

ΜΟΣΧΑ.--

Το ενδεχόμενο της «αποδολαριοποίησης» της ρωσικής οικονομίας - ένα ζήτημα ιδιαίτερα σύνθετο - εξετάζουν τα Οικονομικά υπουργεία και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, ώστε οι συναλλαγές με τρίτες χώρες να γίνονται στα εθνικά τους νομίσματα. Παρόμοιες προτάσεις κάνει και η Κίνα και έχουν ακουστεί και από άλλες χώρες, στο όνομα της μείωσης της εξάρτησης από το αμερικανικό δολάριο. Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία δεν καθόλου απλή και απαιτεί και άλλες προϋποθέσεις ώστε να γενικευτεί. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Μαξίμ Ορέσκιν, σε δηλώσεις του εξήγησε: «Από την πλευρά μας, από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα παρουσιάσαμε ορισμένες προτάσεις. Πρόκειται για κίνητρα που καθιστούν τις συναλλαγές αυτού του είδους πιο αποτελεσματικές, πιο απλές και πιο βολικές για τις εταιρείες». Συμπλήρωσε πάντως ότι «για να είναι επωφελής από οικονομικής άποψης και αποτελεσματική, έχει σημασία να υπάρξει αμοιβαία ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών και να μειωθούν οι απώλειες που έχουν οι επιχειρήσεις και ο κόσμος όταν συναλλάσσονται με το εθνικό τους νόμισμα».

Επίσης, η ρωσική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να επιβάλει απαγορεύσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια, ωστόσο μελετά τρόπους για να μειωθεί η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η επισήμανση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι με την πολιτική της επιβολής κυρώσεων οι ίδιες οι ΗΠΑ υπονομεύουν το νόμισμά τους. Μιλώντας στη λεγόμενη Ρωσική Βδομάδα Ενέργειας και αναφερόμενος στις ενέργειες άλλων χωρών στην προσπάθεια να αντιπαρέλθουν τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, ο Πούτιν σημείωσε: «Μου φαίνεται ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας κάνουν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο ως παγκόσμιο - και στην πραγματικότητα το μοναδικό αποθεματικό - νόμισμα σήμερα, υπονομεύοντας την πίστη σ' αυτό ως παγκόσμιο εργαλείο». Και πρόσθεσε: «Είναι ένα τυπικό λάθος οποιασδήποτε αυτοκρατορίας - όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι τίποτα δεν θα συμβεί, ότι όλα είναι ισχυρά και σταθερά και ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες. Οχι, θα έρθουν, αργά ή γρήγορα».

Για τη δε στάση της ΕΕ απέναντι στην συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Πούτιν σχολίασε «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Επίσης, αξιοποιώντας τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται ανάμεσα σε κράτη της ΕΕ με τις ΗΠΑ, προέτρεψε «να μειωθεί η εξάρτησή της από τις ΗΠΑ». Το ίδιο μοτίβο χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ για «απεξάρτηση από τη Ρωσία». Η πραγματικότητα βεβαίως είναι ότι στο κυνήγι των καπιταλιστών για κέρδος, που ισοπεδώνει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και σπρώχνει σε επεμβάσεις και πολέμους, η κάθε αστική τάξη επιχειρεί να βγει κερδισμένη χτίζοντας τις συμμαχίες της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ