Εκτός από αυτά τα σχέδια ήδη η κυβέρνηση προωθεί σε πολλά επίπεδα την απαλλαγή του κράτους από αυτήν την ελάχιστη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων. Ετσι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς και πρώην υφυπουργός Εργασίας Ν. Φαρμάκης υπέγραψαν κοινή απόφαση με την οποία αυξάνονται από 8,7-25% τα νοσήλια (βλέπε και Πίνακα 1) που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία στις ιδιωτικές κλινικές (ΦΕΚ 1372/ 18.10.2001). Πρόκειται για μια απόφαση που επιβαρύνει κάθε χρόνο με 10 δισ. δραχμές τα ασφαλιστικά ταμεία και μόλις με 2,2 δισ. δραχμές τον κρατικό προϋπολογισμό για τους ασφαλισμένους τους δημοσίου.
Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 15.600 ιδιωτικές κλινικές -«μικρομεσαίου» μεγέθους- που στη συντριπτική τους πλειονότητα συνεργάζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση κρατώντας το νοσήλιο σε χαμηλά επίπεδα βολεύτηκε και η ίδια με χαμηλές δαπάνες στον ιδιωτικό τομέα για κάλυψη υγειονομικών υπηρεσιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις προσβάλουν τον άρρωστο. Ετσι τώρα, με αυτό που κάνει, κάνει μια «ένεση» σε αυτές τις κλινικές αλλά και αυτό το βάρος το μεταθέτει στα ασφαλιστικά ταμεία.
Από τις πολλές δηλώσεις που έγιναν χτες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σημειώνουμε -για πολλούς λόγους - τη δήλωση του Τ. Αντωνόπουλου, προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στο «Σκάι 100,4»: «Αυτό που πάει να γίνει είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Για φανταστείτε το Λαϊκό Νοσοκομείο το απόγευμα να σφύζει από ζωντάνια - με την καλή έννοια το λέω - και να έρχεται η πρωτοβάθμια υγεία και να ανακατεύεται με την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας που είναι ένα έμφραγμα επί παραδείγματι... Στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ τα ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία και να το πάρει χαμπάρι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση: Ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, τρίζουν τα κόκαλα του αείμνηστου Γεννηματά γιατί από εκεί ερχόμαστε όλοι... Χωρίζει τους ασθενείς σε έχοντες και κατέχοντες.
Με την καραμέλα της εξυγίανσης και της διαφάνειας προσπάθησαν χτες στελέχη της κυβέρνησης να δικαιολογήσουν την επιχείρηση εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας.
Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο Χρ. Πρωτόπαπας ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν για το χαράτσι στα απογευματινά ιατρεία. «Το μέτρο αυτό αποβλέπει στη διαφάνεια και στην εξυγίανση» υποστήριξε ο Χρ. Πρωτόπαπας. Και όταν οι δημοσιογράφοι επέμεναν ότι αυτά τα ποσά δεν μπορούν να τα πληρώσουν οι συνταξιούχοι ο Χρ. Πρωτόπαπας μίλησε για εκείνον που θα χτυπήσει κάποιο απόγευμα και ως επείγον περιστατικό θα εξυπηρετηθεί στην εφημερία του νοσοκομείου.
«Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση είναι ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα», υποστήριξε ο νέος υφυπουργός Υγείας Εκτορας Νασιώκας μιλώντας χτες στον «Πλάνετ 104,5».
Ενώ όταν ρωτήθηκε ότι η επίσκεψη αυτή δεν καλύπτεται από τα περισσότερα ταμεία ο Εκτ. Νασιώκας απάντησε: «Πιστεύω ότι και αυτό με τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα μπορούν να το δουν και να το καλύπτει. Το κρίσιμο όμως θέμα δεν είναι αν το καλύπτει. Είναι ότι εξυγιαίνει και φέρνει στην επιφάνεια, στο φως της ημέρας υπόγειες συναλλαγές και διαδρομές».
Πίσω από την αναφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος κρύβεται το σπουδαιότερο μέρος των κυβερνητικών σχεδίων. Ηδη στο νόμο για τις προμήθειες των νοσοκομείων έχει περάσει διάταξη με την οποία επιτρέπεται η διεξαγωγή των εργαστηριακών εξετάσεων των ασφαλιστικών εταιριών και με ειδικό τιμολόγιο στη διάρκεια των απογευματινών ιατρείων. Γιατί λοιπόν να μη θεσπίσει τις επισκέψεις για όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση;
Ο Ν. Κακλαμάνης, βουλευτής της ΝΔ, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την αναλγησία της κυβέρνησης που διαχωρίζει τους πολίτες στις κατηγορίες των εχόντων και μη εχόντων και δηλώνει ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει άμεσα αυτή τη ρύθμιση.
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ με ανακοίνωσή του υιοθετεί το προκάλυμμα της κυβερνητικής απόφασης περί ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων εντούτοις όμως καλεί την κυβέρνηση να μην προωθήσει την απόφαση για τα απογευματινά ιατρεία.