Δυναμική παρέμβαση των μεταλλεργατών έξω από τα δικαστήρια, όπου κατέθεταν οι υπόλογοι για το νέο έγκλημα στη Ζώνη
Οι εργατοτεχνίτες από τις 9 το πρωί είχαν αρχίσει να πολιορκούν το δικαστικό μέγαρο, για να «υποδεχτούν» τον χημικό Ναυτιλίας και «κολλητό» των εφοπλιστών Β. Παπαδόπουλο, ο οποίος για να εξυπηρετήσει τον εφοπλιστή Κουλουδρό, πλοιοκτήτη του «ΣΕΪΛΟΡ», έσπευσε, εκδίδοντας «γκαζ φρι», να πιστοποιήσει ότι το αμπάρι στο οποίο έγινε έκρηξη ήταν καθαρό, τον τεχνικό Ασφαλείας Βλαδίμηρο Βλατάκη, τον πλοίαρχο του πλοίου και τους εργολάβους Σαρρή και Δουλούδη. Οι πέντε από το Σάββατο βαρύνονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο σε βαθμό κακουργήματος, ενώ από χτες ο εισαγγελέας, που έχει αναλάβει την υπόθεση Γρ. Πεπόνης, τους απέδωσε και νέες κατηγορίες, που αφορούν στην κακουργηματική έκρηξη, εμπρησμό, ενώ, ειδικά για τον Β. Παπαδόπουλο, απήγγειλε την κατηγορία της ψευδούς πιστοποίησης κατά συρροή.
Οι κατηγορούμενοι έφτασαν με οχήματα του Λιμενικού και της Αστυνομίας στα δικαστήρια στις 10.30 το πρωί. Στη θέα τους, οι εργατοτεχνίτες δυνάμωσαν τα συνθήματά τους, απαιτώντας ταυτόχρονα: «Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών». Οι κατηγορούμενοι, τους οποίους συνόδευε ισχυρή αστυνομική δύναμη, οδηγήθηκαν στον πρώτο όροφο του κτιρίου, όπου βρίσκεται το γραφείο του ανακριτή. Οι απολογίες τους, ωστόσο, άρχισαν μετά τις 3 το μεσημέρι, επειδή, όπως ειπώθηκε από τους δικηγόρους τους, δεν ήταν «σε καλή ψυχολογική κατάσταση». Οι απολογίες συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ. Ως αργά, παρέμεναν έξω από τα δικαστήρια συγκεντρωμένοι και οι εργατοτεχνίτες.
Οι οικογένειες των 5 θυμάτων, μαζί με τον δικηγόρο τους Παναγιώτη Σαμπουτζάκη και συνδικαλιστική αντιπροσωπεία από τα σωματεία της Ζώνης επισκέφτηκαν τον ανακριτή, πριν αρχίσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο δικηγόρος των οικογενειών αναφέρθηκε στους καθαρισμούς που γίνονται αυθαίρετα πάνω στο καράβι με την ανοχή των λιμενικών, παρά την εντολή του εισαγγελέα να μην πειραχτεί τίποτα πάνω στο πλοίο και σημείωσε ότι «αμφιβάλλουμε για την αξιοπιστία των ερευνών». Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ανακριτή, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης, είπε προς τους συγκεντρωμένους πως «ο ανακριτής μας δήλωσε ότι θα εξετάσει όλα τα στοιχεία, θα τα εκτιμήσει και θα κάνει ό,τι πρέπει. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να παρθούν μέτρα ασφαλείας στη Ζώνη».
Οι οικογένειες χτες κατέθεσαν και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση της πλοιοκτήτριας εταιρίας του εφοπλιστή, την κατάσχεση του «ΣΕΪΛΟΡ» και την απαγόρευση του απόπλου του μέχρι την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών. Επίσης ενημέρωσαν τον ανακριτή ότι όρισαν και τεχνικούς συμβούλους, οι οποίοι από σήμερα θα αρχίσουν τις έρευνές τους. Πρόκειται για τους χημικούς Ναυτιλίας Παναγιώτη Ευμορφόπουλο και Σίμο Σαρβανίδη.