Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυνισμός

Για όσους από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σοκαρίστηκαν τάχα από τις κυνικές δηλώσεις Τσίπρα - Τσακαλώτου ότι οι σημερινοί 70άρηδες θα έχουν πεθάνει σε μερικά χρόνια και ότι δεν θα «επιβαρύνουν» πλέον οικονομικά το σύστημα, τους θυμίζουμε ότι ο ίδιος κυνισμός διατρέχει όλες τις «μελέτες» της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κ.τ.λ.) για τα ασφαλιστικά συστήματα, όπου τα «μοντέλα» που χρησιμοποιούν στις προβλέψεις τους, αξιοποιούνται για τη νομιμοποίηση των αντιασφαλιστικών μέτρων που προτείνουν. Για το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τις κυβερνήσεις του, οι συνταξιούχοι είναι «βάρος» για τα δημοσιονομικά, από το οποίο προσπαθούν να απαλλαγούν με κάθε τρόπο, είτε με τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση των συστημάτων ασφάλισης και σύνταξης, είτε με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είτε με τη μείωση των συντάξεων, είτε με την παραμονή στην εργασία των ήδη συνταξιούχων. Η κυβέρνηση και όσοι τώρα της καταλογίζουν «αναλγησία» για τους σημερινούς συνταξιούχους, έχουν αυτές τις «μελέτες» για «ευαγγέλιο» στις αντιασφαλιστικές τους μεταρρυθμίσεις, αφαιρώντας το ένα μετά το άλλο τα δικαιώματα παλιών και νέων συνταξιούχων, καταδικάζοντάς τους στη μίζερη ζωή, σε στερήσεις και ανέχεια. Ας αφήσουν λοιπόν και οι μεν και οι δε τα κροκοδείλια δάκρυα για τους συνταξιούχους, που έχουν αποδείξει ότι δεν χαμπαριάζουν ούτε από απειλές ούτε από καλοπιάσματα και αυτήν την περίοδο βρίσκονται ξανά σε φάση προετοιμασίας νέων κινητοποιήσεων.

Δυο κόσμοι

Είναι εμφανής η προσπάθεια που κάνει τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ να στοιχειοθετήσει «θεωρίες» για τους «δυο κόσμους»: Αυτόν που ο ίδιος λέει ότι εκπροσωπεί, της «προόδου» και της «ανάκαμψης με την κοινωνία όρθια», απέναντι στον «κόσμο» που καταλογίζει στη ΝΔ, της «νεοφιλελεύθερης διαχείρισης» στην οικονομία, στα Εργασιακά, στις συντάξεις. Ωστόσο, μια βόλτα στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, ήταν αρκετή για να διαπιστώσει κανείς, και κυρίως παλιοί αριστεροί που πίστεψαν στη φενάκη της «κυβερνώσας αριστεράς», ότι δυο κόσμοι πράγματι υπάρχουν, αλλά καμιά σχέση δεν έχουν με την κάλπικη διάκριση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενισχύσει τον διπολισμό και τα ψευτοδιλήμματα στον ανταγωνισμό με τη ΝΔ. Θα έβλεπε, για παράδειγμα, ότι απέναντι στον κόσμο της βαθύτερης εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, της σύσφιξης των στρατιωτικών και πολιτικών σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, υψώνεται ο κόσμος της διεθνιστικής αλληλεγγύης, με τον Παλαιστινιακό και τους άλλους λαούς, που σφραγίστηκε και με την παρουσία της Αχέντ Ταμίμι στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Θα έβλεπε επίσης ότι απέναντι στον κόσμο του συμβιβασμού με την «κανονικότητα» του κεφαλαίου, της πολιτικής της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, υπάρχει ο κόσμος της οργανωμένης πάλης, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, για να πάρει απάντηση σήμερα η αντιλαϊκή πολιτική, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αντεπίθεσης και ανατροπής αυτού του σάπιου συστήματος που συνθλίβει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Εκεί βρίσκεται η πραγματική διαχωριστική γραμμή και όχι εκεί που προσπαθούν να τη βάλουν με τους ψευτοκαβγάδες τους η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Αμαρτήματα

Πολύ σοβαρά έχει πάρει η εφημερίδα «Δημοκρατία» εδώ και χρόνια την προσπάθειά της να εμπλουτίσει τη «βιβλιοθήκη» του αντικομμουνισμού. Ετσι, στη «σειρά» που έχει προσφέρει έως τώρα στους αναγνώστες της, με ύμνους σε δικτάτορες, φασίστες, αμερικανόθρεφτους στρατηγούς του εμφυλίου και λοιπά «λουλούδια», μετά τα εμετικά «αφιερώματά» της, βγαλμένα απευθείας από υπόγεια της CIA και χουντοϋπηρεσίες, για τους εξόριστους που λίγο πολύ - κατά την εφημερίδα - πέρναγαν ζωή χαρισάμενη, ήρθε η ώρα να δημοσιεύσει σε επανέκδοση το «πόνημα» του Μέρτζου για «Τα 10 θανάσιμα αμαρτήματα του ΚΚΕ». Το βασικότερο «αμάρτημα», βέβαια, του ΚΚΕ, που δεν συγχωρούν η «Δημοκρατία» και οι λοιποί μηχανισμοί του συστήματος, δεν είναι τα όσα γράφουν τα χουντικά αναγνώσματα που μοιράζει, αλλά το γεγονός ότι στην 100χρονη διαδρομή του δεν έπαψε να αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους. Ολα αυτά δηλαδή που υπερασπίζονται με τον άθλιο αντικομμουνισμό τους...

Βρώμικη λεία

Στην αγορά των προϊόντων κάνναβης ετοιμάζεται να εισέλθει ο αμερικανικός κολοσσός της «Coca Cola», συνάπτοντας γι' αυτόν το σκοπό συμφωνία με την πολυεθνική βιομηχανία παραγωγής μαριχουάνας «Aurora Cannabis Inc». Για την επέκτασή τους στην παραγωγή ποτών και αναψυκτικών με βάση τη μαριχουάνα, τα μονοπώλια παρουσιάζουν την κάνναβη ως ένα «μοντέρνο συστατικό», διαφημίζοντας μάλιστα τις ιατρικές - θεραπευτικές χρήσεις της κανναβιδιόλης, όπως γίνεται τελευταία και στη χώρα μας, ενώ τα κέρδη και οι μετοχές τους καταγράφουν αυξητική πορεία. Θυμίζουμε ότι διευθυντικά στελέχη των βιομηχανιών παραγωγής κάνναβης είναι ανάμεσα σε άλλους μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας που «δραστηριοποιούνται στην αγορά εκτάσεων» (σε Κολομβία, Περού, Ινδία, Φιλιππίνες, Κίνα κ.α.), πρώην νομοθέτες, εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας Υγείας και επιχειρηματίες. Είναι φανερό ότι πίσω από τις προσπάθειες νομιμοποίησης της κάνναβης, πρώτα απ' όλα στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας, παίζεται ένα τεράστιο επιχειρηματικό παιχνίδι, με λεία πολλά δισ. ευρώ, από μονοπώλια που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Και, βέβαια, μέσα από την προβολή της κάνναβης ως ενός αθώου, τάχα, αν όχι «ευεργετικού» φυτού, δημιουργούνται προϋποθέσεις άμβλυνσης των αντιστάσεων στη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της χρήσης, σε βαθμό που να προβάλλεται ως στοιχείο «προοδευτισμού» και «δημοκρατίας» (!) το ...«δικαίωμα» της νεολαίας να μαστουρώνει ελεύθερα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ