Η διοίκηση εκβιάζει, ενώ το δικαστήριο κήρυξε την κινητοποίηση παράνομη
Την απόφασή τους να διεκδικήσουν αγωνιστικά λύσεις στα προβλήματά τους, διατράνωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας, με την καθολική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το σωματείο τους.
Παράλληλα, αγνόησαν τον επί της ουσίας ωμό εκβιασμό που επιχείρησε η διοίκηση της «Αττικό Μετρό» χτες τα ξημερώματα, διαμηνύοντάς τους εγγράφως ότι προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημά τους για την κατάρτιση μισθολογίου, με ισχύ από 1η Γενάρη 2002, αντί της 1ης Ιούνη 2002, υπό τον όρο ότι θα αναστείλουν την κινητοποίησή τους.
Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, που αριθμεί περίπου 450 μέλη, συνεδρίασε εκτάκτως χτες το πρωί και αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά η απεργία και να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να καθοριστεί η παραπέρα στάση του κλάδου, μετά τις τελευταίες εκβιαστικές εξελίξεις από την πλευρά της διοίκησης.
Ετσι, επί της ουσίας «έπεσε στο κενό» ο εκβιασμός της διοίκησης, ενώ άνευ αντικρίσματος έμεινε και η απαγορευτική απόφαση του δικαστηρίου (κήρυξε την απεργία παράνομη μετά από προσφυγή της διοίκησης), η οποία κοινοποιήθηκε, όταν ήταν σε εξέλιξη η γενική συνέλευση των εργαζομένων.
Πάντως, η πλειοψηφία του ΔΣ Σωματείου εμφανίστηκε στη γενική συνέλευση σύμφωνη με την πρόταση της διοίκησης της επιχείρησης για την υπογραφή 2ετούς ΣΣΕ, με αύξηση μισθών 4,5% και την κατάρτιση μισθολογίου, με ισχύ από την 1η Γενάρη 2002. Αντίθετα, η πρόταση της μειοψηφίας ήταν να απορριφθεί η πρόταση της διοίκησης της εταιρίας και να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με αιτήματα: Τη χορήγηση του 10% σε όλους τους εργαζόμενους. Την αναδρομική καταβολή από την 1η Γενάρη 2001, του διορθωτικού ποσού των 10.000 δρχ. το μήνα στους ήδη καταβαλλόμενους μισθούς, με εξαίρεση όσους έλαβαν επιλεκτικές αυξήσεις. Τη χορήγηση 110 ρεπό, από 107 που είναι σήμερα. Την απάλειψη του άρθρου 16, που αφορά τις εγκυμονούσες.
Η συνέλευση συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ.
Οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας διεκδικούν: Την κατάρτιση και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, βαθμολογίου και κανονισμού εργασίας. Την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, την επαγγελματική κατοχύρωση με την κατάργηση της πολυειδικότητας, καλύτερες αμοιβές και γενικότερα τη ρύθμιση των όρων και των ωρών εργασίας. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας εργάζονται καθημερινά εξαντλητικά ωράρια (10 - 12 ώρες), δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο και κάθε εργαζόμενος εργάζεται όπου κρίνουν οι προϊστάμενοι, ενώ στην εταιρία εφαρμόζεται και η μερική απασχόληση.
Για τις συνθήκες εργασίας στο μετρό, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι πίσω από τη βιτρίνα και την πολυτέλεια, κρύβεται στην ουσία ο εργασιακός μεσαίωνας που έχει επιβάλει η διοίκηση.
Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του μετρό εκφράζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, καταγγέλλοντας παράλληλα τη διοίκηση της εταιρίας για εκβιαστική τακτική και αντεργατική πολιτική.