Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ερχονται και ρωσικοί πύραυλοι «S-300» έως τα μέσα Οκτώβρη

Μετά τη συντριβή ρωσικού αεροσκάφους έπειτα από ισραηλινή επίθεση στη Λαττάκεια, αναβάθμιση των ρωσικών στρατιωτικών εξοπλισμών και όξυνση της κόντρας με ΗΠΑ και Ισραήλ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Στο κόκκινο» ανεβαίνει το θερμόμετρο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στη Συρία, μετά την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας να αναπτύξει στη Συρία το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα «S-300» μέσα στο επόμενο 15ήμερο, να παραχωρήσει στις δυνάμεις της συριακής αεράμυνας βελτιωμένα συστήματα ελέγχου «που διαθέτει μόνο ο ρωσικός στρατός» και να ξεκινήσει σύντομα παρεμβολές στις δορυφορικές και ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που έχουν πλοία και μέσα στα ανοικτά των συριακών ακτών (όπου με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμμετέχει και ελληνική φρεγάτα).

Η αφορμή για αυτήν τη σημαντική ποιοτική αναβάθμιση των ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων στη Συρία δόθηκε μετά από την κατάρριψη ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους τύπου «IL-20» το βράδυ της 17ης Σεπτέμβρη, έπειτα από αεροπορική επιδρομή μαχητικών «F-16» της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, που προκάλεσε το θάνατο 15 Ρώσων στρατιωτικών. Το έναυσμα δόθηκε παράλληλα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια υψηλόβαθμων Ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματούχων να δώσουν «πειστικές εξηγήσεις» στη Μόσχα για τη συντριβή του «IL-20». Κυρίως γιατί τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ρωσικός στρατός φάνηκε να επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση, πως δηλαδή οι σκόπιμα επικίνδυνοι ελιγμοί των ισραηλινών αεροσκαφών πίσω από το ρωσικό «IL-20» προκάλεσαν την κατάρριψή του από πύραυλο της συριακής αεράμυνας.

Αμερικανο-ισραηλινές αντιδράσεις

Στο άκουσμα ανάπτυξης των ρωσικών πυραύλων «S-300» σε στρατηγικές περιοχές της Συρίας (πέρα από τις εκεί ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που φυλάσσονταν εδώ και καιρό με συστήματα «S-300» και «S-400»), αντέδρασαν έντονα Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Στη Ν. Υόρκη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον χαρακτήρισε την απόφαση της Μόσχας «μεγάλο σφάλμα που θα προκαλέσει μεγάλη κλιμάκωση» και συνέστησε στη ρωσική κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε πως θα το συζητήσει τις επόμενες λίγες μέρες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με την ελπίδα πως θα καταφέρει να ματαιώσει αυτό το σχέδιο...

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ενημερώθηκε τηλεφωνικά προχτές βράδυ από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάπτυξη των ρωσικών προηγμένων αντιπυραυλικών συστημάτων, δήλωσε πως «η παροχή προηγμένων συστημάτων όπλων σε ανεύθυνους παράγοντες θα αυξήσει τους κινδύνους στην περιοχή». Ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει «να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τα συμφέροντά του».

Και άλλες «ζώνες ασφαλείας» θέλει ο Ερντογάν

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν να απειλεί με κλιμάκωση της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, λέγοντας ότι θα επεκτείνει τις «ζώνες ασφαλείας και πέραν της ανατολικής όχθης του Ευφράτη», ώστε να αντιμετωπίσει Κούρδους μαχητές των δυνάμεων «YPG», που για την Τουρκία θεωρούνται «τρομοκρατικές» και «παρακλάδι του ΡΚΚ». Σε άρθρο που έγραψε στη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» ο Τούρκος ηγέτης, τόνισε: «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η εξαιρετική στήριξη που δόθηκε πρόσφατα, ιδίως από τις ΗΠΑ, στις δυνάμεις YPG και PYD, συνεχίζεται. Τέτοιου είδους ενέργειες, που προκαλούν πλήγμα στις ισορροπίες στην περιοχή και την ειρήνη μεταξύ των λαών, πρέπει να σταματήσουν». Επιπλέον, επανέλαβε ότι η Τουρκία δίνει «μεγάλη σημασία» στην «απελευθέρωση» περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων «YΡG» και των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες διαβουλεύσεις για τη μοιρασιά(2021-02-20 00:00:00.0)
Ασταμάτητα διπλωματικά παζάρια και στρατιωτική κινητικότητα(2018-09-29 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση από Ισραήλ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ(2018-09-22 00:00:00.0)
Ισραηλινο-ρωσικές διαπραγματεύσεις για την «επόμενη μέρα»(2018-07-24 00:00:00.0)
Εντείνονται οι εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων...(2018-03-30 00:00:00.0)
Δύσκολο παζάρι στη Γενεύη(2017-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ